fredag 30 oktober 2020

Förskolans gemensamma fredagssamling!

När vi öppnade Flodillerns brevlåda hade gårdstomten skickat en grön påse till oss.
I påsen fanns det ledtrådar till olika rörelsesånger som vi sedan sjöng tillsammans så att det ekade bland husen. Sicken härlig sångkör, trots många lediga p.g.a höstlov.

Ledtrådarna: buss, spindel, krokodil och en fisk. 
Rekvisitan är inte bara ledtrådar utan även med för att göra innehållet mer konkret för barnen.


Sedan avslutade vi vår sångstund med lite frukt.

Idag har det funnits tid att gå igenom alla barns klädhyllor samt blöjhyllor för att se vad som behöver fyllas på. Nu finns detta nerskrivet på en lapp och ni får väldigt gärna fråga om just ert barns påfyllningsbehov:-)

Önskar er en härlig och mysig helg, så ses vi nästa vecka:-)


torsdag 29 oktober 2020

Vattenlek, cyklar och rörelsepass

Förutom vattenlek ute på gården, med hinkar, mått och olika sorters byttor, har det lagats mat..


..cyklats..


..tankats..


..och på samlingen hade vi vårt torsdags-rörelsepass. Idag var endast sju barn på plats och vi hade gott om plats att träna vår grovmotorik och koordination.

Igår målades fler fjärilar, som kommer pryda vår reflektionsvägg inne i Ateljén.










onsdag 28 oktober 2020

Skapande med hösttema

Igår pågick lite skapande i höstens tecken.




Här tränas bl.a finmotorik och koordination. Dessutom handlar denna skapandesituation om kraftdosering. Det gäller att dosera sin kraft så att en inte skadar de ömtåliga löven. Här blir det extra tydligt, visuellt, ifall en skulle vara för hårdhänt. Denna upplevelse ligger nu lagrad i minnesbanken och kommer att kunna kopplas till våra dagliga samspel. Hur mycket/lite kraft (försiktigt/hårthänt) behöver jag när jag tar i min kompis? samt Hur försiktigt/hårdhänt bör jag hantera ett visst lekmaterial?



När lack-limmet torkat blir det genomskinligt och löven kommer att glittra, eftersom vi blandat i glitter. 

Några löv hängdes på tork, vilket visade sig vara en mindre bra idé då det droppade ner lim på både fönster, vägg och golv hahaha:-) 


Flera barn ville fortsätta att arbeta med de olika materialen som finns i vår stora hylla i Ateljén. Som rita och ploppa. D

En liten bilfilm projekterades upp på väggen, vilket skapade en hel del aktivitet i fordonshörnan (såklart tydligare bild i verkligheten:-). 





onsdag 21 oktober 2020

HÖSTFEST med busiga ekorrar, Smällebär och spöktryck

Idag startades höstfesten upp vid stockarna. Där samlades en brokig skara med barn och vuxna, pumpor, spindlar, häxor, skelett och andra roliga figurer.
Först sjöng vi en uppvärmningssång för hela kroppen. Sen sjöng vi och gjorde rörelser om hösten, att löven faller, att svampen växer, att dagen blir kortare och att dagen blir kallare. Tillsammans gick vi sedan ut på en tokig promenad i skogen för att hugga lite ved, till kaminen, och där träffade vi på en busig ekorre. Vi smällde lite Smällebär och gjorde en spökramsa. Sångstunden avslutades med lite halloweenfrukt, i form av spök-bananer och clementin-pumpor. 


Sedan dukades det fram ett skapandebord utanför Kolibrin, där en kunde trycka spöken samt dödsskallar med hjälp av en potatis, färg samt svart/vitt papper. 







måndag 19 oktober 2020

Instrument m Janne

 Vi hade en mysig stund ute på gården då vi åt frukt.  Vi satt tillsammans under oxelträdet, som har blivit kolibrin samlingsplats. Sen gick vi i  och hade samling. Idag höll Janne, vår vikarie, i samlingen. Han är musiker och bjöd på lite trumspel. Barnen fick först vars ett marackas ägg  och spelade till trumspelandet. Bif biff biff med lök löt en rytmtext. Sen var det stopp, då var alla instrument tysta. Sen fick barnen välja nya instrument, bjällror o h skramlor, denna gången fick barnen spela en och en. 



fredag 16 oktober 2020

Musikföreställning med SKROTORKESTERN

Idag gick vi iväg på äventyr!
Hela Kolibrin tog en lång promenad ända bort till Limhamns bibliotek för att gå på en musikföreställning. Först tog vi på oss våra neonvästar så att vi blev extra synliga i trafiken. Några barn satt i vagnar och några barn gick. Detta var något nytt, som vi aldrig gjort förut och någon tyckte att det var lite läskigt först.
MEN, sen! WOW, vad mycket vi såg på vägen! Bl.a bilar, blommor, båtar, hundar och äpplen och vi vinkade till bussarna.



SKROTORKESTERN hade skapat instrument utav saker som de hittat. T.e.x en flöjt av en papprulle, en gitarr av en vattenkanna, en flöjt av en morot, en kazoo av en toarulle och en marimba av en gammal sängbotten.


Alla barnen var helt uppslukade av tonerna, ljuden och instrumenten!
De skrattade,  klappade och gungade med till musiken.

Vi kunde sjunga med i sången "Imse vimse spindel" och "En kulen natt".

En trumpet av en väg-kon och en borrmaskin som spelar på ukulele.

På vägen hem stannade vi en stund i solen för att äta lite frukt.



torsdag 15 oktober 2020

Viktiga tider, datum samt rörelsepass

Imorgon, fredag, ska vi ta oss, med cykelvagn och vagnar, till biblioteket för att lyssna på "Skrotorkestern". Vi kommer att behöva gå redan kl. 9, så alla som har en 9.00-tid får gärna komma 5-10 minuter tidigare.

Nästa vecka:

Idag gick vi ut i det kalla, men soliga, vädret och några...

…lagade mat och tårtor i olika former...


... och lite jordgubbsglass, mums!

Både Uttern och Hajen gick iväg på äventyr, så vi hade hela gården, och cyklarna, för oss själv! Då fanns det mer tid och plats för att träna på att ta sig fram samt att använda tramprörelser.

 Efter en stund bestämde vi oss för att ha samling och köra vårt rörelsepass ute i det fina vädret, så härligt!











onsdag 14 oktober 2020

Trummor, sång, dans m.m

Vad har vi bl.a gjort idag? 








Vad har vi bl.a tränat idag?
Samarbete, turtagning, dynamik, kraftdosering, tempo, puls, koordination, grov- och finmotorik, följa instruktioner och fantasi.



Förra veckan opererade Amira sitt öra och kommer vara hemma några veckor för att läka. Under denna tid kommer olika vikarier vara på plats på Kolibrin. Nu blir det extra viktigt att namna ALLA kläder, så att rätt plagg lättare kan hamna på rätt barn och hylla. 








fredag 9 oktober 2020

Fredagssamling

 Det var riktig fredagsstämning ute på gården idag. Först hade vi ett litet minidisco med Uttern. Sen var det dags att gå genom portalen och sätta oss tillsammans med alla förskolans barn vid stockarna. Vi sjöng våra flodiller-sång och "Hej allihopa". Sen öppnade Jessica den röda brevlådan. Idag hade gårdstomten ringt henne innan och sagt att vi ska 

hänga upp sakerna på gården.

I brevlådan fanns det siffror. En etta, en tvåa, en trea, en fyra och en femma. 

Barnen fick räckte upp handen när de hörde sin siffra, alltså lika gamla som de är. Sen hjälpte de Till att komma på var siffrorna skulle hängas upp. Siffrorna är väldigt intressanta krumelurer som inspirerar till att räkna, förstå antal, mängd och tal.  Detta som är bra att kunna för att kunna använda och resonera kring matematiska begrepp. 

Vi skapar tillsammans en lärorik och pedagogisk utomhusmiljö på flodillern.

Tack gårdstomten!

Och trevlig helg alla!





torsdag 8 oktober 2020

Rörelse

 Idag är det torsdag så idag har vi hafrörelse på samlingen. Först lekte vi ute på gården. Några av oss värmde upp redan innan genom att klappa på huvudet, på låren, på fötterna och skakade loss.

På samlingen sjöng vi namnsången, som vi gör varje dag, sen lyssnade vi på vad de sa i musiken.  Vi gick, hoppade, sprang, kröp, gick på tå och dansade.  Vi blev helt svettiga! Sen lade vi oss ner och slappnade av. 

Här utvecklar barnen sin kroppsuppfattning, motorik, koordinationsförmåga att följa instruktioner, rumsuppfattning, samhörighet att ta hänsyn till alla kompisar och så har vi väldigt roligt tillsammans.


onsdag 7 oktober 2020

Golvtrummor och dramatisering

Ute på gården erbjöds trumspel på våra stora golvtrummor för eget musikskapande.




Varje dag samtalar barnen med oss vuxna och med varandra om fjärilens livscykel. Någon sjunger fjärilssången, någon gör sångens rörelser och någon pratar sångens innehåll.  Någon plockar rekvisitan ur akvariet och tar med i sina olika lekar. 

På dagens samling var fjärilen ute på en flygtur. Den var på jakt efter en blomma som den kunde lukta på. 

Åh, så glad fjärilen blev när den hittade en blomma!


Detta äventyr sjöng vi sedan om i den nya rörelsesången: "Åh, en blomma".

Dramatisering med rekvisita, inlevelse och tydlig mimik gör att alla lättare kan förstå sångens innehåll samt hänga med i de nya rörelserna. 


tisdag 6 oktober 2020

Lek på gården

 Idag har vi varit ute på gården och lekt. Cyklarna används flitigt. Även de minsta barnen vill prova cyklarna. Det är en fysisk utmaning för dem, de tar det fram genom att gå eller putta med fötterna i nuläget 

På samlingen sjöng vi o. Fjärilen, ägget, puppan och fjärilen igen. Barnen är aktiva i sången och med de tecken som vi använder till sången. 

måndag 5 oktober 2020

Instrumentsamling


Samspel, samarbete och turtagning övades på dagens instrumentsamling. I en namnsång skickades trumman runt i ringen och ett barn, i taget, fick träna på att stå i centrum (självförtroende). Resten av barngruppen fick då öva på att ge den som spelar plats och sedan vänta på sin tur. 



fredag 2 oktober 2020

Förskolans gemensamma fredagssamling!

Idag hade Gårdstomten skickat både ett brev och en blå påse. Vad fanns i påsen? I brevet hade Gårdstomten skrivit ledtrådar till påsens innehåll så att vi alla kunde gissa och klura ut svaren. 






Det fanns en katt och då sjöng vi "Lille katt", en kanin och då sjöng vi "Jag är en vanlig kanin" samt en anka och då sjöng vi "En anka". Till sångerna gjorde vi även TAKK-tecken. Vi lär alla olika och därför är det bra med flera olika sinnesupplevelser för att göra aktiviteten tillgänglig för alla barn. Här kunde vi följa med både visuellt, auditivt och kinestetiskt:-)

Nu har det börja blåsa lite kyligare vindar och vi önskar att barnen har med sig en tunnare mössa samt ett tunnare fleeceställ som de kan ha på vilan.