måndag 24 april 2017

förra veckan och idag måndag

Det blev inga blogginlägg förra veckan men det hände mycket på Kolibrin. Här följer ett litet axplock, men vi har såklart gjort mer som inte fångats på bild :-)


.



2 barn fick följa med till biblioteket, det var dags att  låna nya spännande sagoböcker. Barnen har tittat mycket i böcker och språkat om dem.




Vi lekte ute. Barnen är fortfarande mycket intresserade av olika balansövningar, våra stockar och stenar bjuder på utmaningar.



Sandlådan är flitigt besökt, här lagas det mat till många. " du ska få soppa" " den är varm".





Magneterna har som vanligt varit spännande, här har några barn byggt ett hus tillsammans, de pratar om i vilken del de bor


Måndag



Idag valde 3 barn att gå ut och leka med vatten, det fanns det mycket av på gården idag.
 De andra valde att stanna  inne.


Några barn ville måla med flytande färg, nu undersöker vi rött och gult och ser hur den blandas till orange




Vi har gjort ny lera, denna gången blev den lila. Barnen njöt av att skapa med den nya leran som var följsam och  lite ljummen.





Idag har även många barn arbetat tillsammans och byggt hus till Tyra och hennes dinosaurie vänner.
Konstruktion och samarbete







torsdag 13 april 2017

påskfest och sagotorsdag

Festonsdag



Igår hade vi påskfest på Flodillern. Många barn var utklädda till Häxor, Katter, Kycklingar mm. Vi startade dagen med att måla våra ägg som vi skulle äta till maten. Sedan samlades kolibrin med fjärilsbarnen och sjöng påsk sånger och lekte rörelselekar.
Till lunch serverade Hannan en god påsk lunch





Vi har möblerat om på Kolibrin.  Många av våra barn gillar att klättra och balansera, utomhus finns många spännande platser för detta, stockar, stenar och kullar osv. Inomhus finns visserligen stolar bord och hyllor, men de lämpar sig inte så bra för denna leken, vi har därför lånat in balansmaterial från fjärilen för att möta barnens önskan. Det lockade direkt och många ville prova.



Sagotorsdag

Vi gjorde sagokort med saker som är viktiga för barnen. Pappadinosauren, Tyra, en röd ballong, dinosaurieägg, myran osv.
Sedan drog barnen ett kort i taget och sammanlagt tre kort till en saga, en början, något som händer och ett slut. Det var en gång...och så skapade vi flera sagor.

En saga blev: Det var en gång en pappadinosaurie som promenerade, plötsligt kom Tyra, hejhej sa de till varandra. Då kom en röd ballong och de flög iväg, sen sa ballongen pang! Snipp snapp snut så var sagan slut
Varje sagokort fick också ett instrument som spelades till sagan.





Efteråt gjorde barnen sagor och musik på olika spännande sätt!












onsdag 5 april 2017

Sommareftermiddagar!



Nu kommer våren med stora steg och träd och buskar har fått små gröna knoppar och blad.
Nu försöker vi vara ute så mycket som möjligt, både på förmiddagen och eftermiddagen.


Vi har fått många frågor om kläder:
Det är bra om barnen har lite lättare kläder som en tunnare mössa, gympaskor, skalkläder osv. för våra eftermiddagar är nästan sommarsköna!
Förmiddagar och morgnar är fortfarande kalla och har barnen ex fleecejacka och fleecebyxor till sina skalkläder eller sina ofodrade regnkläder så klarar vi dagen fint. Behåll barnens regnstövlar och regnkläder här för vi är ju också ute regniga dagar.


Gårdens backar är intressanta att gå, rulla eller krypa upp och ned för. Barnen undersöker sin egen kropps förmåga, hur kan jag balansera här och hur mycket lutning behöver jag i kroppen för att lätt gå eller krypa uppför och nedför. Om det inte går att gå uppför kanske man kan krypa. En del äldre barn springer lustfyllt upp och ner.




Våra cykelstigar är också backiga. Barnen har olika strategier för att ta sig fram i uppförslut. Kanske kan man få en kamrat att knuffa på, eller så får man prova att trampa/sparka sig uppför. Blir det för svårt kanske man måste kliva av cykeln och dra den efter sig. Barnen provar sig fram.






                                             
 Instrumentstund med och utan dinosaurier :) Vi sjunger och spelar tillsammans innan lunch




Idag hade Helena ett munspel med sig till barnen och flera av barnen blev mycket intresserade, många ville prova och många lyssnade.
Ett munspel ger fin träning till munnens motorik och främjar också språkutveckling (träning av munnens muskler)
Två barn stod vid ett tillfälle och "pratade" med munspelets toner, två toner var och sedan lämnades det över och kompisen tog två toner, och så stod de i några i minuter och samtalade med varandra.
Ett av barnen stod också en lång stund framför spegeln och tittade på sig själv när han spelade.