torsdag 20 december 2018

Konstruktion samt instrumentsamling

Det börjar bli ett intresse kring bygg och konstruktion i vår barngrupp och i Ateljén finns klossar samt annat byggmaterial. Det finns möjlighet att bygga skapelser på golvet, bord, fönsterkarm samt vägg. Här är några exempel ur dagens konstruktionsskapande och hur tankarna gick kring deras bygge:

Spökhus

Lisas hus

En bana för att skydda sig mot lejon 

De håller balans



Idag hade Tomten hängt sin tomtesäck på gitarrkroken!

På julstrumpan stod det att vi skulle ha en instrumentsamling. Spännande att få välja själv!

På hyllorna, högst upp, ligger en liten påse med barnens egengjorda julgranspynt/julpynt som ni kan ta med er hem.


onsdag 19 december 2018

Trumsaga i musikrummet

På dagens julstrumpa stod det att vi skulle göra en trumsaga som heter "Per och Lisa".

I sagan arbetar man med både dynamik samt tempo och det var första gången som hela gruppen spelade på endast trummor.

Efter sagan fortsatte vi att spela våra instrumentlåtar, där vi tränar på start/stopp, fort/långsamt, svagt/starkt samt att endast spela på vissa bestämda ställen i sången. Vi provade att spela som Anna gick, vilket krävdes än mer koncentration! Stort engagemang, arbetslust samt glada skratt ekade genom korridorerna.


Nu ser vi en stor medvetenhet kring instrumenthanteringen av alla barn.
Hårt arbete lönar sig!;-)

Vi har även skapat ytterligare julgranspynt idag. Vi strävar efter att erbjuda barnen många olika material och tekniker att utforska i. Viktigt också att skapandet är tillgängligt, i form av lätt att förstå och göra för alla.


Resultatet ligger på tork i Ateljén.



fredag 14 december 2018

Lustfyllt verksamhetsinnehåll

Tomten brukar ibland lämna sin säck på lite lustiga ställen, som t.e.x i garderoben, bakom gardinen och innanför Annas jacka!

Idag hade Tomten hängt den bland sjalarna. I hans meddelande stod det att vi skulle titta på en film, "Pinos jul".

Alla barn var mycket engagerade i filmens fyra minutersinnehåll i form av skratt, pekande och kommentarer.
Filmen hittas på UR play.

Här ser ni skapandet av julgranspyntet, som vi fick i uppgift av Tomten för någon dag sen.
Här övas bl.a finmotorik och koordination och färdiga resultatet ser ni i Atelje´fönstret.


Igår efter mellanmålet firade vi Amira som fyller år på luciadagen med bl.a flagga, sång, frukt och ljus och födelsedagsberättelse. Glatt förvånade följde barnen med i firandet:-) Kan man fira en "fröken"?:-)









torsdag 13 december 2018

Inkluderande skapande



Här skapar vi julkort, som Tomten skrev i dagens meddelande.



Kottar är ett bra alternativ till penslar. De är greppvänliga och lagom i storlek för yngre barns händer.

Dessutom, så kul att så många kom på vår luciakonsert!:-) Efter lunch somnade alla barn väldigt snabbt, inte så konstigt;-)

tisdag 11 december 2018

Ännu en julstrumpa av Tomten


Tomten fortsätter att lämna sin tomtesäck på Kolibrin och varje dag skriver han ett meddelande på en julstrumpa. Julstrumporna brukar ha olika mönster och idag fick vi en julstrumpa med hjärtan på. I dagens meddelande stod det att vi skulle skapa julgranspynt.
Bilder på resultaten kommer senare!

måndag 10 december 2018

Större möjlighet för förståelse

Alla luciasånger är ju ganska svårbegripliga med gamla ord och konstiga meningar, därför är det extra viktigt att illustrera dessa med rekvisita.

Idag lärde vi oss en ny sång som handlar om att vi ska rida på en bock, i galopp. Och även om vi blir sugna på pepparkaka så får vi inte äta upp pepparkakskungen! På bilden syns att bocken blev lite trött av allt galopperande;-)

Många av er har kanske redan träffat Ylva i fredags. Ylva kommer att arbeta de flesta dagar som Tina lyxar i Thailand.

torsdag 6 december 2018

Att träna motorik på ett lustfyllt sätt

I dagens meddelande skrev Tomten att vi skulle leka en lek som heter "Kom alla mina små möss!"
Här tränar vi bl.a grovmotorik och att ta instruktioner.
Vi hade så roligt att vi glömde ta foto!:-)


Skattgruppen har träffats idag på förmiddagen för att träna på luciasången som de ska spela till.

Oj, oj, oj vad bra det låter redan nu!


onsdag 5 december 2018

Det lackar mot jul

Nu har vi på Kolibrin gått in i en härlig månad där verksamheten koncentreras runt julförberedelser.

Vårt dagsprogram är lite förändrat under denna månad.
Vår samling startar strax efter nio och det är bra om alla barn är lämnade då.
Uteleken tar vi efter samlingen just nu.
Vi tänder ljus och öppnar tomtens säck,  sedan övar vi på de traditionella luciasångerna inför lussefirandet det 13 December. Det är många svåra ord och vi försöker förklara betydelsen genom att använda rekvisita.
                                          
Staffan är en stalledräng, han vattnar sina fålar fem.
    Vad är en stalledräng och vad är fålar?

Doften av pepparkaksbak sprider sig över Kolibrin igår och i dag. Alla barn har bakat pepparkakor som de får ta  hem och bjuder sin familj på. Härligt att baka och smaka på degen.





måndag 3 december 2018

Brev från Tomten -Kolibrins julkalender

Idag fick vi ett brev från Tomten, där han skrev att han kommer att lämna sin tomtesäck hos oss varje dag ända fram till jullovet. I säcken kommer det att finnas ett meddelande om en aktivitet som vi ska göra tillsammans. Ett barn kommer att få öppna tomtesäcken i taget. Spännande!



I dagens meddelande stod det att vi skulle fira 1:a advent.


Tomtens meddelanden kommer sättas upp inne på Kolibrin, och även namnet på det barn som fått äran att öppna säcken.

Sen fortsatte vi att öva på luciasånger!


Här ger Staffan vatten till sina fem hästar.




torsdag 29 november 2018

Öva luciasånger

Idag kom mamma Mus på besök och berättade för oss att alla måste akta sig för musfällan!

onsdag 28 november 2018

Lucia träning

Denna veckan skolar vi in en ny pojke på Kolibrin. Vi hälsar honom och hans familj välkomna till Kolibrin.

På vår samling idag kom en Lucia på besök, hon övade på luciasången och vi fick lära oss den. Även haren och tomten var med och vi sjöng i ett hus i skogens slut. Nu vet vi  att när det blir Lucia kan både lucior och tomtar vara med. Vi får se vem som mer kan dyka upp och presentera sig på våra samlingar, det blir säkert fler nya sånger att sjunga.




tisdag 27 november 2018

Lucia

Idag har vi börjat öva luciasånger.

Jägaren får syn på Haren.


Haren skyndar sig till sin vän, Tomten, som bjuder in och tröstar.

Årets lucia är på en torsdag och i år kommer Flodillern ha en gemensam luciakonsert utomhus kl. 7.30. Detta betyder att alla som vill vara med måste vara på plats (färdigkissad och påklädd) på Kolibrins avdelning kl. 7.15. Tänk på att lussekläderna måste kunna kläs på utanpå ytterkläderna. I år kommer Skattgruppen vara med och kompa till luciasångerna.
Runt kl. 8.00 öppnar Kolibrin och Fjärilen upp sina avdelningar för en gemensam lussefika med barnen, föräldrar och syskon.
Meddela Amira, Anna eller Tina när ni vet hur många som kommer samt när.

fredag 23 november 2018

teater fredag





Idag har skattgruppen  varit på  Bellevuebiblioteket och sett förställningen "Sol och Måne, den var mycket uppskattad av både barn och pedagoger, vill ni läsa lite mer om den så finns information i vår hall.

Våra 1-2 åringar som var kvar på förskolan har haft rytmik med tema rörelse. Detta tillsammans med fjärilens yngsta barn.

Trevlig helg önskar vi på Kolibrin


onsdag 21 november 2018

födelsedags vecka

Denna veckan har vi firat 2 födelsedagar på våra samlingar, en i går och en i dag.  Barnen blir fulla av förväntan när de märker att det handlar om dem

Vädret har skiftat och nu är det kyla och blåst. Om ni inte redan gjort det är det dags att uppdatera kläder till era barn.

Vi behöver separata sovkläder dvs.varma byxor och tröja samt mössa och varma strumpor. Lägg gärna hit någa små vantar med. Barnens sovkläder lägger ni som vanligt överst på barens hyllor.

Till utevistelsen behöver vi varma overaller, regnkläder som går utanpå dessa (eller varmfordrat regnställ) flera par vantar (gärna minst ett par vattentåliga). Varma mössor och skor med rejäl sula samt varmfodrade regn stövlar . Ett varmt underställ (byxa och tröja) är också skönt att kunna ha under när det blåser kallt. Se även över vad ni har för extra kläder i skåpet (regniga dagar behöver vi flera ombyten).

Vi vill påminna er om att vi har stängt nästa fredag (30/11) för utvecklingsdag.

måndag 19 november 2018

Skapa spänning och nyfikenhet

Ett sätt att skapa spänning och nyfikenhet kring sångsamling är t.e.x att gömma sångrekvisitan i någonting. Här är rekvisitan gömd i olika burkar. Vi kommer in i musikrummet och ser direkt att någonting ska hända, med vi får inte reda på det med en gång utan vi måste vänta. Här skapas förväntan och nyfikenhet över vad som finns i burkarna och vem som ska få öppna dem idag.


Barnet tar ansvar över att öppna och placera föremålet ovanpå burken, sen tillbaks till sin plats. De andra ger utrymme och väntar på sin tur.


Just denna gång sjöng vi om smällebär, apor, löv, snigel samt kanin.


fredag 16 november 2018

fredag 16 november

Tack för gott samarbete med jullapparna, trots att vi fått fel inlämningsdatum lyckades vi få in alla barns julplanering. Vi återkommer till de familjer som berörs av sammanslagning och meddelar vilken förskola som är aktuell och vem som arbetar.

Som ni kanske märkt har Anna varit ledig denna veckan och Tina var ledig i tisdags. Vi har haft lite olika vikarier. Fareba var på ett kärt återbesök hos oss i måndags och tisdags och barnen blev glada av att träffa henne.

I dag fick vi gården helt för oss själva en liten stund och barnen njöt av att kunna ha allt för sig själva. Efter en stund kom de andra barnen ut och vi dansade tillsammans och musiken ljöd över flodillerns gård.

Vi har fått stuva om lite i vårt veckoschema denna veckan så vår instrumentsamling blev idag. Barnen har spelat med maraccasäggen och sjungit våra nu så bekanta sånger. Efter vilan idag har vi samlats på fjärilen och tittat på film - Nickenyfiken .

Trevlig helg på er alla
önskar vi på Kolibrin

fredag 9 november 2018

Bio på Kolibrin!

En dag blev barnen bjudna på bio!


Så spännande att komma in i vårt stora rum efter uteleken! "Filmen" som vi såg var sagan om bockarna Bruse. Vi pratade om de rädda kaninerna som gömmer sig i gräset när trollet skriker.

"Är det någon som varit rädd någon gång?" Någon blev rädd för starka ljud, någon var rädd för spindelnät och någon var rädd för de stora pojkarna på skolgården.



Här är början till de bruna kaninerna. Vi använde vattenfärg och vattnet blev bara brunare och brunare. "Nu liknar det smoothie!" sa barnen:-) Här krävs koordination, finmotorik och koncentration!

måndag 5 november 2018

Höstlovsskapande

Flera av barnen pratade om spöken, zombies och Halloween. Dessutom hade Fjärilen pyntat sin avdelning med spöken och pumpor. "Vi vill också ha spöken", sa Kolibribarnen.
Då gick vi till köket, tog en potatis, delade den i två halvor och skar ut två olika spökmotiv i halvorna. Nu kunde alla barn, liten som stor, skapa egna spöken av potatistryck!

tisdag 30 oktober 2018

Flera sinnesupplevelser

Viktigt med det visuella i musiksamlingen!


Ser ni vilken sång som vi har sjungit idag?

måndag 29 oktober 2018

Instrumentväljarsång!

På våra instrumentsamlingar har vi hittills koncentrerat oss på äggmaracas, just för att lägga grunden till fortsatt utforskande av instrumenthantering samt att spela och sjunga tillsammans.

Nu har vi även provat på att utöka instrumentsorterna!:-) Idag kunde vi välja på äggamaracas, trumma, triangel, claves samt gurka.


Tre barn, i taget, fick resa sig och gå och ta ett instrument var, och sätta sig på sin plats igen. Allt detta i "Majas instrumentväljarsång". Här övar vi verkligen att vänta på sin tur.
Det var spännande att spela fort, långsamt, starkt och svagt på de "nya" instrumenten!




fredag 26 oktober 2018

Nallefestdokumentation i hallen!


Nu finns det lite (mer) dokumentation om torsdagens Nallefest i vår hall!


Det blev en lyckad fest där vi bl.a sjöng om vad nallebjörnar äter, om världens starkaste björn och vi dansade även cha-cha. Sångstunden avslutades med nalledisco till "Jag är en gummibjörn". Sedan dukades det upp till långbord med bordsplaceringar och serpentiner.
Era barn kan berätta mer!:-)

onsdag 24 oktober 2018

färglära

I går fick några barn prova att balansera en kartong med 3 grundfärger (gult, rött och blått) och en liten kula, samtidigt som de rörde sig runt i rummet. När leken var slut fick de titta på sina fina alster i kartongen. De var väldigt fascinerade över de fina mönster som skapat och att färgen blandat sig.



På samlingen fick vi höra lärosagan om de sex små spökungarna (som åt olika mat och förvandlades till färgen av det de ätit. Spöksagor är alltid spännande.
2 metoder att lekfullt väcka intresse och träna på färglära.



Förskolan håller stängt för verksamhetsutveckling. ( anslagen hänger i vår hall)

 

måndag 22 oktober 2018

fredag 19 oktober 2018

KULTURFREDAG!

Idag fick vi vara med om två stycken olika experiment.
Vi blev indelade i två grupper. Den ena gruppen gick in på Fjärilen med Ullis för att se hur man kan blåsa upp ballonger med hjälp av en flaska. Den andra gruppen följde med Christian in på Kolibrin för att få en upplevelse av hur en vulkan fungerar.


VULKANEXPERIMENTET

 Ättikan luktade starkt.
Det bubblade och fräste. 
När Christian berättade att en vulkan är ett berg kopplade Kolibribarnen genast det till sången om Ålle-bålle:-) Att Trollefar pratar starkt och säger: BÖÖÖÖÖ!



BALLONGEXPERIMENT

 Vi luktade på vinägern.


Lite luft blev det iaf:-)

Nästa gång är det Kolibrins tur!