måndag 30 april 2018

Vattenlek


Vi har lånat in ett bord på Kolibrin som kan fyllas med diverse material för utforskning. Förra veckan placerades bordet i skötrummet och fylldes med ljummet vatten.



Barnen erbjöds även vattenleksaker som mugg, skål, tratt, spruta och sil. Eftersom det endast var fyra barn i taget inne i skötrummet fanns både tid och plats att känna, lyssna och se hur vattnet rörde samt formade sig. Mycket roligt och fascinerande, tyckte alla:-) Speciellt intressant var den gröna silen, där vattnet rann ut i form av duschstrålar. 
 


fredag 27 april 2018

Alexandras sista dag

Idag var det Alexandras sista dag här på Kolibrin. Resten av vårterminen kommer hon att tillbringa i skolan och i juni väntar en barnskötarexamen.

Därför fixade vi en lite extra festlig stund där hela förskolan samlades och tackade Alexandra och avd Humlans praktikant med blommor och presenter.


Alexandra hade bakat en mumsig tårta som väntade oss i personalrummet!



Både barn och pedagoger har trivts så bra med Alexandra och vi önskar henne lycka till!:-)

torsdag 26 april 2018

Finmotorik och sammanhang

Igår var det ett riktigt regnväder. Några barn berättade och visade att de hade blivit blöta i håret p.g.a regnet. Några barn pekade på regnvädersbilden (ett grått moln med blåa regndroppar) som sitter på reflektionsväggen i Ateljén. Hela dagen fylldes av samtal om regn och regndroppar.

Detta inspirerade oss att ta regnvädersintresset vidare i skapande material.


Först sorterades blåa pärlor i en skål.

Dessa blåa pärlor symboliserar regndroppar.


Sedan skulle regndropparna träs på en piprensare.


Här tränas bl.a koncentration, finmotorik och koordination


På samlingen tog vi fram regnvädersbilden och sjöng vi sången "Hej Vädret" och versen om regnvädret.


Det fina resultatet hittar ni i Ateljén! :-)

måndag 23 april 2018

Matematik för de yngre barnen


Matematik innebär så mycket mer än bara siffror.



Här, i bygg och konstruktion, talas det t.e.x begrepp som färg, form, lång, kort, liten, stor samt olika lägesord som bredvid och ovanpå.

.



I skapandet av vimpel-slinga finns matematik t.e.x i form av färger, former, siffror och antal.





Pussel och memory är ett annat exempel på hur matematiken görs tillgänglig i vår verksamhet. Här hittas begrepp som sortera och se mönster.


 
 


fredag 20 april 2018

Härligt solväder!

Bildresultat för solkräm


OBS OBS OBS OBS OBS OBS OBS OBS OBS OBS OBS OBS OBS OBS OBS OBS OBS OBS
Nu är det dags att fylla barnens hyllor med solskyddsfaktor (namnad) samt solhatt. Ni smörjer på morgonen och vi smörjer på eftermiddagen om solen är framme. En tunn och svalkigt långärmad tröja är också bra att ha här på förskolan. Det är fortfarande svalt på förmiddagen och då behöver vi ofodrade överdragsbyxor, fleece och tunn jacka .








Idag samlades alla förskolans avdelningar för att städa, sortera bort trasiga leksaker samt plantera frön  i våra pallkragar, med lite tur får vi både blommor och grönsaker. Vi startade vår gemensamma aktivitet med en fruktstund och när sen musik började spelas så var det dags att samla ihop alla leksaker på en stor presenning. Då blev det ju lättare att se vad som skulle sparas respektive sorteras ut.

Nu är sammanslagningen i sommar klar
och det blir på  Sannaparkens förskola  v 28-31                                  
det finns ett anslag till beröra familjer i vår hall.





tisdag 17 april 2018

Födelsedag

Idag har vi firat födelsedag och introducerat den stora Födelsedagslådan.
I födelsedagslådan finns lite olika saker som gör födelsedagsfirandet lite extra festligt, som t.e.x ett födelsedagsunderlägg, ett vackert tyg till födelsedagsstolen, ljus, födelsedagskrona samt en födelsedagssång.




Med era svar på våra frågor angående tiden runt ert barns födelse serverades även en födelsedagsberättelse, med hjälp av rekvisita. Intressant och roligt! Ett bra sätt att få förståelse för varför vi egentligen firar födelsedagar. Vi avslutade firandet med frukt, som låg lite festligt uppskuret på en tjusig bricka.


Tillsammans får vi här en gemensam spännande upplevelse, medan födelsedagsbarnet får en stund i centrum vilket stärker självförtroendet. Här tränas även bl.a koncentration, samspel samt att vänta på sin tur i massor!:-)


torsdag 12 april 2018

Vilka framsteg!

Så härligt att följa barnens instrumentkännedomsutveckling!
Hittills har vi använt oss av maraccasägg i instrumentsamlingen samt en trumma på rytmikpasset och alla har numera full förståelse för hur dessa instrument ska hanteras, både när det gäller varsamhet och hur de kan spelas på.


I dessa aktiviteter är hela barngruppen samlad. Dels med tanke på att det gynnar sammanhållningen och gruppkänslan, men även för att det blir fler att titta på, följa samt lära av.



fredag 6 april 2018

Oups!

OBS! OBS! OBS!
I ett blogginlägg lite längre ner har vi uppgett fel datum för förskolans kommande verksamhetsutvecklingsdag. Det rätta datumet är fredagen den 25 maj och inget annat:-)


Trevlig helg!:-)

torsdag 5 april 2018

Varmare tider

Nu är det dags att uppdatera era barns hyllor i hallen! Rätta storlekar och hela ting är av stort intresse. Viktiga attiraljer: Regnkläder, gummistövlar, fleecekläder, tunnare mössa och extrakläder, När det gäller extrakläder så delar ju dessa plats med mössa/vantar t.e.x, därför är det viktigt att anpassa mängden. Glöm inte att träna av- och påklädning hemma:-)


Nu har vi så smått börjat att använda Musikrummet för våra samlingar. Det är fortfarande mer som ska fixas till, men allt gammalt bröte är i alla fall utrensat:-)


Vill även berätta att alla samarbetsövningar som på ett lustfyllt sätt vävs in i bl.a instrumentsamlingarna och rytmikpassen börjar visa sig i vår vardag här på förskolan.
Fint att se:-)