måndag 31 maj 2021

Instrumentsamling med handtrummor

Först använde vi en trumma för att, i en speciell namnsång, ta reda på vem som var på plats på Kolibrin idag, men även för att stärka självkänsla och självförtroende
I nästa övning följde vi alla en trummas rörelser (ett skifte mellan att sitta, stå, hoppa och snurra) och då gällde det att både vara uppmärksam samt hålla fokus! Att röra hela sin kropp gynnar dessutom koncentrationen, som behövs för att orka samt kunna följa instruktionerna i kommande trumlåtar. 
Sedan tränade vi själva trumhandrörelsen i ytterligare en sång. 
Efter denna uppvärmning var det dags att skicka runt trumlådan, så att alla i tur och ordning kunde ta varsin trumma, vilket tränar samarbete och turtagning.






Våra instrumentsamlingar innehåller alltså inte bara musikmål som t.e.x puls, tempo, dynamik och form. utan vi arbetar även alltid med ickemusikaliska mål, just för att främja barnens utveckling till aktiva, kreativa, kompetenta och ansvarskännande människor och samhällsmedlemmar.

 

fredag 28 maj 2021

Fredagssamling m språk

 Alla barnen samlades när vi hade fredagssamling. Idag höll Fjärilen i den. De hade ett språktema och visade flaggor från olika länder. Alla flaggor som ett barn eller anställd på flodillern anknytning till.


Barnen fick säga om de visste nåt ord på de olika språken. 

Sen blev det disco med låtar från d3 olika länderna.

Trevlig helg!






torsdag 27 maj 2021

Yogasaga

 Vi har gjort yoga idag på samlingen. Vi börjar och slutar alltid yogan med att sätta ihop handflatorna och säga Namaste. Sen begav  vi på ut på ett sagoäventyr i djungeln. Vi stötte på elefanten och fick då prova att elefantandas. Sitta i fjärilens  position.

Lejonets, palmen och ödlans. Vi avslutade med en skön stunds avkoppling med stå grå ögon och avslappnade muskler och tunga kroppar.

Namaste 

onsdag 26 maj 2021

Lika bra

 Idag kom Julia på samlingen. Hon visade oss med projektorn, sången. Lika bra. Hennes hamstrar är olika. 


De ha4 olika färger på pälsen och de gillar olika saker. De är olika men lika bra. Vi sjöng alla tillsamman och gjorde tecken till.


tisdag 25 maj 2021

Regnlek och julia

 Regnet har vattnat alla träd och blommor idag på gården. Och även på våra planteringar. Barnen ha4 gjort geggamoja och haft roligt med att fylla hinkar med vatten.

Å samlingen sjöng vi och gick igenom vem som bor i Julias hus. Vi sjöng om kaninen, lammet och sjöng växtramsan



måndag 24 maj 2021

Ny kompis på kolibrin och födesedagdirande

Vi har fått en ny kompis idag till Kolibrin som skolas in med en vårdnadshavare. Barnen och personalen är nyfikna och glada över att få lära känna hen. 

På samlingen firade vi en annan kompis som fyllt 3 år. Vi fick ta del av en spännande födelseberättelse och sjöng vi gratulerar. Och barnet delade ut födelsefrukt. 



 Kolibrins födelsedagsfirande ger barnen möjlighet att uppfatta  och respektera varandras likheter och olikheter, och stärker deras självuppfattning. Detta kan  bidra till att stärka deras medkänsla vilket vi lägger grund för på Kolibrin. Vi gör firandet på ett roligt, tryggt och lärorikt sätt. 

Firandet främjar även samarbetet med hem och förskola eftersom det är ni vårdnadshavare som lämnat in födelseberättelse till oss, där ni delat med er av hur det var när ert barn föddes. 


fredag 21 maj 2021

Farväl två fröknar

 Fredagssamlingen var lite extra festligt idag. Barnen som ska börja skolan till hösten sjöng för oss, låtar som de övat på under en lång tid. 


Två fröknar som jobbat på Flodillern har slutat idag. En gick i pension, hon fick paket och sånger.

Efte4 maten k8m Julia förbi och visade hur en fjäde4 ser ut på väldigt nära håll. Vi tittad3 på fjädern genom ett digitalt ägg.



Fjädern projicerades på väggen

Så fick barnen vars en kikare som vi spanade efter fåglar med, ut genom fönstret. Vi såg en svart fågel och vi såg även en kanin. Vi tog foto med lärplattan.
Så vi hade en em fylld med digitalt utforskande. 
Trevlig helg!

torsdag 20 maj 2021

Förskolans dag

 Idag är det förskolans dag. Vi firade genom att ha en härlig jam under vårt samlingar på gården. Detta stärker gemenskapen och tryggheten för barnen. Många instrument lades fram och alla som vill fick bara med och spela, sjunga och dansa.



Vi tränar även turtagning o h samspel.


 



På samlingen firade vi en kompis som fyller 2 år idag. Födelsedagslådan var med och barnet fick hjälpa till att plocka upp glittriga filten, flaggan och kronan som hen satte på huvudet. Amira berättade berättelsen om hur det hände för 2 år sedan , då barnet kom till världen.





onsdag 19 maj 2021

Gårdsbiblioteket

 Idag har vi suttit och läst om dinosaurier i vårt gårdsbiblioteket. Temalåda med dinosaurier och spännande böcker leder till många samtal och sång om Tyra tyrannosaur.


Flera barn fick prova att måla blommor  på fjärilens uteaktivitet.

 


Inne på samlingen träffad3 vi Julia som betättade att hon läst i en bok och fått reda på var fjädra4 kommer ifrån. Men innan hon hann berätta var det  ett kolibribarn som så att den kommer från en fågel. Det va4 helt rätt så Julia. Hon visade att hon varit ute med kikare och spanat på olika fåglar och tagit foto på dem. Imorgon ska vi få vars en kikare och se om vi också kan ta foto på fåglar.

 Vi ser fram emot lite fågelskådning imorhon.

måndag 17 maj 2021

Måndag och vår!

 Idag har vi njutit av soligt vårväder på gården. När allt blommar och slår ut blir det mer att upptäcka på gården. Barnen undersöker myror, maskar och de ser att det börjar komma små skott ur vår odlingslåda.  

På samlingen spelade vi på handtrummor. Vi tränade på de olika begreppen:  snabbt, långsamt, hårt och svagt.


Dessa begrepp använder vi i samtal med barnen under dagen för att förtydliga dess innebörd.  

På uppevilan hade gjorde barn en yoga för att också få en lugn stund och komma ner i varv, den avslutade med en stunds avslappning på mattan.


Efter barnens önskemål målade vi efteråt. 

Fjärilar, nyckelpigor och elefant blev det, och långa historier till konstverken.


onsdag 12 maj 2021

Undersöka genom skapande




Så var det dags att ta reda på om det går att måla med en fjäder.








Några barn, i taget, fick gå fram till staffliet.
De tog sig an uppgiften med stort engagemang och kreativiteten flödade! 
Det målades både igelkott och katt. Någon målade en stor hund och någon målade en pappahund. Ett barn målade en bikupa och ett annat barn målade tacos, ha ha :-)

Det gemensamma konstverket visar oss att det absolut går att måla med en fjäder! 



 

tisdag 11 maj 2021

Reflektera, uttrycka tankar samt lyssna på andras uppfattningar.

 


Titta vad som hittades på gården igår.
Julia har ingen aning om vad detta är för någonting. Vad vet vi om den här saken?

Tillsammans kom vi fram till att:
Det är en fjäder.
Fjädern växer inte på marken, men kanske växer i träd.
Man kan blåsa på den och någon tyckte att den kan placeras i håret. 
Det går inte att sopa med fjädern.
Kanske går det att måla med fjädern. Det ska vi prova någon dag!

Här tränas både
  förmågan att lyssna på och reflektera över andras uppfattningar. samt att reflektera och ge uttryck för egna uppfattningar, men även att uttrycka tankar och åsikter så att en kan påverka sin situation.







måndag 10 maj 2021

Gemenskap, glädje och inlevelse!

Vi passade på att vattna i vår odlingslåda. 


I fredags satte vi upp bilderna (som vi fått av Julia), och nu är det extra tydligt vilken odlingslåda som är Kolibrins.



Det blev ingen instrumentsamling idag, utan istället tränade vi på TAKK-tecken i låten "Lika bra". Som ett resultat av vår cirkelformade gruppering finns det många kompisar att titta på, inspireras av och följa. Till inspelat komp från vår högtalare klämde barnen i, särskilt i refrängen. Vilken härlig gemenskap, glädje och inlevelse!:-)



Julia var uppe i sitt hus och lyssnade på vår ljuvliga sång.


Någon sa: "Sjunga en gång till!"
Men, det hann vi inte för nu var det lunchdags.







onsdag 5 maj 2021

Erfara matematiska begrepp



 Julia tycker att det är svårt att hålla reda på vilka ord som kommer när, i vår odlingsramsa.
Idag fick hon hjälp av både barngruppen (som hade superkoll! :-) samt bilder uppsatta i rätt ordningsföljd.


tisdag 4 maj 2021

Odlingsramsa med pulsslag

På förmiddagens utevistelse var vi några som tittade till Kolibrins pallkrage för att se om något mer hade växt upp ur jorden, och det hade det! Nu fanns det tre gröna, och väldigt små skott. 

Dessutom fixade Julia fram några bilder som vi kan sätta fast på vår pallkrage. Då blir det tydligt för alla vilken odlingslåda som är Kolibrins samt att bilderna visar vad vi gjort i den.


Julia lärde oss en odlingsramsa, där vi ramsade om sol, vatten och blomjord.


På samma gång trummade vi pulsslag på våra lår.

Idag övade vi även på vart vi ska samlas om bandlarmet ringer. 


OBS! OBS! OBS! OBS! OBS! OBS! OBS! OBS! OBS! OBS! OBS! OBS! OBS! 
Fredagen den 14 maj är en klämdag. 
Många kommer säkert ta en ledig dag, halvdag eller hämta lite tidigare. Det är viktigt att ni meddelar någon personal om hur ni kommer göra.



 

måndag 3 maj 2021

Instrumentsamling och socialt samspel

Härliga rytmer av afrikanska trummor hördes från musikrummet. 
Nyfikna skyndade vi oss mot musiken, och möttes av det här!:


Inga verbala instruktioner.
Vad händer då?


Några kastade sig in och började glatt spela med. Någon var lite mer försiktig och ville först iaktta en liten stund. Så spännande att få röra sig fritt samt att utforska trumspel på ett nytt sätt! 
Någon tyckte att ljudvolymen blev för stark (förståeligt;-).


Här krävdes kommunikation och samarbete
Det visade sig att ingen behövde vänta på sin tur, utan alla delade automatiskt med sig av samt bjöd in till den trumman som de spelade på.  


Så här såg det ut när vi gått in för att äta lunch. 
Här ser vi tydliga spår av att barnen både vill göra denna aktivitet tillsammans med andra, men också dela musikupplevelsen med andra. 
Med musik som medel tränar vi socialt samspel.





Titta, något har redan börjat växa i vår pallkrage!:-)