tisdag 31 oktober 2017

en härlig tisdag

Efter flera dagar med kraftig blåst har vi idag njutit av sol och bara lätta vindar på gården. Ett barn grävde i sandlådan idag och sa flera gånger "hårt, det är hårt". Sanden har åter igen ändrat karaktär. Några barn tittade ner i en brunn och upptäckte löv och vatten, de försökte nå det genom gallret och förundrades över att det inte gick. Gården är full av löv, kvistar, bär, kastanjer och annat spännande att utforska. Årstidernas skiftningar blir väldigt påtagliga när vi är ute och vi kan finnas bredvid barnen och vara medupptäckande.


Vädret har slagit om och nu har det blivit kallare. Regnet lär besöka oss mycket under hösten/vintern och som vi berättat tidigare är kolibrins barn riktigt sugna på att undersöka vattenpölar med hela sin kropp :-). Många föräldrar undrar över vilka kläder barnen behöver här.


Häng gärna hit overall eller byxor/jacka med varm fodring och ett par kraftiga skor med tjock isolerande sula. En tjock tröja under värmer skönt under riktigt kalla dagar. En mössa såklart.
Ett par varma vattentäta vantar är också bra att ha.
För de blöta dagarna som ligger framför oss är ett fodrat regnställ och varmfodrade regnstövlar också skönt för barnen. Vi kan såklart dra barnens vanliga regnbyxor över overallen, men barnen får lite svårare att röra sig i denna klädsel. Vanliga regnstövlar utan foder värmer inte små fötter.


Nu när vi skruvat tillbaka klockan till vintertid blir det inte så ofta att vi går ut och leker efter mellanmålet eftersom det blir mörkare tidigare och småbarnsomsorg med blöjbyte mm måste få ta sin tid. Vi kommer att försöka dela barnen i mindre grupper och erbjuda olika former av skapande/bygg och utforskande inne på eftermiddagen. De flesta dagar kommer vi att slå ihop oss med fjärilens barn kl 16.00.


Som ni läste i förra bloggen kommer Helena snart att sluta hos oss för att gå vidare in i musikens värld. Rekrytering är på gång och vi uppdaterar er så snart allt är klart.


Ni kommer ihåg att det snart är dags för höstfest, se lapp i vår hall (eller tidigare blogginlägg).


Lapp om Julplanering/ledighet har delats ut till alla barn. Lämnas till personalen.


                                     Här kommer lite bilder från gårdagens eftermiddagsaktiviteter.


Att lägga pärlor gillar många barn. Bra träning för öga/handmotoriken.

En stund vid staffliet, njutning när penseln med färg glider över papperet och skapar vackra mönster.

Lera finns alltid tillgängligt. Barnen lär av varandra.


Babblarna är spännande. Barnen jämför med boken och bilderna och sätter ihop de som är lika. Babblarfigurerna inspirerar även till rollek.


En skön stund i soffan med en bok. Ibland ensam men oftast en fröken som läser favoritsagan om och om igen tillsammans med en liten grupp barn


Vi har skaffat pussel med lite fler bitar, 6 bitar som vi haft innan går lätt, nästa utmaning är 12 bitar, det är lite klurigare.

fredag 27 oktober 2017









En härlig höstlig fredag!


Traktorerna är populära och barnen kopplar ihop med släp, fraktar sand och kör på olika ytor.






Vi har ett nytt material, noppers kallar vi dem. I olika färg och form fäster barnen ihop bitar till olika spännande formationer. Det finns även gubbar till materialalet som inspirerar till rollek. Materialet fäster lätt i varnadra. och inbjuder med färg och form.







































Inne i ateljen har vi en overhead och ovanpå ett sandbord med glasskiva. Det lyser genom sanden och när barnen gör mönster i eller leker med olika saker i sanden projiceras bilden på väggen.

En stunds ritande ute. Flera barn ville rita tillsammans.


Ute på gården har vi en plats där barnen ofta tittar på olika fordon som står parkerade eller kör förbi. Vi pratar om färg och om vilket fordon; en cykel, en blå bil, en vit lastbil, en röd skåpbil osv. Ibland kommer sopbilen och hämtar skräpen här och ibland kommer en lastbil med material eller matvaror till förskolan. Det är spännande!



Slutligen vill jag också berätta att jag har fått en annan tjänst. Det är på kulturskolan Mazetti och jag kommer att jobba som rytmikpedagog med El Sistema, ett uppsökande musikprojekt här i Malmö. Jag har länge velat jobba med detta och jag kunde inte tacka nej när jag blev erbjuden.
Anställningsprocessen är igång och vi meddelar så fort vi vet vem som kommer i mitt ställe. Min sista dag blir senast 23/11.
Jag är så glad att jag har fått lära känna era barn och er föräldrar! Jag har många fina minnen jag tar med mig tack vare era fantastiska ungar! Tack! Hälsningar Helena


Vi vill alla önska er en trevlig helg!
Tina, Amira och Helena