fredag 28 februari 2020

städfredag

Idag är det fredag och då vet alla barn att det är gårddssamling.  Vi samlades vid stockarna och sjöng vår gemensamma samlingssång "på våran gård".

Sedan öppnades brevlådan,  vi hade fått ett brev !
Gårdstomten tackade för alla fina julklappar som barnen skänkt till behövande familjer med barn.
Sedan bad han oss att hjälpas åt att städa gården och kasta alla  trasiga saker och allt skräp. Han hade samlat ihop redskap (spadar och krattor) som vi kunde ha till hjälp.

Trevlig helg önskar vi på Kolibrin 

torsdag 27 februari 2020

rörelsedax

Idag har vi haft ett härligt rörelsepass på samlingen. Vi tränar vår grovmotorik genom att åla, krypa, hoppa, gå på tårna och dansa tillsammans.  Vi bjuder på många bilder på våra fina kolibribarn 

onsdag 26 februari 2020

inskolning o överraskning

Igår började en ny kompis på Kolibrin. Några barn har lekt inne med henne idag.
Våra fina barn bjuder in  i leken.
Här samlas de runt bordet i vår hemvrå. Mat delas ut och mjölk hälls upp i glasen. En baby behöver tröstas. Samspel, fantasi och turtagning.
På vår samling fick vi en överraskning. I filmen igår fick draken en present med en bil,
Idag fick vi en present.
Vi öppnade den. Det var 12 nya bilar som vi räknade och sorterade i färg. Där var två  silverfärgade bilar, ett barn tyckte inte att de var silver, de var grå . Vi i pratade om att man kan tycka olika. 

Vi bestämde gemensamt att bilarna ska lekas mycket med efter mat o vila. De ska bo i vår billåda o h vi måste vara rädda om dem. Ett barn sa att de har små hjul o de lätt kan gå i sönder.

Efter detta sjöng vi sången om imse vimse spindel som skulle köra bil, sattt han där o tänkte och gömde byta fil, pang så så det, imses bil blev platt, imse vimse spindel har bara kvar sin ratt- tur,tut :-)


Efter vilan sorterade barnen bilar i grupper efter vilken färg de har

tisdag 25 februari 2020

färg o sortering

Det finns många olika delar i ämnet matematik, färg och form är två delat som vi tränar ofta på kolibrin.

På samlingen såg vi filmen om när draken fick en present med en röd bil i. Han sjöng "Vi hamrar o spikar sången" och barnen sjöng med. Efteråt sorterade han bilar efter färg.
Barngruppen är inne i en period när pussel är väldigt populärt. Varje dag pusslas det det på kolibrin och tränas matematik.
En annan aktivitet som stimulerar färg och form är vår spik lek.

måndag 24 februari 2020

vårtecken

Idag har vi hittat en daggmask. För några barn blev det första mötet med denna lilla filur. De kände och klappade på masken och skrattade när den slingrade sig fram. Efter en stund lät vi masken vila i en pallkrage.
Vi har oxå firat en kompis som fyller 3 år idag. Grattis

fredag 21 februari 2020

gårdssamling

Idag är det fredag och gårssamling. Vi fick ett brev med medelande om att vi skulle leta efter en röd påse. I påsen fanns en saga som handlar om babblarna.  Efteråt sjöng vi en sång om sagan. En härlig stund tillsammans med hela husets barn och personal.

Trevlig helg önskar Kolibrin

torsdag 20 februari 2020

rörelse

Idag har vi haft rörelse på vår samling. Vi har krupit, ålat, hoppat, sprungit, dansat och gått på tå.
Avslutning med avslappning.


onsdag 19 februari 2020

plask i vattenpölar och bilramsa

Vi har varit ute o lekt o plaskat i vattenpölarna. Torkskåpen är fulla, hjälp oss tömma dem när ni hämtar era barn ikväll.

På samlingen fick vi se och höra räkneramsan om de 5 bilarna.

tisdag 18 februari 2020

sopbilen

När sopbilen kommer till förskolan är det en stor händelse för våra barn. 
Vi samtalar om återvinning med barnen och de brukar vilja följa med ut i soprummet och vara delaktiga i källsortering.

Idag har vi sett filmen om när björnen Nani åker sopbil genom stan och vidare ut till sopstationen. 
(Vill ni se filmen med era barn finns den på youtube)


måndag 17 februari 2020

fordon ute o inne

Ösa, fylla, tippa och förflytta. Fordonsleken i sandlådan stimmulerar fantasi, matematik (vikt och volym) och teknik (rörelse).
 

fredag 14 februari 2020

alla hjärtans dag

Fredagssamling med hela huset på gården. Vår gårdstomten hade lämnat ett brev till oss i brevlådan. Han berättade att det är alla hjärtans dag idag- en extra kärleksfull dag. Vi fick också ett uppdrag att rita hjärtan på vår gård. 







torsdag 13 februari 2020

måndag 10 februari 2020

maracasorkester

Utelek för Kolibrin i regnet på förmiddagen. Torkskåpen är fulla, hjälp oss att tömma dem.
Innan lunch hade vi samling med maracasäggen. 

Lådan skickas runt och barnen får välja vilket ägg de vill ha, ibland är det svårt att välja mellan alla fina ägg. Efter samlingen skickas lådan runt igen och alla lägger varsamt tillbaka ägget. Vi hjälps åt att ta hand om vårt material.


fredag 7 februari 2020

avsked och rytmik

Igår hade vi avslutning för en kolibrikompis som snart flyttar till annan ort. Lite sorgligt tyckte vi alla. Dagen till ära var det första dagen för terminen när alla 16 kolibribarn vår närvarande på vår samling. 

Idag har vi haft gårdssamling ute tillsammans med hela husets barn och personal. Det blev en härlig gemensam rytmikstund.

Vi önskar veta era barns vistelsetider och eventuella ledigheter under v 8, dvs sportlovet. Meddela oss snarast så vi kan planera för veckan.

Trevlig helg önskar Kolibrin.


onsdag 5 februari 2020

utelek

Idag har vi njutit av härlig utelek i solen. Några barn upptäckte vattenrännor ute (likadan  som den vi har tagit in) och byggde lutande plan med dem. Här undersökte de samma begrepp som de gjort inne dvs fart, friktion, längd  och lutning. Bilarna rullade fort nedför.
Härligt med en röd tråd som följer barnen både ute och inne.
  

tisdag 4 februari 2020

det lutande planet

Barnen är väldigt intresserade av det lutande planet, fart o friktion så vi har berikat vår fordonsmiljö med en lutande bana.  Vilken bil rullar snabbt? Kan alla bilar rulla? Är någon bil för stor? Vilken lutning ska röret ha, fungerar olika lutningar ? Barnen har många teorier som måste provas
Teknik undersöks i vårt fordonsprojekt.

brandlarm

Idag har vi tränat oss på vad vi ska göra om brandlarmet ringer. Alla barnen tog sig till kullarna på gården (Någon med lite hjälp av oss) och sedan pratade vi om att det bara var en övning.

måndag 3 februari 2020