fredag 30 september 2022

Gårdssamlingens VATTENTEMA samt en liten avslutningscermoni

På Flodillerns gemensamma Gårdssamling sjunger vi alltid vår alldeles egna sång: "På våran gård". Den handlar just om hur härlig vår gård är och berättar om vad den erbjuder oss varje vecka:-) 

Vattentemat fortskrider och idag sjöng vi både "...vatten, vatten bara vanligt vatten..." samt lyssnade på regnljud. Regnljudet, som hördes ur högtalaren, var så naturtroget att flera Kolibrikompisar direkt tittade upp mot himlen och undrade om det regnade:-)

Innan lunch hade vi en mysig liten avslutningscermoni för en Kolibrikompis, som nyligen flyttat utanför Malmö. 

Vet ni vad? Det ryktas om att Hanan (som lagar vår mat) har bakat en äpplekaka av äpplen från Flodillerns eget äppleträd, som alla ska få smaka till mellanmålet! Mums:-)


 

Med ett höstpyntat ljusbord önskar vi trevlig helg!


torsdag 29 september 2022

Inspiration genom digitala verktyg!

En undervisningsfilm (utan ljud) om äpple, projicerad på väggen...


...samt musik ur högtalaren, med endast låtar som handlade om äpple, 
inspirerade till dessa enastående konstverk!:-)



På vår torsdagssamling tränade vi bl.a grovmotorik och kroppskontroll i ett härligt rörelsepass
som vi avslutade med att äta äppleklyftor. 









onsdag 28 september 2022

Gemensamt projektarbete!

I äppleträdet, ute på Flodillerns gård, växer det massor av äpple som en får plocka. 
Idag plockade barnen väldigt många äpplen, både i hinkar och kåsor.



 Här bor Julia (vår projektfigur)...

...och i Julias trädgård finns också ett stort äppleträd!


Julia tog på sig sin fleecejacka och sedan plockade vi äpplen tillsammans i hennes trädgård.



Hela kroppen användes och både kroppsuppfattning samt grovmotorik tränades i sången "Plocka äpple". Först trampade vi med fötterna, sen sträckte vi upp händerna för att nå äpplena och allra sist böjde vi på knäna när vi skulle lägga äpplena i korgen.



Vi avslutade samlingen med att äta våra äpplen. 




För att göra vårt projektarbete tillgängligt under hela dagen erbjuds äppleplockning 
även inne på vår avdelning. Kardborrband gör att en kan plocka av, 
lägga i korgen samt placera tillbaks äpplena igen. Nu kan en bearbeta projektet både i leken, men också i sin egen takt.
Dessutom finns en bok om äppleträd att titta/bläddra/läsa i. 














måndag 26 september 2022

Starkt och svagt

 Varje måndag har vi instrument samling på kolibrin. Idag hade vi tre lådor med olika instrument i. Barnen bestämde själva om vilka instrument de ville spela på, Maracas, Tamburin eller Kastanjett.

En skön blandning av olika ljud!

Vi spelade svagt,starkt och långsamt. 

Genom musik får barnen möjlighet att utveckla sitt språk på ett lustfyllt sätt och glädje. 



fredag 23 september 2022

Påverka och bidra till förbättrade åtgärder i samhället!

En gång i månaden kommer olika barn få möjlighet att delta i Flodillerns Barnråd, som är en del av vårt arbete med både Barnkonventionen samt Planen mot kränkande behandling och diskriminering. Tidigare i veckan samlades några barn från varje avdelning, inklusive fyra Kolibrikompisar, för att starta upp läsårets första barnråd. 





Idag startade vi äntligen upp Flodillerns allra första Gårdssamling


Då vår förskola är certifierade i Grön Flaggs utbildningsprogram, pågår ett ständigt arbete med att utforska, lära, stötta, engagera och inspirera till Hållbar utveckling. Våra gemensamma gårdsamlingar genomsyras alltid av detta tema på olika sätt. Detta läsår kommer vi ha en speciell inriktning på vårt Hållbar utvecklingstema, nämligen "HAV och VATTEN".


På dagens Gårdssamling både lyssnade vi till vatten, tänkte om vatten, associerade med vatten, sjöng om vatten, såg på bilder om vatten och gjorde TAKK-tecken om vatten. Framförallt så hade vi roligt tillsammans och sången hördes alldeles säkert flera kvarter bort!:-)

Barnens tankar om vatten.


Några ingredienser i vår vattensång.




 

onsdag 21 september 2022

Nytt projekt!

 

Ute på gården tillagas diverse maträtter varje dag. 
Våra yngsta Kolibrikompisar tycker om att fylla kakformar, byttor och skålar med sand för att sedan hälla ut innehållet igen. De lite äldre Kolibribarnen har väldig koll på vilka smaker och ingredienser deras nylagade bakverk och middagar består av. 



Idag kryddade vi vår avdelning med lite nytt matlagningsmaterial:
Ösa och hälla med pasta i vår hemvrå...


... samt spagetti, i form av garnsnöre och tygband. 
På samlingen kom vi överens om att vi kunde smaka på låtsas.



En matlagningsvideo rullade på väggen för inspiration.


Nytt kul projekt att sätta tänderna i!:-)





tisdag 20 september 2022

Matematiska aktiviteten "Räkna"

Räkneramsan "Fem små bilar"


"Antal, räkneord och talsymboler upptar barns intresse från mycket tidig ålder. Barnvisor och sånger ger en lekfull stämning och barnen får en känsla av att det går att leka med räkneord, precis som de leker med andra ord." (Skolverket 2019)
 

torsdag 15 september 2022

Rörelser med Babblarna

 Idag var alla barn ute på gården under förmiddagen. Vi lekte med sanden och sprang på kullarna. Gårdsbiblioteket erbjöd spännande böcker. Vi läste bland annat "Mamma Mu åker rutschkana", vi hade fruktstund på samma plats, alltså under oxelträdet vid odlingslådorna.

Sen gick vi in och eftersom det är torsdag hade vi Rörelse. Babblarna var med och vi rörde oss efter deras instruktioner.

Barnen fick komma fram och ta upp en Babblare ur påsen och sedan matcha den med bilden på tavlan. Sen rörde vi oss på olika sätt. Sträckte på armarna, klappade, stampade mm. Alla rörelser gjorde vi sittandes. När alla barn är tryggare kommer vi att kunna stå upp och dansa och hoppa runt men vi tar det lite lugnare nu när vi har nya kolibrikompisar.


onsdag 14 september 2022

Att uppleva med flera sinnen!

Idag klev vi in i en havsvärld, uppbyggd av olika blåa tyger samt ljusslingor. Burkarna, som flöt omkring i havet, vändes och vreds på. När burken skakades hördes ljud där inifrån!
Barnen var alldeles uppslukade i aktivitetens berättelse!




Någon fängslades av den glittriga och blänkande rekvisitan, någon fångades av burkljudet, en annan fascinerades av själva tygytan, några fokuserade på att höra sånginnehållet och alla följde med, så gott de kunde, i alla roliga rörelser i sångerna "Fisken simmar" och "Skepp o´hoj!"

Alltså en möjlighet till både visuella, auditiva, taktila och kinestetiska upplevelser!

Bra att veta är att Anna, Jessica och Yalda kommer ha en verksamhetsutvecklingsdag på fredag den 16 september och inte arbeta i barngruppen. Då kommer istället Kolibrin bemannas av någon från Fjärilen samt vikarier. 

 

torsdag 8 september 2022

Flyttkaos

 

Oj, oj, oj, sicket flyttkaos som pågick här igår!
Då kom nämligen alla förskolans nya möbler, en vecka tidigare än väntat. I väntan på sin rätta plats ställdes möblerna först in i vårt musikrum, vilket gjorde att vi i all hast var tvungna att ändra på Kolibrins rutiner lite. Vi städade FÖRE samlingen och själva samlingen ägde rum i vårt stora rum, på den gröna mattan. Konstigt och förvirrande för både nya och gamla barn, men när vi startade upp samlingen genom att sjunga namnsången, kunde en läsa både glädje samt igenkänning i allas ansiktsuttryck!


Så här ser det numera ut i Ateljéns bygg-del, där det numera även finns lekyta, i rätt höjd, ovanpå de nya förvaringsmöblerna.




måndag 5 september 2022

Instrumentsamling och musikmål

 Idag startade vi upp instrumentsamling!


Varje måndag kommer vi att ha en renodlad instrumentsamling, 
där musikens olika byggstenar är målet. 
Det kan t.e.x handla om tempo, dynamik eller form.

Vi börjar terminen med äggmaraccas, för att längre fram fortsätta med andra instrument.

Sångerna som vi spelar, är konstruerade som så att instruktionerna är inbakade i låttexterna. Och med både enklare texter, som också är oerhört repetitiva, är det väldigt lätt att hänga med även om en är alldeles ny på Kolibrin.

Just det, förra veckan började två nya kompisar på Kolibrin och idag började ännu en kompis. Nu är vi 15 st och dagens orkester spelade så det stod härliga till!:-)

Förresten, nu fungerar vår mobiltelefon igen!