tisdag 29 maj 2018

vattenlek i värmen

Idag har vattenbaljan ute varit flitigt använd. Vi har laborerat med silar, sprutor, vispar, tratt och sked. och små mätkärl. En härlig stund i värmen.


Barnen har vispat med visparna och överraskats över att det bildats bubblor i vattnet, nästan som såpbubblor sa de.  De öser och häller med silarna, man måste vara snabb annars rinner vattnet ut.


Genom att leka och utforska vatten undersöker vi fenomen som ytspänning, volym och vattnets rörelse med andra ord fysik, matematik och teknik. Vi måste samsas om sakerna och utrymmet och då tränar vi samarbete och turtagende






.
Nu när det är varmt kommer stora sidan att ta fram vatteenspridare som barnen kan "bada i", några av våra barn kommer säkert också att vara sugna på att testa. Det vore bra om alla familjer tog med en ducshhanduk (märkt) och lägger på barnens hyllor eftersom huset inte har så många handdukar att torka blöta barn med ;.)



måndag 21 maj 2018

En mystisk påse!

När vi skulle gå in på samlingen idag låg det en mystisk påse med ett meddelande ovanpå.



Mycket spännande!

Vi öppnade den mystiska påsen och hittade massor av utklädningsattiraljer ! T.e.x väst, sjal, kjolar, väskor och olika djur-masker. Roligt!
Här kan barnen frossa i färg, glitter och paljetter och utforska hur olika material känns. Vi hjälptes alla åt att bära in grejorna till Kolibrin och hängde upp allt på krokarna. Genast började barnen att prova, känna och använda sig av det nya materialet i rolleken.




Förutom att det tränas finmotorik, koordination så är rolleken ett sätt, för barnen, att bearbeta sin vardag och sina tankar. Dessutom övas samarbete och vänta på sin tur:-)


Ett stort tack!

Stort TACK till den fina uppslutningen på fredagens fixardag!






onsdag 16 maj 2018

Vårens sommarsammankomster.


På fredag är det dags för fixaeftermiddag här på förskolan, se inbjudan i vår hall.  
Meddela oss om ni kan närvara eller om ni har andra planer så vi får en överblick över hur många som kommer.




Nu vankas det även sommarfest på flodillerns förskola, vår traditionella avslutning för detta läsåret. Vart välkomna !



tisdag 15 maj 2018

Instrumentspel och vänta på sin tur





Sedan nån vecka har vi provat på att spela till sånger där det endast ska spelas i vissa delar. Till exempel i sången "Alla hundar" (som finns uppsatt i hallen) spelar vi på "Vov vov vov..." och i versen sjunger vi och instrumenten får vila. Inte helt lätt att sjunga och INTE spela när maracasen ligger i handen:-) Detta är en form av att vänta på sin tur.


Ni ska veta att det sker stora steg framåt för hela barngruppen när det gäller instrumentspel! Alla ser fram emot våra samlingar samt snappar upp instruktioner och sånger fort. Dessutom har vi väldigt roligt tillsammans!:-)