tisdag 31 augusti 2021

Mer introduktion

 Idag har en flicka börjat introduceras på kolibrin. Vi har lekt inne på avdelningen tillsammans med några andra barn. Vi åt frukt och lekte med bussen och lyssnade på babblarna. De andra barn en kom in och vi hade samling alla tillsammans. Idag plockade Anna fram tre plåtburkar. En med ett lamm,  som vi sjöng om, en med en fisk och lite vatten där fisken simmade i och simmade uppåt och dök ner igen. I  Sista burken fanns en buss. Vi sjöng om hjulen på bussen med torkarna, dörrarna barnen och föräldrarna. 


fredag 27 augusti 2021

Ett trippel-hejdå

 Vi lekte på gården, med hästarna och i sandlådan. Vårdnadshavarna till de tre barnen som introducerats denna vecka förberedde sig på att säga hejdå. Vi gick in tillsammans och lekte i köket och lade pussel. Sen sa VH hejdå och lämnade över ansvaret till kolibri-personalen. Några tårar kom men det gick över ganska snabbt. Vi åt frukt- äpple och banan, vi lyssnade på Babblarna, la mer pussel. Sen var det dags för samling vi gjorde tecknet för samling, som barnen har lärt sig och kopplar till att gå in i samlingsrummet och sätta sig på mattkanten. Det gjorde vi, Anna tog gitarren, vi sjöng om alla som var där. Sen plockades tre burkar fram, vi sjöng om grodorna  spindeln och lammet.



Efter varje sång kom klappar och glada tillrop. Sist fick vi vässa våra öron och lyssna tills vi hörde "plocka undan" låten inne ifrån avdelningen. Vi gick in och städade, dansade lite, sen satte vi oss till bords och åt majs, fisk, potatis, sås och andra grönsaker. Vi pratade om fredagsmys och glass och annat kul. Sen gick vi och tvättade händerna. Då kom VH igen, barnen blev glada och gick glatt hem. 

På måndag har vi stängt pga verksamhetsutvecklingsdag. Trevlig helg!

Vi ses på tisdag

Mvh kolibrin  

torsdag 26 augusti 2021

Musik som medel

Vi samlades som vanligt i musikrummet för en gemensam aktivitet.
Alla tog plats längs mattkanten och väntade med spänning in namnsången. 

Dagens rekvisita:
"Hjulen på bussen" "Bä bä vita lamm" "Blinka lilla stjärna"

Dessa sånger är ju några av de klassiska förskolesångerna. Men också vanliga sånger som en sjunger hemma, vilket gör att alla nya barn och vuxna har större möjlighet att sjunga med och känna sig delaktiga. Det kan kännas tryggt och skönt med igenkänning när en är i en alldeles ny miljö.

Låtar, som vi redan kan, skapar dessutom fantastiska tillfällen för träning av munmotorik samt att öva uttal. För att inte tala om den härliga gemenskap som bildas när vi sjunger tillsammans!

Ses imorgon!

onsdag 25 augusti 2021

Utforskande av gården

 På onsdagmorgnar mellan 8-9.30 har personalen på kolibrin verksamhetsförlagd tid. Vi är alltså inte i barngrupper då, utan annan personal eller vikarier ersätter oss den tiden. 

Idag efter kl.9.30 gick vi ut på gården. Vi lekte i sandlådan, spelade på marimban, provade cyklaren mm. Barnen gick runt och utforskade gården helt enkelt.

Innan maten hade vi en samli g med sångkort. Vi sjöng välbekanta låtar, om spindeln, nyckelpigan och sockerbagarn.


tisdag 24 augusti 2021

Bockarna bruse

 Introduktionen för de nya har fortsatt inne på avdelningen. Barnen blir mer och mer trygga och vågar utforska sin omgivning själva. 

På samlingen sjöng vi Bockarna Bruse med rekvisita.


måndag 23 augusti 2021

Tre introduktioner

 Idag har tre nya barn börjat introduceras på kolibrin. Dessa tre med sin vårdnadshavare har varit inne på avdelningen under fm för att bekanta sig med pedagoger, miljö och med varandra.

De erfarna kolibribarnen lekte ute på gården. 

Vi hade en samling där vi satt på mattkanten och sjöng namn-sången. 

Sen plockade Anna fram tre fina plåtburkar. 

Vi sjöng om fisken, grodan och krokodilen. 

Sen fick barnen vässa öronen.... för att k6nna höra städmusiken inne ifrån kolibrin. Vi hjälptes åt att städa tillsammans samtidigt som vi dansade. 

torsdag 19 augusti 2021

Rörelsepass

 Idag har vi lekt inne och haft ett rörelsepass på samlingen. Vi sjöng först namnsången sen lyssnade vi på låtar. Vi gjorde som de sa i sångerna. Vi dansade, hoppade, klappade, stampade, tittade upp och ner och vi hittade vår näsa, öron, mage och rumpa. Vi tränade bl. a lägesbegrepp och kroppsuppfattning. 

Avslutningsvis la vi oss ner på golvet och slappnade av i hela kroppen. 



tisdag 17 augusti 2021

Sångburkar

 Vi har lekt inne på avdelningen idag. För att inskolningen ska få bekanta sig med kompisarna, personal och miljön.

Vi leker rollekar i barn- köket, kör med bilar, pratar om babblarna mm.

På samlingen sjöng vi namnsången och Anna spelade gitarr. Hon plockade fram fina plåtburkar som vi öppnade och sjöng sånger som passade till  krokodil, spindel och grodor.



måndag 16 augusti 2021

Mjukstart

 Hoppas ni alla haft en skön sommarledighet. Nu börjar höstterminen och på Kolibrin arbetar Jessica, Anna, Yalda och ny pedagog - Pia. Amira har flyttat till Hajen.

Idag har en pojke 2 år börjat sin inskolning på kolibrin. Vi lekte inne så att han fick bekanta sig med oss, innemiljön och med kolibrins rutiner.

På samlingen berättade Anna en liten saga med rekvisita från en burk. En säga om en gran, en ekorre som klättrade i en gran, som trillade ner och slog sin tå och svans och fick piller, plåster och bandage.

Vi sjöng om ekorren tillsammans.



Sen städade vi tillsammans till "plocka undan" låten.