tisdag 28 februari 2017

Målarrmåndag och utetisdag

Måndag - Nu fungerar vårt staffli och några barn var inne och målade med flytande färg. De andra barnen var ute och lekte med husets barn på förmiddagen.


Vi målar med primärfärgerna gult och blått. Barnen undersöker när de blandas och blir grönt.









Innan lunch hade vi en sångsamling.

Tisdag - Idag har alla barn varit ute på förmiddagen



                                    Vad är det som växer på stocken. Barnen undersöker och funderar.
.
Backen var riktig hal idag, det var en utmaning att ta sig upp.


Innan lunch hade vi en sagosamling. Böckerna vi lånade på biblioteket med illustrationer av välkända sånger är väldigt populära. Här är det trollmors vaggsång som lockar.







På eftermiddagen spelas det spel, pusslas, leks med lera och byggs med pärlor.

Lägg till bildtext




fredag 24 februari 2017

Snö, ljus, skapande och musik

Snön låg som ett vitt täcke på vår gård i dag. Vi har varit ute och lekt en stund på förmiddagen.
Efter en stund tyckte våra yngsta barn att det var svårt att ta sig fram eftersom det var så isigt och halt.
Vi gick  in och åt lite frukt sedan delade vi oss i 2 grupper. Några barn gick inI ljusateljén  och upptäckte ficklampor och tunna tyger. Samtidigt lyssnade vi på klassisk musik.


Några barn gick in i vår ateljé och målade vid staffliet och skapade med pärlor till musik av Shai Maestro. Ljuvlig musik.



Innan lunch kom okulelen och sånglådan fram och vi hade en mysig sångsamling


Trevlig helg önskar vi på Kolibrin

torsdag 23 februari 2017

Målarfärg och cello



Nu har vi äntligen fått till vårt staffli! Barnen blev alldeles till sig och alla ville måla!


Utomhus var ett barn mycket fasonerad över bubblorna i vattnet. När bubblorna så småningom försvann gjorde barnet nya genom att stampa. Många bubblor i olika storlekar och barnet jämförde och hittade bubblor som satt ihop med varandra. Vatten och sand/lera ger många upplevelser för barnen. Naturen är full av texturer och konsistenser.
Dinosaurierna var också ute.

och Tyra fick sova inne i utomhusspisen tillsammans med en annan dinosaurie.

En stor dinosaurie får lera på sig. Hur känns dinosaurien nu? och hur är det med balansen för dinosauren att gå? Sitter leran kvar när den rör sig?

Och titta vilket mönster det blev från ryggens piggar. Barnen tittar mycket på de olika dinosaurierna och hittar olika piggar och olika mönster.
Vi bjöd in en cellist. Helena hade också sin cello med. Vi sjöng blinka lilla stjärna och imse vimse spindel med cellomelodi och komp. Barnen spelade och dirigerade cellon utifrån några grafiska noter, glissando, prickar och melodispel. Barnen pekade och ropade vad och när vi skulle spela.
De grafiska noterna är matematiska begrepp i musik. Vi spelar prickar, streckar och mönster.


Och Tyra spelade också cello!


Snart börjar Elton hos oss. Det ska bli roligt att lära känna honom, välkommen Elton!

tisdag 21 februari 2017

Hej


Februari månad som skämtsamt kallas "vabruari" går mot sitt slut. Många barn har haft det kämpigt med sjuksommar denna månaden och vi hoppas på en friskare månad i Mars :-) Det har gått en tid sedan vi gjorde något blogginlägg, tiden har inte riktigt räckt till eftersom vi även  har haft sjukdom i personalgruppen.


Som ni har sett hänger det lappar om sommarsemestern på barnens hyllor. Vi är medvetna om att det är tidigt men det är ett stort pussel som ska läggas varje vår, då ledningen behöver se  över vilken förskola som ska vara öppen för sammanslagning, under vilka veckor samt hur vi löser bemanningen på bästa sätt. Vi hoppas på gott samarbete och att de flesta kan lämna lapparna till oss i utsatt tid. Tack på förhand.


I vår hall står en låda med kvarglömda kläder, den börjar bli överfull och vi hoppas att ni kan hjälpa oss att leta igenom den efter ert barns kläder så vi kan få den att minska i omfång...


Nu undrar ni säkert vad vi har sysslat med under förra veckan när bloggen varit tyst.
här kommer ett litet axplock










När snön låg som ett vitt täcke över gården passade vi på att ta ut färgen och måla ute. Barnen fascinerades över hur den vita snön färgades i regnbågens nyanser. Vi tog även ut såpbubblor, barnen lekte och försökte fånga bubblorna som snabbt steg mot skyn.







Vi har skapat med lera och pärlat med stora nabbipärlor.  Vi har byggt pussel och ritat.
Barnen upptäcker geometriska former och  undersöker mängd och antal när de skapar. De tittar på varandra och lär av varandra. Små pincettgrepp tränar finmotoriken.











Vårt ljusbord används flitigt här byggs det med transparanta geometriska byggblock som är magnetiska. Barnen utforskar teknik och matematik.

I fredags hade vi musikfest!

Vi spelade instrument och sjöng och dansade. Tyra, en myra och bockarna Bruse var med i allt.


Efteråt dansade vi diskodans och självklart dansade Tyra, bockarna och trollet.






torsdag 9 februari 2017

Snö och Tyras födelsedag!



Snö
Idag ligger snön som en härlig lekmatta ute på gården. Barnen testar, känner och undersöker. Och smakar :)

 De äldre barnen hjälper de yngre. Några barn blir dragna i pulkor och det är skönt att få en hjälpande hand när man ska upp i backen.

Gården var hal idag, när man har ramlat några gånger känns det tryggt att krypa en stund.








Födelsedag
Igår bestämde ett av barnen att det var Tyras födelsedag! Vi sjöng "Ja må hon leva.." och det bakades lertårtor och Tyra fick presenter och fick äta lera.




Vi har också film med dinosaurier på storbild. Barnen är fascinerade och har många funderingar. De hjälps åt att svara på varandras frågor och berättar för varandra om hur det är. "Dinosaurierna äter grodor och där är en krabba som biter en dinosaurie i rumpan. Äggen kläcks och alla bäbisdinosaurierna springer, de kommer inte hinna innan det blir mörkt." osv.






Vår svarta tavla används flitigt, barnen skapar med krita och med svampar med vatten. Nu har vi också köpt in färgade kritor.




En konstnär, Rita Ackermann, hade nyligen utställning på Malmö konsthall med sina stora verk. Stora svarta eller gröna tavlor med delvis utsuddat motiv.
" I utsuddandet träder vissa linjer fram ännu kraftigare medan det mesta försvinner i utsuddade breda drag." citat från http://www.omkonst.se/16-ackermann-rita.shtml


Slutligen  vill också vara tydliga med att det är viktigt för oss att ringer/eller skickar ett sms om ert barn är sjukt, ledigt eller kommer senare. Vi vill veta detta, helst innan kl 8.00 på morgonen. Om ert barn har varit sjuk önskar vi att ni meddelar oss dagen innan det kommer tillbaka. Tack på förhand!



onsdag 1 februari 2017

onsdagen den 1 Februari

Idag har två barn varit och besökt biblioteket. Vi hade en härlig promenad dit och mötte hundar, en grävskopa och många trevliga människor som hälsade tillbaka när barnen sa hej.


Vi skulle lånat böcker om dinosaurier men den hyllan gapade tom, det är fler än vi som vill lära mer om dessa fascinerande djur. Vi hittade många andra böcker och pratade om hur bra det är att man kan låna böcker och att man måste vara rädd om dem och sedan lämna tillbaka dem så andra barn kan låna. De eftertraktade dinosaurieböckerna får vi beställa.


Idag står vår Tyra värld färdig och barnen har möjlighet upptäcka , utforska och förändra. Sagan har dramatiserats genom vår julkalender och  får nu eget liv genom barnens lek. De kända elementen som Tyra, Brunte, helikopteren, sängen, huset, fjäderen, äggen,vattnet guldstenen mm finns med. Bra för er att veta om barnen pratar om det hemma. Om ni hör barnen berätta något om Tyra och dess värld hemma får ni gärna återkoppla till oss.