tisdag 30 oktober 2018

Flera sinnesupplevelser

Viktigt med det visuella i musiksamlingen!


Ser ni vilken sång som vi har sjungit idag?

måndag 29 oktober 2018

Instrumentväljarsång!

På våra instrumentsamlingar har vi hittills koncentrerat oss på äggmaracas, just för att lägga grunden till fortsatt utforskande av instrumenthantering samt att spela och sjunga tillsammans.

Nu har vi även provat på att utöka instrumentsorterna!:-) Idag kunde vi välja på äggamaracas, trumma, triangel, claves samt gurka.


Tre barn, i taget, fick resa sig och gå och ta ett instrument var, och sätta sig på sin plats igen. Allt detta i "Majas instrumentväljarsång". Här övar vi verkligen att vänta på sin tur.
Det var spännande att spela fort, långsamt, starkt och svagt på de "nya" instrumenten!




fredag 26 oktober 2018

Nallefestdokumentation i hallen!


Nu finns det lite (mer) dokumentation om torsdagens Nallefest i vår hall!


Det blev en lyckad fest där vi bl.a sjöng om vad nallebjörnar äter, om världens starkaste björn och vi dansade även cha-cha. Sångstunden avslutades med nalledisco till "Jag är en gummibjörn". Sedan dukades det upp till långbord med bordsplaceringar och serpentiner.
Era barn kan berätta mer!:-)

onsdag 24 oktober 2018

färglära

I går fick några barn prova att balansera en kartong med 3 grundfärger (gult, rött och blått) och en liten kula, samtidigt som de rörde sig runt i rummet. När leken var slut fick de titta på sina fina alster i kartongen. De var väldigt fascinerade över de fina mönster som skapat och att färgen blandat sig.



På samlingen fick vi höra lärosagan om de sex små spökungarna (som åt olika mat och förvandlades till färgen av det de ätit. Spöksagor är alltid spännande.
2 metoder att lekfullt väcka intresse och träna på färglära.



Förskolan håller stängt för verksamhetsutveckling. ( anslagen hänger i vår hall)

 

måndag 22 oktober 2018

fredag 19 oktober 2018

KULTURFREDAG!

Idag fick vi vara med om två stycken olika experiment.
Vi blev indelade i två grupper. Den ena gruppen gick in på Fjärilen med Ullis för att se hur man kan blåsa upp ballonger med hjälp av en flaska. Den andra gruppen följde med Christian in på Kolibrin för att få en upplevelse av hur en vulkan fungerar.


VULKANEXPERIMENTET

 Ättikan luktade starkt.
Det bubblade och fräste. 
När Christian berättade att en vulkan är ett berg kopplade Kolibribarnen genast det till sången om Ålle-bålle:-) Att Trollefar pratar starkt och säger: BÖÖÖÖÖ!



BALLONGEXPERIMENT

 Vi luktade på vinägern.


Lite luft blev det iaf:-)

Nästa gång är det Kolibrins tur!




torsdag 18 oktober 2018

Torsdags aktiviteter



På torsdagar har Kolibrin och Fjärilen tvärgrupper.

Barn födda 15 har en egen grupp som barnen döpte till "Skatt-gruppen" på vår första utflykt förra torsdagen. 
Det är bra om alla barn  i Skattgruppen är lämnade till kl 9.00 eftersom vi går från förskolan kl 9.15 (om inget annat meddelats).
Under hösten kommer Skattgruppen att göra många små utflykter till olika lekplatser och även besöka teatrar några gånger, så det är bra att vi övar oss på att gå tillsammans i grupp. Det var med stor förväntan barnen gav sig av tillsammans med Tina, Christian och Ulrika. Idag har vi varit på Brandbils lekplatsen.

De yngre barnen födda 16 och 17 lekte först ute tillsammans med fjärilsbarnen och sedan gick de in tillsammans och hade rytmik i vår musikateljé tillsammans med Anna, Amira och Johanna.

Det kommer att finnas information i våra hallar där ni kan se bilder på barnens äventyr och aktiviteter.

onsdag 17 oktober 2018

Instrumenthörna

Nu har Kolibrin en instrumenthörna inne i vårt stora rum för musicerande samt eget skapande av musik. Där finns t.e.x maracas, gitarr och triangel att välja på samt dela med sig av. På en krok hänger även en sångbok för inspiration. Det spelas bl.a "Blinka lilla stjärna" och "Bockarna Bruse".


Instrumenthörnan hjälper oss att tydliggöra vad barnen tagit med sig för lärande från våra planerade aktiviteter, som instrumentsamlingen.

måndag 15 oktober 2018

Att stärka barnens självkänsla

Ett av våra sätt att stärka barnens självkänsla, visa att det finns plats för oss alla och att vi är viktiga för varann är att vi alltid startar vår samling med att sjunga en namnsång. Efteråt pratar vi om de som eventuellt är hemma, så att alla blir nämnda. Detta ökar känslan av grupptillhörighet.

Häromdagen hittade vi ett täcke på samlingen. Där under låg de elva små trollen och sov!


Vi räknade dem och sedan dansade vi trolldansen.

onsdag 10 oktober 2018

Dags för föräldramöte

Nu är det dags att rensa kalendern, för

torsdagen den 8 november, kl 17.30-19.00  

bjuder vi in till höstens

föräldramöte!

Välkomna!

/Kolibrin





tisdag 9 oktober 2018

Kraft och dynamik

Något som vi alltid har som mål i våra planerade aktiviteter är samarbete och turtagning. Detta är två viktiga ingredienser i det sociala samspelet. Under den senaste tiden när vi arbetat med bockarna Bruse har vi även bl.a jobbat med kraft. När vi spelar trumma till sången om bockarna Bruse tränar vi på att känna av hur mycket kraft som behövs när den lilla bocken trippar, mellanbocken trampar och den stora bocken klampar. I samspelet med andra människor samt miljö är det ju viktigt att känna av när en kan ta i lite hårdare och när en måste ta försiktigt.

Idag presenterades en ny sång för barnen. I sången får barnen möjlighet att sjunga starkt, lagom samt svagt, vilket är musikmålet dynamik. Detta är också att arbeta med kraft, och tränar känslan av när vi pratar/sjunger starkt respektive svagt i det sociala samspelet.

 Sången om "Ålle-bolle".







måndag 8 oktober 2018

"...det är höst zum, zum zum..."

Våra fönster på Kolibrin har dekorerats med fina höstlöv.

 Vi pratar om att löven har olika form. Något löv är spetsigt och ett annat är stort.


 Några barn konstaterade att i lamineringsmaskinen blir plasten varm.



Sedan gick vi in i musikrummet och lärde oss en ny sång om hösten. I sången sjöng vi, och gjorde rörelser till, att löven faller och svampen växer samt att det blir kallare och dagen kortare.

fredag 5 oktober 2018

KULTURFREDAG!


Idag startade vi upp

KULTURFREDAG!


Varannan fredag kommer vi, och vår grann-avdelning Fjärilen, ha en gemensam träff på förmiddagen. Pedagogerna på Kolibrin samt Fjärilen kommer att skiftas om att hålla i
samlingen och därav kommer fredagarna se olika ut. Det kan handla om sångstund, sagor, teater, experiment, ja vad som:-)
På detta sätt vill vi sprida kultur, dela med oss av våra olika kunskaper, lära känna varandra, men framförallt vill vi ha roligt tillsammans!:-)

På dagens Kulturfredag hade vi instrumentsamling med äggmaracas. Vi blev en stor orkester som bl.a tränade på att spela fort/långsamt och starkt/svagt. Barnen på Kolibrin delade med sig av sina instrumentkunskaper.
Vi ses fram emot nästa Kulturfredag som Fjärilen ska leda.





torsdag 4 oktober 2018

Datorn är äntligen tillbaka!

Heej!

På tisdagar har vi lånat ut vårt musikrum till de äldsta barnen, som går på Uttern och Hajen. Kolibrin kommer istället ha sina tisdagssamlingar i förskolans eget bibliotek.


Här är biblioteket riggat för föreställning. Ser ni vilken saga som ska spelas upp?;-)

Fler bilder kommer så småningom komma upp på reflektionsväggen.

Nytt på Flodillerns fsk är att mellan 6.30-7.30 samt 16.30-17.30 är endast Fjärilens dörr upplåst. Det är både tryggare samt att det blir lättare för oss pedagoger att ha översikt vem som kommer och går.

Någon gång nu i oktober kommer vi bjuda in till ett föräldramöte.

/Kolibrin