tisdag 31 januari 2017

tisdagen den 30 januari

Idag har vi i vanlig ordning börjat dagen ute på gården. Det märks att våra yngsta barn har vuxit till sig. Tidigare när vi varit ute i kyla och vind har de önskat gå in efter en liten stund, idag var de runt på hela gården och utforskade, grävde och blev cyklade av de äldre kompisarna


Vi har ofta en liten sångsamling innan lunch då Helena tar fram ukulelen och sånglådan. Barnen väljer en bild som symboliserar en sång och så sjunger vi. Alla väljer i tur och ordning. Det blev många blinka, lilla stjärna och i ett hus vid skogens slut idag.
 
.



Några barn som är mycket intresserade av dinosaurier såg sångkortet med Tyra turanosaur och hittade en plastdinosaurie som var exakt lika dan, de jämnförde och undersökte skuggorna på fotot.














Snart är det sportlov (vecka 8) och vi vet av erfarenhet att en del barn på förskolan  kommer att vara lediga då syskonen (som går i skolan) har lov. Vi har hängt upp en lapp i vår hall där ni antingen skriver om ert barn kommer att vara ledig eller skriver vilka vistelsetider ni behöver denna veckan så vi benmannar flodillern med lagom antal personal och inte beställer hem för mycket mat om många är borta. Tack för hjälpen.






Det  finns även en informationslapp om förskolenkäten i vår hall och vi hoppas att många föräldrar går in och besvarar den över nätet så vi får återkoppling från er om hur ni upplever vår verksamhet, både det ni tycker är bra och det ni känner kan förbättras.

måndag 30 januari 2017

fredagen den 27 jan





Hej


Ibland har vi lite problem med tekniken... detta inlägg skulle publicerats i fredags men nu kommer det.


Nova har varit hos oss på inskolning denna veckan och de yngre barnen har tillbringat några förmiddagar med henne inne för att hon ska lära känna sina nya kompisar och de lära känna henne.


Vi har haft en härlig förmiddag på gården idag. Det har varit isigt, några barn tyckte de frostbitna grässtråna på marken liknade maskar.


Kolibrins barn upptäckte att Utterbarnen har byggt en bana av stuprör vid vinskyddet. Här har de provat att släppa ner bilar som fick bra fart nedför. Barnen var mycket intresserade av den tekniska utmaningen som det lutande planet erbjuder.












Ni har kanske sett att vi fått ett nytt tillskott på gården, en Marimba. Instrumentet har en mjuk klang och barnen kan skapa musik tillsammans med de 4 slagpinnarna. Det är härligt att kunna erbjuda detta i vår utemiljö.


Vi har många olika sätt att språka, musik är ett av dessa.



onsdag 25 januari 2017

Kolibrina

Nu finns barnens födelsedagskort uppsatta. Vackra kolibri i olika färger.
På bilden syns också ett bygge på stjärnan och skuggan av en dinosaurie. Stjärnan på golvet är en intressant geometrisk form att bygga på och barnen liksom är i sitt bygge. Det experimenteras mycket i ljuset från overheaden. Skuggan av olika saker finns både på nära avstånd och längre bort som på väggen här. 


I ljusatejen började barnen bygga raketer med magneterna. Vi projicerade olika rymdfilmer som byggena flög i. 

Barnen har fortsatt måla Tyras värld. Gult och blått blandas till olika nyanser och dinosaurierna fick också vara med och måla.

Vi har fått nya trummor och vi provade att spela på olika sätt. Vi spelade en i taget, alla tillsammans och satte trummorna i olika konstellationer i rummet. 

Bra information till er föräldrar är att vi har fått vattkoppor på kolibrin. Undrar ni över hur denna sjukdom yttrar sig finns det ett litet samlingshäfte över olika sjukdomar vid dörren i vår hall.

torsdag 19 januari 2017

Den 19 januari

Idag tittade vi i de sista strumporna i vår saga.
Tyra fick nya saker och alla barnen har nu "öppnat" varsin strumpa
Nu är alla delarna på plats och sagan kan börja leva. Utifrån barnens lek i Tyras värld kommer en saga uppstå som är barnens. Vi vet redan några saker, som barnen redan berättat, ex att Tyra äter 10 björnar om dagen, Tyras ballong gick sönder men istället fick hon en helikopter och ibland äter vi dinosauriesoppa.
Det ska bli så spännande att följa barnens lek!

I ljusateljen laborerar barnen med ljus och olika optiska fenomen. 
Vi kopplar ipaden till projektorn så att de häftiga ljusmönsterna som barnen gör i appen fluidity projiceras på väggen, vi har även introducerat en overhed apparat och undersöker ljus och skuggor med hjälp av den. 
 Vi har  infört ett nytt system där barnen har ipaden i 5 minuter i taget, de arbetar med pedagogiska appar tex pussel. De mäter tiden med ett timglas och hjälps åt tillsammans så att allt går rättvist till.


Det är spännande att undersöka skuggor. Här har ett barn upptäckt dinosauriens skuggor på väggen.

Slutligen vill vi berätta att på måndag  startar Nova hos oss och i slutet på februari startar Elton, vi välkomnar dem till kolibrin, det blir roligt med två nya kompisar i gruppen!

onsdag 11 januari 2017

Välkomna till vårterminen!

Välkomna tillbaka till en spännande vårtermin! 
Vi har idag introducerat vår nya ljusatelje!
Rummet ska vara en föränderlig miljö där vi upplever och experimenterar med ljus och transparans på olika sätt. Idag projicerades olika rörliga kaleidoskopmönster och vi lyssnade på musik och också på en musiksaga, luftslottet. 

Påminner om att vi har verksamhetsdag på fredag, den 13e januari, och förskolan är därför stängd.