fredag 18 juni 2021

AVSLUTNINGSCERMONI

 Sommarvärmen är här!! Några barn har sin sista dag på förskolan idag, de bjöd på popcorn på gården. Vi på kolibrin satt under oxeln tillsammans, då fick barnen veta att vi skulle ha en inrymningsövning. När vi hör en visselpipa tjuta ska vi samlas vid kolibrins dörr. Barnen lekte en stund på gården och efter ett tag  hördes visselpipan. Alla barnen sprang till dörren, övningen gick jättebra. Vi samlades i hallen. 

Efter en stund gick vi in i musikrummet. 

Barnen fick genast syn på den, för stunden, pimpade väggen. "Åh, så tjusigt!" utbrast någon. Idag var det nämligen dags för en avslutningscermoni och dela ut vars ett diplom till alla de barn som efter sommarlovet ska börja på Hajen/Uttern. Till fanfar-musik hämtades diplomet,  och sedan satte en sig på valfri pall. Det delades ut frukt och barnen samtalade kring vilken avdelning de ska gå på och om de olika bilderna på diplomet. 

                                                 

Nu går både Amira, Anna och Jessica på semester, så vi önskar er alla en glad sommar! 
😍😍😍


torsdag 17 juni 2021

Yogakort

 Vi satt under trädet och lekte med bilar och läste sagor o. Bilar. Precis som igår.

Vi lyssnade oxå på låtar med fordonstema.


På samlingen hade vi yoga. Det låg yogakort i mitten av mattan med ett tunt tyg över. Barnen fick komma fram och välja ett kort. Kortet visade en yogaposition som vi gjorde tillsammans.
Vi hade avslappningsmusik i bakgrunden hela tidenoch vi avslutade med vila och Namaste. 


onsdag 16 juni 2021

Gårdsbiblioteket m bilar

 Idag hade vi ett bil tema ute på gården. Böcker om bilar och en stor träskiva med bilbanor och bilar att köra med.



På samlingen kom Julia, Kanin och G


rodan igen. Barnen fick klappa grodan och prova att sätta in handen.


 Vi sjöng även  idag om kaninen och Grodan. 

tisdag 15 juni 2021

Julias groda

 Idag satt Julia och Kanin och fikade i trädgården. De åt morotskaka och drack kaffe eller te tillsammans. Plötsligt kom det en groda på besök. Hon kvackade med stark stämma så att Kanin blev rädd. Då berätta Julia att Kanin blir rädd.  Hon sa att grodan måste kvacka lite svagare, så att Kanin inte skräms. Det gjorde Groda och Kanin vågade sig fram. De fikade tillsammans. Vi sjöng små grodorna och Jag är en liten kanin.


måndag 14 juni 2021

Starkt och svagt

 Idag har vi spelat instrument starkt och svagt. Begreppen är abstrakta för de yngsta kompisarna, men när vi förtydligar med hjälp av instrumenten så blir de mer lättförståeligt. Barnen fick välja vilket instrument claves, handtrumma eller klangspel. 

Vi tränar här att kunna kraftdosera. Det är en utmaning för barnen att förstå hur de kan reglera sin kraft.

fredag 11 juni 2021

Fredsgsssmling

 Avdelning Uttern  höll i fredagssamlingen idag. Vi sjöng och dansade Drakens Dans. Lena berättade att gårdstomten åkte på semestern. Kanske är det gårdstomten på bilden? Vem vet? 

På uppevilan läste vi böcker och lekte med lera. 


torsdag 10 juni 2021

Vidare överflyttningsbesök

 Överflyttningsbesöken fortsatte idag. På Hajen hade de samling och åt frukt tillsammans och de fick sina nya platser i hallen. Det är spännande för barnen att börja på en avdelning med större barn.

På Uttern hade de samling som igår, att barn en fick välja ett  djur att ta och sätta sig med. Sångsamling och sedan fick de gå och lägga djuren i djurlådan. De fick också berätta vad De ville göra. Nu visste de vad som erbjöds. Det är mycket nytt att utforska.

Bygga m smålego
Pärla halsband eller plattor 
Köket 

onsdag 9 juni 2021

Besökt blivande avdelningen

 Idag under fm har barnen besökt sina blivande avdelningar. 6 barn gick till utterns avdelning. Lena S och Emma höll i samling med den blivande uttergruppen. Jessica var också med som stöd. 

Barnen fick välja ett djur och sätta sig lek g mattan. De sjöng välbekanta sånger och gick sedan in och lekte vid olika stationer:  lera, pärla halsband och laga mat. Det var lustfyllt och spännande.

På hajen ska två kolibrir börja. Idag var de inne och fick bekanta sig med blivande hajkompisar. De fick ett varmt välkomnande av äldre barn som ville visa sin avdelning.



tisdag 8 juni 2021

Fruktstund under trädet

 Vi har lekt på gården idag. Det var färre barn på gården, för att en avdelning var på utflykt.  Kolibribarnen cyklade, busade i skogen och grävde i sandlådan. Vi samlades alla kolibrin och åt frukt under oxeln på filtar.

Imorgon kommer barnens som ska byta avdelning i augusti hälsa på hajen och Uttern. Detta för att deras övergång ska kännas trygg och lustfylld för barnen. En pedagog från kolibrin följer med.

På samlingen spelade vi äggmarackas.


Vi sjöng och spelade olika tempo. Tränade också på att lyssna in texten för att kunna hålla äggen helt stilla när vi sjunger stopp.

Barnen är superduktiga på detta.

fredag 4 juni 2021

Stängt måndag 7/6

 Påminner om att förskolan är stängd på måndag pga verksamhetsutvecklingsdag.

Mvh kolibri personal 

Sjörövare på besök!


 Vi fick besök av Sjörövar-Anna och Pirat-Jessy på fredagssamlingen.  
 Den här gången hade Gårdstomten skickat en flaskpost!


Genom olika rörelsesånger om ruskiga sjörövare, sjörövarskepp som styrs över vågorna, hajar, kikare och krokodiler kunde alla följa med bland värdefulla skattkistor och fartfyllda äventyr på de sju haven. 


"... O-o-o, a-a-a, en hajfena!..." sjöngs så det hördes över hela kvarteret! 
Så roligt!

 Med inlevelse i karaktärerna, glimmade scenografi, spännande rekvisita och händelserikt innehåll ville alla barn, yngre som äldre, tillsammans vara delaktiga i både sång, rörelser och äventyr. Den som ville fick även en glittertatuering som bevis på att en träffat på livs levande sjörövare!

Ett grundläggande mål med hela förskolans fredagssamlingar är gemenskap. Det ska finnas möjlighet att både kunna och vilja delta i dessa spännande och lustfyllda aktiviteter tillsammans med andra. Fredagssamlingarna ska hjälpa oss att skapa härliga minnen tillsammans samt gemensamma samtalsämnen.


torsdag 3 juni 2021

Gympa

 Idag fick barnen njuta av djuren på mattan och läsa böcke4 på gårdsbiblioteket under fm.

Sen gick vi in och hade samling. Idag hade vi gymnastik. Vi lyssnade noga på låtar som gav instruktioner om vad vi skulle göra. Gå, gå på tå, åla, krypa, hoppa och springa. Avslutningsvis lade vi oss på rygg och blundade och lyssnade på havsljud.


På uppevilan gjorde barnen ny lera. De fick mäta och räkna och hälla i och blanda. Att baka främjar barnens matematiska sinne genom att de tränar  på att beräkna måttenheter, volym och antal.

onsdag 2 juni 2021

Djurlek

 I vårt gårdsbibliotek erbjuder vi barnen olika material som främjar språket. Idag fick barnen en matta med djurpark motiv, flera olika djurfigurer och böcker som handlade om djur. Barnen lekte och samtalade och lyssnade på sagor.





Samlingen var idag med en flod i mitten. Det kom en fisk upphoppandes ur vattnet och vi sjöng om den, som simmade upp för att hämta lite luft.... Vi sjöng även en kulen natt. Och gjorde rörelser till. Vi avslutade samlingen med att doppa våra fötter i det svalkande vattnet.


På sovvilan sover vi tryggt, nära kompisarna. Idag hittade två händer varandra