fredag 30 april 2021

Hela förskolans gemensamma INSTRUMENTSAMLING!

Klockan klämtade, vilket betyder att det är dags att gå igenom portalen till förskolans gemensamma fredagssamling, och ett härligt brokigt lemmeltåg av barn och vuxna ringlade fram längs gårdens cykelväg på väg till portalen.

Väl framme vid portalen fanns idag tre stora lådor fyllda med olika instrument, och alla fick ta med sig ett instrument in på fredagssamlingen. Vad spännande!
Det fanns klangstavar, claves, handtrummor, gurkor, bjällror, äggmaraccas, trianglar, block, tamburiner och maraccas att välja på.







Gårdstomten ville att vi skulle träna på dynamik (starkt och svagt) samt tempo (fort och långsamt), vilka är två av musikens grundstenar. Vi tränade även på att börja spela och sluta spela på SAMMA gång. Detta gjorde vi i olika sånger, vars text förklarade instruktionerna.
Fredagssamlingen avslutades med att alla skulle spela som Anna rörde sig. Hon bl.a hoppade, smög, gick med bestämda steg, sprattlade, sprang och stod staty. Mycket roligt!

Så vad fick vi mer med oss härifrån, förutom en härlig musikupplevelse? 
Jo, vi fick använda oss av flera olika sinnen när vi tränade på ovan begrepp. Såklart auditivt genom instrumentens alla ljud. Visuellt kunde en följa Annas mimik och inlevelse samt även se och följa kompisarnas/vuxnas spel. Med instrumentspelets rörelser fick en även känna begreppen i kroppen, en kinestetisk sinnesupplevelse. Alla rytminstrumenten spelades med händerna, taktil sinnesupplevelse. Denna variation av upplevelser gjorde aktiviteten både greppbar, tillgänglig och dessutom möjligt för alla att hålla fullt fokus på instruktioner samt att bibehålla koncentrationen under hela instrumentsamlingen. 


Idag fanns det även tid för odling i Kolibrins egen pallkrage. 







Några fröer var stora och några fröer liknade små larver. 
Undrar vad som kommer att titta upp ur jorden? :-)












 

tisdag 27 april 2021

FÖDELSEDAGFIRANDE!

 Idag firade vi en nybliven 2-åring i efterskott.

Hurra, hurra!








Först och främst vill vi uppmärksamma födelsedagen samt få ta del av födelsedagsberättelsen, som dramatiseras. 

Vad som även tränas är att ta plats (dessutom tränar resten av barngruppen på att låta någon annan vara i centrum). Någon älskar att vara gruppens medelpunkt, medan någon annan inte alltid känner sig bekväm med allas blickar riktade mot sig. 

För att det inte ska bli alltför överväldigande kan det hjälpa att själv plocka upp alla saker, som behövs, ur födelsedagslådan. Det kan ge känslan av att fokus istället hamnar på födelsedagsmaterialet. Pedagogen som leder aktiviteten finns nära för trygghet och kan stötta om det skulle behövas. Blickfånget hamnar sen på födelsedagsberättelsen, med all rekvisita, vilket underlättar ytterligare. 

Vi drar nytta av skojiga händelser och skapar lustfyllt sammanhang för ökat självförtroende samt att min berättelse (jag) är viktig.










fredag 23 april 2021

Festligheter på Flodillern!


Idag var det lite extra festligheter på Flodillerns gård!
På vår gemensamma fredagssamling lärde vi oss en ny sång, "Inget skräp". I brevet skrev Gårdstomten dessutom att alla utestationer skulle vara öppna.

I Gårdsbiblioteket erbjöds instrumentspel till inspelad musik, där alla låtar handlade om skräp, sopsortering, städning, återvinning, sopbilar, panta burkar och att vi måste vara rädd om vår natur. 







I Ateljén pågick det brevlåds-skapande, På Byggplatsen producerades det loppor med sopsorteringsbilder och i Uteköket kunde man plantera frö samt rösta fram förskolans bidrag i Håll Sverige rent´s tävling. 



Sopan, som i måndags smög runt vår gård,  kom även förbi idag (vi på Kolibrin hade redan hunnit gå in på vår avdelning) och lämnade skräpmedaljer till alla barn på hela förskolan.



Till mellanmål bjöds det på pannkakstårta!
MUMS:-)











 

torsdag 22 april 2021

Bearbetar VÄRDEGRUNDEN med våra händer.

 


Titta så långt vi har kommit med vår egengjorda regnbågsflagga! Julia tycker att vi jobbat på bra!



Ett barn sa: "Idag hade vi inte en radio på väggen." 
Precis:-) Idag projicerade vi inte upp musikvideon, till sången "Lika bra", på väggen, utan istället sjöng vi sången till inspelad musik. 


Här tränar vi bl.a finmotorikkoordination och koncentration. Vi utforskar klistrets funktion och samarbetar med kompisen bredvid. 


Någon klistrade fast ett skräp, medan någon ville sitta kvar länge för att klistra många skräpbitar. Någon ville känna på klistret och smetade klister på alla fingrar. Någon var inte så förtjust i den kladdiga känslan och ville tvätta händerna direkt.

".... men du, du, du och jag, är lika bra..."

onsdag 21 april 2021

GÅRDSBIBLIOTEKET ÖPPET och skräp-skapande!

 Idag erbjöds det böcker och bilder med 

djur-natur-miljötema.







Stor längtan efter att få börja skapandet av vår egen regnbågsflagga! 
Vi klistrar en kulör i taget, för tydlighetens skull. 




Och det är ju vägen mot det färdiga resultatet som är det mest intressanta!:-)


tisdag 20 april 2021

Värdegrundsarbete med de allra yngsta.

Den senaste tiden har vi både pratat, dramatiserat och sjungit om att alla barn är lika mycket värda. Att fastän vi är eller tycker olika, är vi lika bra!


Idag visade Julia oss sin nya färgglada flagga och berättade att den betyder att: "....du, du, du och jag är lika bra...". Precis som i sången vi lärt oss:-) 
Barnen följde med spänning när Julia klättrade upp på hustaket för att sätta fast flaggan.

Julia hade en idé om att vi tillsammans skulle göra en lite större regnbågsflagga,
av skräp. Hon har plockat upp korkar, tygremsor, pappersbitar och tomma godispåsar och samlat ihop till både rött skräp, grönt skräp, gult skräp och blått skräp som vi kan använda oss av. 



Barnen satte genast igång med att prata om vilken färg de ville klistra och att de ville starta nu på direkten! 

Slutresultatet kommer att bli Kolibrins bidrag i Håll Sverige rent´s tävling. 




måndag 19 april 2021

SKRÄPPLOCKARDAGARNA



Hela veckan kommer olika aktiviteter, med miljötema, att arrangeras ute på gården.


Här syns Sopan, som smög runt vår gård idag. 
Sopan kastade in en sopsäck med ett uppdrag till oss:
 Vi kommer att delta i en tävling hos Håll Sverige rent. Varje avdelning ska tillsammans formge någon sorts design inom detta tema. Vinnaren kommer att få en papperskorg i sin utemiljö, samt någonstans ute på stan, som är folierad med en bild av sin design.



Detta kommer vi att pyssla med denna vecka och på vår gemensamma fredagssamling blir det en vernissage med alla förskolans bidrag. 



 

onsdag 14 april 2021

Projekt Julia

 Julia lekte med sina kompisar idag. Den vita och gråa lammet. Julia frågade om hon får krama de? Jaa, säger båda kompisar. 


måndag 12 april 2021

Födelsedagfirande och skapande





 En kompis på kolibrin fyller år idag.

Vi sjöng och gratulerade hen och åt frukt. 

Genom hens födelsedagsberättelse fick vi ta del av en spännande resa över Öresundsbron och barnet som föddes på sjukhuset i Malmö. 

Efter mellanmålet pysslade vi. Vi limmade rispapper på lamm, samtidigt som vi lyssnade på sången om det gråa lammet. 



torsdag 8 april 2021

Gårdsbiblioteket ÖPPET!

 











Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla:

– intresse för berättelser, bilder och texter i olika medier, såväl digitala som andra, samt sin förmåga att använda sig av, tolka, ifrågasätta och samtala om dessa.

– ett nyanserat talspråk och ordförråd samt förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra i olika sammanhang och med skilda syften.

– intresse för skriftspråk samt förståelse för symboler och hur de används för att förmedla budskap.
Ur: Lpfö18

onsdag 7 april 2021

Gårdsbibliotek och Barnkonventionen

 På gården idag under fm hade vi gårdsbiblioteket öppet. Vi läste böcker om dinosaurier och hade dinosaurierekvisita som förstärker läsförståelsen.


På samlingen fortsatte Julia att fika i sin trädgård. Hennes två kompisar, det vita lammet och det grå lammet tittade förbi. De samtalade om att de har olika färg, de är olika stora och att de gillar att äta olika sorters gräs. De är olika, men ändå lika bra!


 
I barnkonventionen artikel 2 står det om alla barns lika värde och rättigheter. 

Vi såg en video som projicerades, en sång som hette LIKA BRA (2020)- små sånger för stora hjärtan. På videon användes takk-tecken genom hela sången, så vi lärde oss hur man tecknar -du, jag, lika och bra. 

På uppevilan gjorde vi påsksmycken. Vi gjorde öronhängen, armband och ringar med fjädrar i olika färger. 



tisdag 6 april 2021

Julia och det gråa lammet.

Idag ville Julia sitta ute i solen och fika i sin trädgård.


Ett barn föreslog att Julia kunde ju dricka kaffe och då hämtade Julia en kaffemugg.


Plötsligt hördes ett "Bääää"...


Det vita lammet, som är Julias granne, var också ute i solen.


Idag fick vi även träffa det vita lammets kompis, det grå lammet. 



Sedan lärde vi oss sången om det gråa lammet, "Bä bä gråa lamm". 
Sången avslutades med att man spelar på sin läpp, vilket alla tyckte var väldigt roligt:-)