fredag 28 januari 2022

Specialpedagogiskt perspektiv


För att skapa upplevelsen av att barnen kliver in i en helt ny värld krävs det att barnen inte sett miljön innan samlingens start.
Vi är så glada över vårt Musikrum!
För här kan vi bygga upp och iscensätta lite mer ostört. 

Projicerad djungelskog


Idag sjöng vi "Krokodilen i bilen", "Den cyklande elefanten" "En noshörning" och "Lejonvisan"(Lejonet kom visst inte med på bild).



Det är inte bara sjungen text (auditiv perception) eller rörelser (kinestetisk perception) till sångerna som väcker och fångar barnens intresse samt lust att lära, utan tillgängligheten till sångerna finns, med scenografins hjälp, dessutom i hela rummet (visuell perception). 

"En tillgänglig lärmiljö erbjuder en mångfald av alternativa sätt att lära."
 (Specialpedagogiska skolmyndigheten)

Trevlig helg alla!:-)
 

torsdag 27 januari 2022

Kroppskontroll i spänningsfylld miljö.

 

På torsdagar har vi rörelse på schemat, och idag bjöds vi in till yoga.


När dörren till Musikrummet öppnades klev vi in i en helt ny värld, en djungel! 




Med djungelljud i bakgrunden och träd, lianer samt olika djur i sikte satte vi oss ner på mattkanten. 
Mycket spännande!


Nu började berättelsen om djungeln, 
och vi mötte bl.a en fjäril (Vi satte ihop våra fotsulor och satte fingrarna i pannan som antenner)...


... ett lejon (Vi placerade oss i krypställning och sträckte ut tungan i ett svagt morrande) ...


... och en elefant (Vi ställde oss upp och andades in när vi sträckte upp vår snabel, i form av våra armar med ihopknäppta händer. Sedan andades vi ut när vi böjde vår snabel mellan benen.).

Äventyret avslutades med en stunds avspänning i djungeln.













onsdag 26 januari 2022

Julias buss och lerpyssel

 På samlingen kom Julia och hälsade på. Hon kom åkande i en gul buss. Efter namnsången sjöng vi hjulen på bussen. Julia visade  var hjulen rullar, hur dörren öppnas och stängs, hur vindrutetorkarna rör sig swish swish swish.

På uppevilan lekte vi med lera. Vi hade många redskap och verktyg som vi experimenterade och provade att använda på le4an. Vi använde även färgade stickor som var intressanta att sticka ner i leran.

tisdag 25 januari 2022

Fisken simmar med hela kroppen

 Under fm var vi ute och fick lite sol. Barnen samlades kring bilen och lekte tillsammans att de körde till affären. 


På samlingen sjöng vi en annorlunda namnsång  "Vem sitter till vänster om Anna?" Jo dör sitter Kalle, vad roligt att du är här......"låten innehöll väldigt många lalalala. Bra munmotorisk träning.

Fisken simmar, är en sång med rörelser. Idag tog vi fram en sångpåse som innehöll rekvisita till denna sång. Ett blått tygstycke och en liten fisk. Rekvisita gör det lättare för barnen att förstå sångens innebörd.

Vi sjöng först sittandes sen reste vi oss upp och sjöng och gjorde rörelserna med hela kroppen. 

måndag 24 januari 2022

Varierad instrumentsamling

 Idag hade vi en instrumentsamling med handtrummor. Vi spelade fort, långsamt, svagt och starkt. Dessa musikaliska termer använder vi återkommande i våra samlingar. 



onsdag 19 januari 2022

Födelseberättelse

 På fm lekte vi på gården. Med cyklar, i sandlådan, dansade till musik och blåser såpbubblor. 

På samlingen firade vi en kompis som fyllt 2 år. Vi sjöng Vi gratulerar för hen. Födelsedagsbarnet öppnade det stora paketet som innehålle4 3n glittrig grön filt, en flagga, värmeljus och bordsunderlögg med ballonger på. Det fanns också en krona att sätta på huvudet. Filten la vi på en pall, vi tände två ljus som fick blåsas ut och Vi gick höra på födelseberättelse om hur det gick till för två år sedan då barnen föddes. Jättespännande att se. 

torsdag 13 januari 2022

Djungelyoga

 På gården lekte vi under fm. Vi grävde med spadar, körde skottkärror och en liten kundvagn. Vi övar på turtagning då det inte fanns till alla. Cyklarna användes också både att cykla på och att åka på. 

Vi hade en mysig äpplestund på kolibrins plats under oxeln.

På samlingen hade vi yoga. Det var ett djungeläventyr där vi träffade olika djur som vi gestaltade: elefanten, fjärilen och lejonet. Vi avrundade med att ligga på rygg, blunda och slappna av. Sen satte vi oss upp, satte ihop handflatorna och sa: Namaste 


onsdag 12 januari 2022

Lustfyllt lärande

 Idag blev barnen överraskade när de gick in till samlingen. Anna välkomnade oss in i djungeln, som hade byggts upp av tyg träd och ljusslingor. Det fanns även mystiska djungelljud i bakgrunden så att upplevelsen blev magisk.


Vi sjöng om olika djur som dök upp ifrån djungeln. Vi sjöng om krokodilen, noshörningen lejonet och elefanter. 

Alla sånger hade rörelser till, vilket leder till att Barnen blir mer engagerade och förstår innebörden av texten.  De blir delaktiga i sången även om de inte kan sjunga hela texten.


måndag 10 januari 2022

Påminnelse om stängt

 




God fortsättning på nytt år.

 Ja, gott nytt och god fortsättning. Tusen tack för presente4na vi fick innan jul. 

Idag har vi lekt på gården. Temperaturen är strax över 0 grader, barnen undersökte is som bildats bland sandlådesakerna.



Solen sken på oss.

Vi gick in och hade samling. Vi fortsätter med att ha instrumentsamlingar på måndagar. Vi spelade äggmarackas idag. Först värmde vi upp våra händer, fötter, magar och huvud genom att skaka på d3m till en sång.


Spelade i olika tempo och avslutade med en festmat där vi Spelade, hoppade, snurrade och dansade. 

Väldigt glatt och festligt.

En härlig start på den nya vårterminen 2022.