fredag 27 januari 2023

Vårterminens första GÅRDSSAMLING...

 

... handlade om cyklar!

Gårdstomten vill veta vad vi tycker om att ha några cykelfria förmiddagar och vad vi då skulle vilja göra istället. Detta ska vi tillsammans diskutera vidare inne på respektive avdelning. Intressant!

Sedan satte FREDAGSDISCOT igång!


Kolibrin var nog mest danssugna av alla! Någon ville hålla i en hand, några snurrade och andra struttade omkring till den dansvänliga musiken. Så härligt att dansa i solskenet!

En kunde dansa till bl.a "Baby shark", "Rosa helikopter", "Slå dig fri" och...


...Oppa Gangnam Style!

Vi ses på tisdag!
Trevlig helg:-) 







torsdag 26 januari 2023

Skapande av olika slag samt rörelsepass

 Ute på förmiddagen roade sig både barn och vuxna med en burk gatukritor.




Alldeles tysta stod flera barn runt det här byggsamarbetet och väntade med spänning ifall konstruktionen skulle stå kvar eller rasa. När bygget rasade spred sig härliga skratt i rummet! Envisa och uthålliga provade de om och om igen. En gång klarade de skapa ett torn med FYRA långa titt-rör, men det kom tyvärr aldrig med på bild.




Dagens RÖRELSEPASS:

Hoppa

Gå på tå

Krypa

Avspänning












onsdag 25 januari 2023

Sång-fiskar!

Vår kompis Julia gick ner till havet för att fiska.

 


När Julia fick napp, kunde barnen titta på ledtråden (på fiskens baksida) och lista ut vilken sång som en gärna fick sjunga med i.

Nu ska alla ha fått Kolibrins månadsbrev per mail. Meddela oss om så inte är fallet.

tisdag 24 januari 2023

Effekter av tidig musikträning!

Idag har vi haft sångstund tillsammans med Julia.


Visste ni att:

  • Språkutveckling och inlärning i matematik samt andra läsämne går bättre för barn som får tidig musikträning.
  •  Barn som får spela och sjunga i organiserad form och tillsammans lär sig också att fokusera, ta ansvar, vänta på sin tur och lyssna på kompisarna.














OBS!

Glöm ej att Flodillerns fsk är stängd den 30/1.


fredag 20 januari 2023

Träna motorik

 Barnen gick med glädje ut idag på förmiddagen. De hoppade i vattenpölar och samlade vatten i sandlådan. När barnen leker med vatten på gården får de möjlighet att känna, plaska, ösa, hälla, fylla hinken och utforska. 








Vi hade rörelse idag. Vi samlades som vanligt i musikrummet för en gemensam aktivitet. Alla tog plats längs mattkanten. Babblarna var med och vi rörde oss efter deras instruktioner. Vi rörde oss på olika sätt, sträckte på armarna, klappade, stampade mm. Alla rörelser gjorde vi sittandes. 

Trevlig helg!🥰

torsdag 19 januari 2023

Födelsedags fest

Vi var ute på gården Idag. När vi kom in, hade vi samling och firade vi en annan kompis som fyllde 2 år idag. 









Vi tog del av hennes födelsedags berättelse och hon fick blåsa ut ljus, sista på glittrigt  stol och vifta med svenska flagga. Vi sjöng och hurrade för henne också. 😊👏

onsdag 18 januari 2023

Julia med burkar

 Idag var vi ute på gården. Barnen klättrade upp och åkte ner för rutschkanan. Det är också mycket lek i sandlådan. Några barn hittade olika pinnar och ritade på sanden. 









När vi gick in till musikrummet och satte oss på mattkanten, kom Julia på besök och hälsade på kolibrins barn. Hon hade med sig fyra plåtburkar. Vi sjöng om saken som låg inuti. Det var välkända sånger så att alla hade möjlighet att känna igen och vara delaktig i sång och  rörelse.



tisdag 17 januari 2023

Födelsedagsfest!

 Vi firade våran kompis som fyllde tre år idag!

 Den som firas får plocka upp saker som är kul att ha på sin fest, som glittrigt tyg till födelsedagsstolen, födelsedagsflagga, födelsedagskrona och födelsedagsljus. Sedan dramatiseras födelsedagsberättelsen och vi alla följer med spänning dagarna runt födseln. 








Födelsedagsfrukt bjuds från en tjusig bricka och vi avslutar med att sjunga födelsedagssången. Vi hurrar såklart lika många gånger som en fyller. 

måndag 16 januari 2023

Instrument samling


 Vi har haft instrument samling idag. Vi skickade runt lådan med äggmarackas och varje barn tog ett ägg och skickade lådan vidare till kompisen bredvid. Vi sjöng och spelade olika tempo till exempel stark, svag, långsamt......

Barnen lyssnade på texten och höll äggen helt stilla när vi sjöng Stop. 

Dessutom tränar barnen samarbete och turtagning. 

Förresten!

Idag har ett barn börjat på kolibrin. Han är välkommen🥰

fredag 13 januari 2023

Turtagning och självständighetsträning

Idag hjälptes vi åt att plocka ner alla julgranskulor, samt vår julgran. Kulorna samlade vi i en burk med julmotiv. En fick vänta på sin tur och sen fick en välja vilken julgranskula som en ville lägga i burken. Såklart sjöng vi om varje bild också. Och vilken sångkör, alltså!:-)


"Tjugondag Knut dansar julen ut."


torsdag 12 januari 2023

Årets första RÖRELSEPASS!

Hej, nu är vi tillbaka på bloggen igen!


Musik är väldigt framträdande på vår avdelning och varje vecka arbetar vi, på något sätt, med musikens olika grundstenar. Musiken använder vi även som både medel, vägledning och inspiration. 


På dagens rörelsepass behövde en vara uppmärksam, då instruktionerna var inbakade i den inspelade musikens låttexter.

Här ser ni några exempel:

Hoppa!

Gå på tå!

Krypa!

Dansa!

Genom att göra diverse grovmotoriska rörelser tränade vi också på kroppskontroll, balans samt koordination. Alla deltog med stor glädje! Så kul!

Förresten!
Igår började vår nya kollega på Kolibrin, Janet!:-)