onsdag 27 februari 2019

Magsjukan har återvänt

Hej
Tråkiga nyheter på
Kolibrin, magsjukan har återvänt efter att varit försvunnen ett litet tag.
Var uppmärksam på diarré och kräkningar. Vi vädjar till er att följa smittskydds råd.  Stanna hemma i minst  48 timmar efter tillfrisknande och håll syskon hemma  vid magsjuka.  Nu vill vi vara friska på Kolibrin och hoppas att det går över snart.

tisdag 26 februari 2019

Kaninen som längtade hem

Hur gick det till när vår kanin började på förskolan? Jo, det fick vi reda på idag när sagan: "Kaninen som längtade hem" projekterades på en vägg i musikrummet.

Idag börjar även en inskolning och vi välkomnar en ny kompis på Kolibrin.

måndag 25 februari 2019

Tvåhandsinstrument

Dags för instrumentsamling idag!


Handtrumman är ju ett så kallat tvåhandsinstrument. Barnen behöver alltså båda händerna för att bemästra trumman på "rätt" sätt. Dessutom, när det gäller en handtrumma, så har vänster och högerhanden olika uppgifter. Den ena handen ska hålla i trumman, medan den andra handen ska trumma på den. Inte helt lätt. De flesta av barnen väljer än så länge att lägga trumman framför sig på golvet och trumma med båda händerna. Detta är också okej, men målet är att trumman ska hanteras som ovan beskrivet:-)

fredag 22 februari 2019

sporslovs vecka

Denna veckan har det varit sportlov i skolan och många barn har varit lediga. Anna har varit sjuk några dagar och Tina hade semester i Tisdags.

På barnens hyllor finns lappar om sommar ledighet, vi vet att det är tidigt men det är ett stort pussel som skall läggas när ledningen planerar för bemanning och sammanslagning över sommaren.
Om ni inte fått er semester bevilja än lämnar ni in kapparna ifyllda med de veckor ni önskat semester(det ni lämnat till er arbetsgivare) och skriver på vår semesterlapp att det är preliminärt. Lapparna vill vi ha in senast den 15 Mars.




I veckan
har vi skapat ängar med blommor och sorterat ut blå mosaikbitar till floden (bockarna Bruse) tillsammans med barnen. Barnen har dramatiserat sagan i vår nya miljö, ibland vill man vara ett farligt troll och ibland lilla bocken bruse. Det gäller att samspela, förhandla och ge varandra utrymme. Ofta hör vi barnen småsjunga på sången "lilla bocken bruse trippa över trollebron,,,"

Idag har vi haft Kulturfredag tillsammans med Fjärilen. Vi blev inbjudna till teater och såg Sagan om vanten. Efteråt sjöng vi tillsammans om de olika djuren.


torsdag 14 februari 2019

Dramalek

Idag berättades sagan om bockarna Bruse på ett nytt sätt.

Några av barnen tilldelades olika roller från sagan och både "skådespelarna" samt resten av barngruppen hjälptes åt att föra berättelsen framåt. 
Här kan vi bara bjuda på en före-bild, men efter-bilder kommer att finnas på reflektionsväggen i Ateljén.

Tanken är nu att all rekvisita ska flytta in i vårt temarum, så att barnen ska få möjlighet att själva skapa sin egen berättelse. En lustfull träning av bl.a samarbete, fantasi, sammanhang m.m.
Ska bli spännande att följa!:-)

onsdag 13 februari 2019

Födelsedagsfirande

Festligheter idag på Kolibrin och här har ni en sneakpeak!:-)


Även en mycket bra träning för fölsegrisen att få stå i centrum, samtidigt som de andra barnen tränar på att ge utrymme för detta.

tisdag 12 februari 2019

Ludde och hans vänner

På tisdagar har vi Sago/temasamling



Vi har pratat om kaniner tidigare  (i sagan om Bruse)  och idag läste vi sagan om Ludde, som är en kanin och  hans vänner. Med hjälp av flanotavlan och bilder blir det lätt för alla barn i gruppen att visuellt följa med in i sagans värld.
Vi fick möta många djur i och vi fick uppleva hur man tecken kan  benämna vad de olika djuren heter (katt, hund, fågel, tupp mm.)
Vi avslutade med "sov du lilla katt" och dramatiserade sången med hela kroppen.

Nästa vecka är det sportlov i skolan, vänligen meddela oss om ni har förändrade vistelsetider denna veckan. Vi behöver planera för personalbemanning och kök.

måndag 11 februari 2019

Trumsamling

På måndagar har vi instrumentsamling på schemat och idag använde vi oss av handtrummor.



Vi startar nästa alltid med någon form av instrumentuppvärmning.

Vi behövde vara väldigt uppmärksamma och koncentrerade när vi skulle göra som trumman gjorde, Här står vi när trumman står t.e.x, och vi tränar samtidigt grovmotorik för att hjälpa koordinationen på traven. Inte helt lätt, men roligt!:-)

Många är verkligen nyfikna på och utforskar just dynamiken och hur den är föränderlig med hjälp av kraftdosering. Vi spelar sånger där bl.a både puls, dynamik och tempo tränas.

Amira kommer vara sjukskriven en tid fram över fr.o.m nu då hon opererade sitt öra i fredags.

torsdag 7 februari 2019

Uppevilan

I våra styrdokument, bl.a Läroplanen och Barnkonventionen, läser vi att barn har rätt till en stunds vila och avkoppling någon gång under dagen.

Vad händer då barnen slutar sova på förskolan? Jo, då pågår olika lugna aktiviteter som t.e.x högläsning, cd-saga, flanosaga, yogasaga och Kims lek.

Idag läste vi denna bok.

Efter högläsningen tränade vi balans på stora kuddar i olika former.


Detta balanspass avslutades med avspänning i nersläckt rum till lugn musik.


onsdag 6 februari 2019

Rytmikdags

Vi startar varje rytmikpass med Rytmikvisan samt en namnsång.

Här sjunger vi en namnsång med hjälp av en trumma som barnen skickar runt till varandra i ringen.

Bilden visar även att vi sitter vid flodkanten, och vad som hände vid flodkanten kan era barn berätta mer om. Fler ledtrådar finns ju även i hallen under Rytmikskylten.

tisdag 5 februari 2019

Vårt tematiska arbete

Vårt tematiska arbete ska genomsyra hela vår verksamhet. Förutom i våra aktiviteter, både planerade och oplanerade, så finns temat nära i Kolibrins alla rum, både Ateljén, hallen, toan, musikrummet och vårt stora rum. Detta genererar i gemensamma samtal, reflektioner samt lek i olika former. I vårt stora rum håller ett temarum på att skapas och detta rum vill vi inviga när alla barn blivit friska och vi är full barngrupp.

Idag fick vi vara med när trollemor nattade alla sina barn. Medan hon sjöng sin godnattsång, dansade vi trolldansen.




måndag 4 februari 2019

Instrumentsamling


På måndagar har vi instrumentsamling. Idag spelade vi alla på äggmaracas.



Kolibrin (och även de andra avdelningarna) är hårt drabbade av sjukdomar, både bland barn och pedagoger. Bl.a feber, hosta, magsjuka, förkylning. Det är alltså mycket viktigt att vara hemma 48 h EFTER att sista febern släppt taget samt 48 h EFTER att allmäntillståndet är som vanligt efter kräksjuka. Är syskon sjuka SKA även friska barn hålla sig hemma. 
Så allt för att minska bacillspridning!


fredag 1 februari 2019

Olika kulturformer

Denna kanin är så rädd för trollet, som bor under bron!

Men när den stora bocken Bruse stångat bort det stygga trollet, vågar kaninen komma fram för att leka och sjunga. Då sjöng vi, samt gjorde rörelser till, "Jag är en vanlig kanin".

Vi använder oss av olika kulturformer på våra samlingar, men även under resten av dagen. Här arbetar vi t.e.x med drama och musik.