torsdag 29 november 2018

Öva luciasånger

Idag kom mamma Mus på besök och berättade för oss att alla måste akta sig för musfällan!

onsdag 28 november 2018

Lucia träning

Denna veckan skolar vi in en ny pojke på Kolibrin. Vi hälsar honom och hans familj välkomna till Kolibrin.

På vår samling idag kom en Lucia på besök, hon övade på luciasången och vi fick lära oss den. Även haren och tomten var med och vi sjöng i ett hus i skogens slut. Nu vet vi  att när det blir Lucia kan både lucior och tomtar vara med. Vi får se vem som mer kan dyka upp och presentera sig på våra samlingar, det blir säkert fler nya sånger att sjunga.




tisdag 27 november 2018

Lucia

Idag har vi börjat öva luciasånger.

Jägaren får syn på Haren.


Haren skyndar sig till sin vän, Tomten, som bjuder in och tröstar.

Årets lucia är på en torsdag och i år kommer Flodillern ha en gemensam luciakonsert utomhus kl. 7.30. Detta betyder att alla som vill vara med måste vara på plats (färdigkissad och påklädd) på Kolibrins avdelning kl. 7.15. Tänk på att lussekläderna måste kunna kläs på utanpå ytterkläderna. I år kommer Skattgruppen vara med och kompa till luciasångerna.
Runt kl. 8.00 öppnar Kolibrin och Fjärilen upp sina avdelningar för en gemensam lussefika med barnen, föräldrar och syskon.
Meddela Amira, Anna eller Tina när ni vet hur många som kommer samt när.

fredag 23 november 2018

teater fredag





Idag har skattgruppen  varit på  Bellevuebiblioteket och sett förställningen "Sol och Måne, den var mycket uppskattad av både barn och pedagoger, vill ni läsa lite mer om den så finns information i vår hall.

Våra 1-2 åringar som var kvar på förskolan har haft rytmik med tema rörelse. Detta tillsammans med fjärilens yngsta barn.

Trevlig helg önskar vi på Kolibrin


onsdag 21 november 2018

födelsedags vecka

Denna veckan har vi firat 2 födelsedagar på våra samlingar, en i går och en i dag.  Barnen blir fulla av förväntan när de märker att det handlar om dem

Vädret har skiftat och nu är det kyla och blåst. Om ni inte redan gjort det är det dags att uppdatera kläder till era barn.

Vi behöver separata sovkläder dvs.varma byxor och tröja samt mössa och varma strumpor. Lägg gärna hit någa små vantar med. Barnens sovkläder lägger ni som vanligt överst på barens hyllor.

Till utevistelsen behöver vi varma overaller, regnkläder som går utanpå dessa (eller varmfordrat regnställ) flera par vantar (gärna minst ett par vattentåliga). Varma mössor och skor med rejäl sula samt varmfodrade regn stövlar . Ett varmt underställ (byxa och tröja) är också skönt att kunna ha under när det blåser kallt. Se även över vad ni har för extra kläder i skåpet (regniga dagar behöver vi flera ombyten).

Vi vill påminna er om att vi har stängt nästa fredag (30/11) för utvecklingsdag.

måndag 19 november 2018

Skapa spänning och nyfikenhet

Ett sätt att skapa spänning och nyfikenhet kring sångsamling är t.e.x att gömma sångrekvisitan i någonting. Här är rekvisitan gömd i olika burkar. Vi kommer in i musikrummet och ser direkt att någonting ska hända, med vi får inte reda på det med en gång utan vi måste vänta. Här skapas förväntan och nyfikenhet över vad som finns i burkarna och vem som ska få öppna dem idag.


Barnet tar ansvar över att öppna och placera föremålet ovanpå burken, sen tillbaks till sin plats. De andra ger utrymme och väntar på sin tur.


Just denna gång sjöng vi om smällebär, apor, löv, snigel samt kanin.


fredag 16 november 2018

fredag 16 november

Tack för gott samarbete med jullapparna, trots att vi fått fel inlämningsdatum lyckades vi få in alla barns julplanering. Vi återkommer till de familjer som berörs av sammanslagning och meddelar vilken förskola som är aktuell och vem som arbetar.

Som ni kanske märkt har Anna varit ledig denna veckan och Tina var ledig i tisdags. Vi har haft lite olika vikarier. Fareba var på ett kärt återbesök hos oss i måndags och tisdags och barnen blev glada av att träffa henne.

I dag fick vi gården helt för oss själva en liten stund och barnen njöt av att kunna ha allt för sig själva. Efter en stund kom de andra barnen ut och vi dansade tillsammans och musiken ljöd över flodillerns gård.

Vi har fått stuva om lite i vårt veckoschema denna veckan så vår instrumentsamling blev idag. Barnen har spelat med maraccasäggen och sjungit våra nu så bekanta sånger. Efter vilan idag har vi samlats på fjärilen och tittat på film - Nickenyfiken .

Trevlig helg på er alla
önskar vi på Kolibrin

fredag 9 november 2018

Bio på Kolibrin!

En dag blev barnen bjudna på bio!


Så spännande att komma in i vårt stora rum efter uteleken! "Filmen" som vi såg var sagan om bockarna Bruse. Vi pratade om de rädda kaninerna som gömmer sig i gräset när trollet skriker.

"Är det någon som varit rädd någon gång?" Någon blev rädd för starka ljud, någon var rädd för spindelnät och någon var rädd för de stora pojkarna på skolgården.



Här är början till de bruna kaninerna. Vi använde vattenfärg och vattnet blev bara brunare och brunare. "Nu liknar det smoothie!" sa barnen:-) Här krävs koordination, finmotorik och koncentration!

måndag 5 november 2018

Höstlovsskapande

Flera av barnen pratade om spöken, zombies och Halloween. Dessutom hade Fjärilen pyntat sin avdelning med spöken och pumpor. "Vi vill också ha spöken", sa Kolibribarnen.
Då gick vi till köket, tog en potatis, delade den i två halvor och skar ut två olika spökmotiv i halvorna. Nu kunde alla barn, liten som stor, skapa egna spöken av potatistryck!