torsdag 28 januari 2021

Snökallt o trumsamling

 Idag har barnen fascinerats av snön ute på gården. Naturens föränderlighet är .något som barnen förtrollas av. De känner, smakar, tittar och upplever kylan. Händerna blir kalla. Vi gick in och lekte i mindre grupp på avdelningen. Vi lekte i vårt kök, alla får prata och vi lyssnar på varandra. Vi lekte samling, ett av barn en höll i samlingen ett annat spelade gitarr och vi hade rekvisita.

Sen blev det "riktig" samling i samlingsrummet där alla sitter vid mattkanten. Anna spelade gitarr. Idag gick trumman runt i ringen samtidigt som vi sjöng. Alla fick spela om de ville och skicka trumman vidare till kompisen bredvid.

Sen lyssnade vi på en låt och när de sjöng så svarade vi och gjorde hade de sjöng att vi skulle göra. Peka på näsan, klappa kinden, klappa magen, benen och rumpan. 
Sen gick vi in och hjälptes åt att städa fint. Vi har en låt nu som heter "plocka undan" så vi städar och dansar samtidigt.

Glöm inte att förskolan är stängd imorgon! Så trevlig helg!

 

onsdag 27 januari 2021

Ute-projekt

 Idag har kolibrin dragit igång med flodillern ute-projekt. Vi dekorerade vårt träd med en sagovimpel och körde fram vår kärra med böcker. Sen hade vi en stund med dagoläsning, böckerna var inplastade så det gjorde inget att det kom regn. 





Det blev en uppskattad sagostund där flera barn från olika avdelningar samlades.



Sen gick vi in och hade sångsamling med Anna och sångkort från en sångpåse.

tisdag 26 januari 2021

Stängt på fredag

 Här kommer en påminnelse om att förskolan är stängd på fredag pga verksamhetsutvecklingsdag 


Spel och pyssel

 Idag har det kommit nya leksaker till kolibrin. Nya stora lastbilar och grävskopor.

Barnen fascineras av bilarna, hur hjulen rör sig och hur man kan lasta saker i dem köra runt.

På uppevilar spelade vi vildkatten, en variant av ett spel med spelregler för yngre barn.

Det är en utmaning att försöka följa regler.

Vi pysslade också med lera och hammare och spiktavlor, som båda stimulerar barnens finmotorik och koordinationsförmåga.


måndag 25 januari 2021

Födelsedag

 Idag har vi firat en 3-åring på kolibrin. Vi sjöng Vi gratulerar, och  barnet fick sitta på en pyntat pall och vi fick följa med på barnets födelseberättelse.  Och spelade upp den med hjälp av små dockor och rekvisita.


onsdag 20 januari 2021

Onsdagen den 20 Januari


Idag har det varit lek inne på Kolibrin, bilar har radats upp i långa rader, pennor och papper har varit tillgängliga för kolibribarnen som ville rita och rollekar med olika familjesammansättningar i kökshörnan. 



Innan lunch hade vi en sångsamling tillsammans, hoppa, studsa, sjunga och röra på hela kroppen. Vi åkte också buss i sången "hjulen på bussen". Vi plockade fram en väska med många figurer, vilka sånger kunde vi sjunga om väskans innehåll.


Självklart har vi också varit ute och hoppat i vattenpölar. De som ville fick gå ut och ösa vatten och leka med geggamoja. 

fredag 15 januari 2021

Dansat ut julen

 Idag har solen skinit på oss på gården. Vi hade fredagssamling, då vi sjöng o h fick brev från gårdstomten. Har skrev att julen var slut o h att vi skulle dansa runt granen en sista gång för denna julen. Vi dansade och sjöng och anslutade med raketen.

På uppevilan läste vi sagor om spöket Laban och lekte med lera. Efter mellis gick vi ut i solen. 
Vi såg ett spännande fenomen på himlen. Några barn såg ett löv, andra såg en gråsugga en annan såg en fjäder. 

Trevlig helg!

torsdag 14 januari 2021

Håll så opp!

 Idag på samlingen plockade Jessica fram en fin burk. I burken låg en buss med fyra passagerare. Barnen tyckte att vi skulle sjunga sången " hjulen på bussen ". Främst satt chauffören, han sa -gå bakåt i bussen. Bakom honom satt en mamma. Barnen tyckte att hon skulle hyscha. Bakom mamman där en man, barnen föreslog att det var en pappa, som så Håll så opp! Det är danska och betyder sluta. Bakom pappan satt en bebis som så blä blä blä.

Dörrarna de öppnades och stängdes och torkarna så svisch svisch svisch.

Med tecken som förtydliga alla orden blir denna sången bra språkträning för alla barnen. 


onsdag 13 januari 2021

Onsdag!

 Idag har vi haft spöktema på uppevilan!

Vi började med att läsa boken om spöket Laban och hans syster som har en riktig snubbeldag. Vidare har vi fritt fått välja mellan att prova på att rita spöken, leka med spökerna och deras hem och att titta på spöket Laban projicerat på vår vägg.