måndag 30 november 2020

30 november

 Idag har barnen bekantat sig med snö på gården. Några gjord3 små snöbollar som de kastade andra smakade på den. 

Vi dekorerade vårt träd med kolibrifåglarna som barnen pysslat med. Dessa hängdes upp i trädet. 

Sedan gick vi in och lekte och hade samling då vi sjöng namnsången, i te den vanliga utan en där vi sjunger" vem sitter till vänster om Anna...... jo det gör ... och så sjunger vi om alla som är här.......lalalalslalalalala.



onsdag 25 november 2020

Instrument på gården och larvrörelser

 Idag tog kolibrin ut en sagomatta och en låda full av instrument som barnen fick spela på. I högtalaren hörde vi barnsånger som vi spelade till.


Efteråt  gick vi in och hade samling inne i vårt musikrum. Vi sjöng namnsången så att alla känner sig välkomnade och åt frukt tillsammans. Barnen fick välja vilken frukt och komma och hämta den. Vi övar på att säga tack, som vi även visar takk-tecknet för. 

Medan vi åt frukt såg vi en liten film om en krypande grön larv. Någon sa att man får vara försiktig så man inte trampar på den, och visade med foten. När vi tuggat upp frukten provade vi på att röra oss som larven. Inte helt lätt, men väldigt roligt!

Idag får ni spännande post med er hem!


tisdag 24 november 2020

Återhämtning

En dag på förskolan består bl.a av många möten, mycket intryck, koncentrationsbehov, förhandlande och mycket, mycket mer. Allt detta är väldigt ansträngande för barnen och återhämtning under dagen är oerhört viktigt just för att orka med samt fungera i sociala sammanhang, både här på förskolan och hemma.  
Efter lunch skapar vi plats för vila ute på trädäcket, där alla barn vill krypa ner i sin sovsäck så snabbt som möjligt:-) Med hjälp av vilmusiken, gosedjur, napp, filt och eventuellt en klappande hand av någon pedagog somnar de flesta direkt och får därmed garanterat återhämtningsstund.



Idag såg vi på en film på uppevilan. den handlade om Bolibompa baby och fordon. Någon återhämtade sig i soffan, någon i Kolibrins stora buss och någon i vår fordonshörna med fokus på filmen. Härligt lugn återhämtning tillsammans.


måndag 23 november 2020

Ateljé och lek på gården

 Denna förmiddag har vi haft ateljéverksamhet och lek på vår gård. I ateljén har vi limmat och glittrat våra kolibrifåglar som vi ska hänga upp i vårt kolibriträd ute på gården. Några har målat med färgerna röd och blå.

Stora och långa stegar har byggts med magneter. 

Intrumentsamling med maraccas!





fredag 20 november 2020

Kompistema

 Idag har vi haft fredagssamling på gården. 

Idag skickade tomten två hjälpredor, Igelkotten och Kaninen. De berättade att i Barnkonventionen står det att alla barn har rätt att säga vad de tycker. Och de hade en sång om kompisar som vi sjöng tillsammans. De hade också med sig pysselmaterial så att alla barnen kunde göra kompisarmband och göra stoppskyltar.


Trevlig helg!


onsdag 18 november 2020

Trumspel ute

 Idag tog kolibrin ut många trummor på gården  vi lyssnade på afrikansk trummusik  på högtalaren samtidigt så att vi fick inspiration.  Barn från andra avdelningar kom också och spelade med oss. De5 blev en härlig trumsession. 


tisdag 17 november 2020

Så mycket mer än bara en festlighet!

"... någon fyller år ida´, vem kan det va´?..." 

Idag har vi firat ett barn som fyllt 2 år!


Den som ska firas får öppna den stora födelsedagslådan och plocka upp saker som vi behöver, som grön-glittrigt tyg till födelsedagsstolen, en födelsedagskrona, en flagga, ett festligt underlägg samt ljus att blåsa ut. (Tränar självständighet och tillit till sin egen förmåga) Dagens födelsedagsbarn beundrade det tjusiga tyget en lång stund:-) När detta är riggat börjar födelsedagsberättelsen. 


Efter födelsedagsberättelsen bjuds alla på festligt uppskuren frukt, vi jämför födelselängden med nuvarande längden och pratar om vilket väder det var just den dagen. Sedan sjunger vi "Vi gratulerar" och hurrar exakt så många gånger som barnet fyller år. 

 Så spännande och intressant att få följa med i berättelsen! Det är som att lyssna på högläsning och se på teater på samma gång! Och barnen börjar skapa förståelse om varför man egentligen firar födelsedag. Här stärker vi födelsedagsbarnets självförtroende samtidigt som resten av barngruppen tränar sin förmåga till empati, omtanke om andra samt inlevelse i andra människors situation.

Så mycket mer än bara en festlighet :-)



fredag 13 november 2020

GEMENSAM FREDAGSSAMLING!


Gårdstomten älskar att sitta någonstans på gården och höra oss sjunga. Därför hade han två önskesånger idag, "Skogshuggarsången" och "Ekorr´n satt i granen". Gårdstomten skickade med ett plåster ifall det skulle behövas, och det behövde den stackars ekorren. Här på bilden ligger den skadade ekorren i sin mammas säng och ska äta medicin ur burken. Hela brevet kan ni läsa på avd Fjärilens blogg.

Det blev en härlig, rolig, spännande och tokig stund tillsammans och vi alla kände oss väldigt nöjda efteråt. Den känslan bestämde vi oss för att ha kvar i våra kroppar resten av dagen!:-)

OBS! OBS! OBS! OBS! OBS! OBS! OBS! OBS! OBS!
Glöm inte att julledigheten ska meddelas allra senast vid måndagslämningen!


onsdag 11 november 2020

Bygg och konstruktion i Ateljén

I Ateljén har vi skapat rum för bygg och konstruktion. Här finns bl.a duplo och klossar i olika färg och form. Ett annat byggmaterial som är populärt är våra färgade magneter.


Här finns det utrymme att bygga både på vägg, fönster och golv. Den vita tavlan, på väggen, gör att de yngre barnens konstruktioner hamnar i deras ögonhöjd, vilket gör deras byggande väldigt konkret i stunden och förenklar rent rörelsemässigt för dem. En känsla av att "jag kan" ger ökat självförtroende. Det finns även plats för flera barn att bygga samtidigt och brevidleken förvandlas ibland till en gemensam lek med en kompis/kompisar. 


Dessutom kan de mer fingerfärdiga byggarna få vara lite ifred (ifrån yngre kompisar som gärna vill "känna lite" ;-) samt spara sina skapelse över tid om de vill.


tisdag 10 november 2020

Brandlarm!

 Idag på förmiddagen när vi på kolibrin hade gått in efter lek på gården så gick brandlarmet! Vi fick skynda oss ut för att samlas på den ena kullen på gården som är kolibrin samlingsplats vid brandlarm (larmet kom från köket och var inget allvarligt). 

Vi körde en spontansamling på kullen med vår namnsång och två Imse Vimse spindel sånger.

Vi vill påminna att den 27/11 är det verksamhetsutvevlingsdag på flodillerns förskola vilket innebär att förskolan är stängd. Behöver ert barn omsorg så var god kontakta biträdande förskolechef Maja Svensson. 






måndag 9 november 2020

Utelek o ny namnsång

 Idag har barnen lekt att de tankat sina cyklar/bilar på gården. 



många barn samtidigt vilket krävde att de kunde vänta på din tur. De klarade det fint.
Några barn byggde med de stora klossarna på på gården, de samarbetade väldigt fint och byggde en koja.

På samlingen sjöng vi en ny namnsång där vi klappade händerna och sjöng många lalalalala väldigt snabbt. 

fredag 6 november 2020

Kompis tema

 Idag är det fredag alltså har vi haft fredagssamling på gården med sång och musik. Kobjällran rings  i, då springer vi alla igenom portalen som leder till flodillern samling. Idag hade gårdstomten lämnat ett brev och två hjälpredor. Igelkotten och Kaninen, de berättade att det finns en barnkonventionen som säger att alla barn har rätt att säga vad de tycker. Kaninen och Igelkotten hade med sig pysselmaterial så att barnen kunde göra kampisarmband och göra stoppskyltar. 





Trevlig helg!


torsdag 5 november 2020

Torsdagsrörelse

 Idag har vi lekt och ätit frukt ute på gården. Vi satt tillsammans under vårt kolibriträd. Det är oxeln som står vid odlingslådorna. Där är vår plats, idag satt vi på en presenning. Sen gick vi in och hade samling med rörelse. Vi lyssnade på samma låtar och gjorde samma rörelser som de tidigare torsdagarna. Barnen älskar det, de känner igen sig och vet vad som kommer härnäst. De flesta hoppar och dansar och springer.



Några är fortfarande lite försiktiga och väljer att betrakta. Det är helt ok, alla lär sig och fungerar på olika sätt.  

Det var kyckling m curry och ris idag. Det var många barn som älskade det. 


onsdag 4 november 2020

Efterlängtad sångsamling

 Idag är Loisa och Jessica tillbaka från att varit hemma sjuka.  På gården har vi lekt glassaffär med riktiga glasspinnar och sand.






Sen gick vi in och hade samling med rekvisita

Sjöng vi fjärilssången med ägg, larv och puppa.  Barnen tecknar till sången, vilket förstärker språkförståelsen.



Julledigheten ska fyllas i och lämna in senast 16 november. Ni får lappar med er hem.