fredag 30 april 2021

Hela förskolans gemensamma INSTRUMENTSAMLING!

Klockan klämtade, vilket betyder att det är dags att gå igenom portalen till förskolans gemensamma fredagssamling, och ett härligt brokigt lemmeltåg av barn och vuxna ringlade fram längs gårdens cykelväg på väg till portalen.

Väl framme vid portalen fanns idag tre stora lådor fyllda med olika instrument, och alla fick ta med sig ett instrument in på fredagssamlingen. Vad spännande!
Det fanns klangstavar, claves, handtrummor, gurkor, bjällror, äggmaraccas, trianglar, block, tamburiner och maraccas att välja på.







Gårdstomten ville att vi skulle träna på dynamik (starkt och svagt) samt tempo (fort och långsamt), vilka är två av musikens grundstenar. Vi tränade även på att börja spela och sluta spela på SAMMA gång. Detta gjorde vi i olika sånger, vars text förklarade instruktionerna.
Fredagssamlingen avslutades med att alla skulle spela som Anna rörde sig. Hon bl.a hoppade, smög, gick med bestämda steg, sprattlade, sprang och stod staty. Mycket roligt!

Så vad fick vi mer med oss härifrån, förutom en härlig musikupplevelse? 
Jo, vi fick använda oss av flera olika sinnen när vi tränade på ovan begrepp. Såklart auditivt genom instrumentens alla ljud. Visuellt kunde en följa Annas mimik och inlevelse samt även se och följa kompisarnas/vuxnas spel. Med instrumentspelets rörelser fick en även känna begreppen i kroppen, en kinestetisk sinnesupplevelse. Alla rytminstrumenten spelades med händerna, taktil sinnesupplevelse. Denna variation av upplevelser gjorde aktiviteten både greppbar, tillgänglig och dessutom möjligt för alla att hålla fullt fokus på instruktioner samt att bibehålla koncentrationen under hela instrumentsamlingen. 


Idag fanns det även tid för odling i Kolibrins egen pallkrage. 







Några fröer var stora och några fröer liknade små larver. 
Undrar vad som kommer att titta upp ur jorden? :-)












 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar