fredag 29 april 2022

HÅLLBAR UTVECKLING med sång, dans och teater!

 Idag var det dags för Flodillerns gemensamma fredagssamling!

Ko-klockan ljöd och likt ett lämmeltåg begav sig alla genom portalen för att sedan slå sig ner på vårt samlingsställe, under trädet vid de fyra stockarna. Vår härliga sångkör stämde in i "... välkommen hit till Flodillerns gård..." och viftade med händerna i luften. 

Sedan fick vi ännu en gång följa med i berättelsen om vad som hände när Anna och hunden Berra var ute på promenad. Den här gången hittade de väldigt mycket skräp, bl.a en gammal plastflaska, en gammal känga och en trasig konservburk, som människor bara hade slängt på marken. "Dumma människor", fyllde något barn i och alla höll med. 

Sedan lärde vi oss en dans, en miljödans! Den kanske vi visar upp för er någon gång:-) 

(För bilder och mer info: gå gärna in på Fjärilens, Hajens och Utterns bloggar här i högerkolumnen.)

Flodillerns gemensamma fredagssamlingar har alltid tema Hållbar utveckling och idag belystes nedskräpning i naturen. Miljödansen genererade rörelse för våra kroppar, vilket gynnar vår hälsa. Härlig gemenskap producerades i massor när vi sjöng tillsammans. Och sist, men inte minst, skapades roliga gemensamma minnen. T.e.x hunden Berra, som lyfte på benet för att kissa, var en skrattsuccé!:-) 






torsdag 28 april 2022

Rytmikpass för 1-3 år!

Här har vi rekvisitan till dagens rytmikpass, där vi på varierat sätt fick uppleva musikmålet dynamik med hela kroppen. 


Mycket stort engagemang i barngruppen i både sånger och rörelser och massor av inlevelse bland barnen när det gäller Julias diverse äventyr!

-Båten! -Åh, så starkt! 
Många tyckte att snäckorna var väldigt fina. 



Under förmiddagens utevistelse var det full aktivitet i förskolegårdens alla hörn:-)
Uteateljén erbjöd byggmaterial i glada och glänsande färger. Några Kolibrikompisar önskade Pippi Långstrump i Gårdsbiblioteket, så där kunde en både titta och läsa i en Pippibok, samt höra på Pippisånger ur högtalaren. 







Lite annat smått och gott: 






Hahaha:-)













tisdag 26 april 2022

Gårdsbibliotek

 

Kolibrins station är Gårdsbiblioteket, den var öppen idag. 
Temat var djur. Olika former av läsning erbjöds såsom pekböcker, sagor och tidningar, alla handlade om djur. 
Barnen kunde också så leka med djur på en zoo-matta. 

På samlingen var Julia på besök och hade syltburkar med sig. Barn en fick gå fram och välja och öppna en burk. Sedan sjöng vi. Vi sjöng om lammet, spindeln,  stjärnan och krokodilen.




måndag 25 april 2022

Handtrummor

 Solen lyser härligt på oss på vår gård. Vi går oftast ut innan kl9 varje dag och går in vid 10.30 

Eftersom det är måndag hade vi instrumentsamling. Idag spelade vi på handtrummor. Vi skickade runt lådan med trummorna och sjöng om alla som var med. Sen sjöng Vi och spelade fort, långsamt, starkt och svagt. Och tränade på att sluta spela samtidigt. Barnen känner igen låtarna och vet direktiven så även om de spelar på ett mer ovant instrument så hänger de med utmärkt.



fredag 22 april 2022

Rytmikpass med musikmål "Dynamik".

 TORSDAG:

Vi gick ner till havet för att ha en fridfull stund och koppla av till fiskarnas svaga ljud "bubbel och plask". Men, plötsligt stördes vår lugna tillvaro av väldigt starka ljud. Både en motorbåt samt en färja körde förbi och vi fick hålla för öronen. Vi lärde oss en ny sång, "Små fiskar", där vi gjorde bubbelljud med läpparna och plaskljud med händerna.



Sedan förvandlades vi alla till fiskar som simmade runt i havet. När musiken stoppade, bromsade alla fiskar och när musiken startade upp igen, fortsatte alla fiskar att simma i böljan den blå. Att hålla kroppen i rörelse (mycket), för att plötsligt stanna (lite), och sedan simma vidare igen (mycket) ger en upplevelse av dynamik med hela kroppen.


I Gårdsbiblioteket kunde en läsa blandad litteratur samt lyssna till en ljudsaga om Pippi Långstrump och i Uteateljén kunde en skapa med olika färger.



FREDAG:

Förmiddagen spenderade vi som vanligt ute på vår gård. Uttern tog emot låt-önskningar och flera kolibribarn dansade med till tonerna som strömmade ur högtalaren:-) 

På samlingen hjälpte några barn Julia med att fiska upp olika djur, som vi sjöng om. Först ett litet spännande överraskningsmoment där vi sedan tillsammans redde ut vad som fastnat på kroken. 
-En elefant! -En nyckelpiga!, hojtade barnen.
 Det blev sånger om en cyklande elefant, en skadad ekorre, en krypande nyckelpiga samt en jättesnäll haj. 



tisdag 19 april 2022

Introduktion och inkännande

 Idag har det börjat en ny kolibrikompis. Introduktionen börjar med att bekanta sig med pedagoger, innemiljön och våra rutiner. Vårdnadshavare är med den första tiden för barnen ska känna sig trygga. Vi ger barnen den tid de behöver för att känna sig tillräckligt trygga att kunna släppa vårdnadshavare och utforska denna nya värld, utan deras närvaro. 

På samlingen idag fick vi fiska sångfiskar ur ett hav. Julia var med och visade hur man gjorde sen fick några barn fiska.


På baksidan av kortet fanns en bild på sånger som vi sjungit tidigare. Bä bä vita lamm, blinka lilla stjärna, snabba fisken och sillen. 
Momentet att gå fram och fiska är en utmaning för flera barn. De står då i centrum för allas uppmärksamhet, vilket upplevs obehagligt och leder till otrygghet. Andra älskar det, och då är det en utmaning för dem att avvakta.
 Alla barns behov är viktiga och vi tar hänsyn till dessa genom att vara inkännande och erbjuda lagom utmaningar som de klarar, på så sätt får de uppleva att de är kompetenta och trygga.



tisdag 12 april 2022

PÅSKFEST på Flodillern!




Hela påskfesten startade upp med en sångsamling, där vi gjorde diverse påskbegrepp med TAKK-tecken, som t.e.x kyckling, påskgubbe, tupp och ägg.  


Sedan öppnade alla förskolans olika gårdsstationer, i påskens tecken. 

I Gårdsbiblioteket erbjöds instrumentspel till inspelad musik med påsktema. Här spelade vi bl.a till  tokiga låtar om hönor, gula kycklingar, ägg och skägg!:-)







I Uteköket kunde en smaka på diverse läckerheter...


... samt måla ägg.





På Byggplatsen fanns färgpennor och påskmönster. 





Med klister och paljetter kunde en skapa påskkaniner i Ateljén.







Lunchen serverades på festligt uppdukat långbord och någon Kolibrikompis smakade sill!


GLAD PÅSK!



















måndag 11 april 2022

Varierad instrumentsamling

 Idag fick barnen prova att spela på gurkan. Anna visade hur man kan hålla den och hur man får ljud genom att dra pinnen på den. Den gick runt i ring3n på samlingen samtidigt som vi sjöng. De flesta provade, någon ville helst titta när de andra spelade.

Imorgon har vi påskfest.

Barnen får gärna klä ut sig i något läskigt.


fredag 8 april 2022

Julia och hönan

 Idag kom Julia på besök. Hon hade en höna med sig. Hönan var ledsen för att hon hade tappat alla sina fjädrar. Hon hade ett ägg i sitt bo och kunde inte ruva och hålla ägget varmt han sina värmande fjädrar. Men Julia hade hittat hönans fjädrar och bad barnen om hjälp för att sätta på dem.


Alla kolibrir fick hjälpa till. När hönan var fullfjädrad blev hon glad och kunde ruva på sitt ägg. 


Efteråt sjöng vi några påsksånger som vi ska sjunga på påskfesten nästa vecka.

Trevlig helg!


torsdag 7 april 2022

FÖRA-FÖLJA i vårt rörelsepass

Alla ska ha möjlighet att hänga med på vårt rörelsepass!:-)

 Om en t.e.x tycker att det är lite svårt att följa verbala instruktioner eller har ett annat modersmål än svenska, så kan en ändå kunna ta reda och förstå vad som ska hända. 

Först och främst är vi vuxna alltid med och gör alla rörelser, både stort och tydligt, som en kan följa. Dessutom kan en härma sina Kolibrikompisar, för det är roligt att göra samma som någon annan:-)

 Musiken i sig är också uppbyggd som en hjälp att förstå de olika kroppsrörelserna. T.e.x när låttexten handlar om att hoppa, så spelas just den sången lite studsigare och när instruktionerna är att gå, spelas låten i markerad promenadpuls. 



I vårt nya skrivbord finns ett skåp där vi numera förvarar pussel. Visste ni förresten att det finns flera pusselmästare på Kolibrin?:-)


onsdag 6 april 2022

Julia fiskar

 Idag var vi ute i regnet, barnen undersökte regnvatten Genom att plaska idet, ta upp det med spaden, fyllde hinkar och hällde ut. Några gjorde geggamoja och grejade med.

På samlingen sjöng vi namnsången, som vi alltd gör. Idag började ett nytt barn som var med med sin mamma, vi sjöng även om dem. Så att vi lär oss allas namn. Julia var på besök hon fiskade med ett metspö. I havet låg det fiskat i olika färger och på baksidan fanns en bild på något som vi kunde sjunga om.


På eftermiddagen var det många som var fascinerade av pussel. Några barn bygde med magneter. Här har ett barn byggt en båt.


måndag 4 april 2022

Ruggigt och firande




 Idag var det väldigt ruggigt väder ute på gård3n. Vi märkte att flera barn hade kalla fötter och fingrar när vi kom in. Tänk på att ta med varmare kläder, eftersom vi går ut varje dag.

På samlingen firade vi en kompis igen. En 3 åring som fyllt i helgen. Vi tog del av födelsedagsberättelsen och fick då veta att hon fått sitt namn efter sin gammelfarmor och att föräldrarna blev överraskade för att de trodde att barnen var en pojke, men ut kom en flicka!

fredag 1 april 2022

Vattkoppor

👹 Vi har många fall av vattenkoppor på förskolan. Det kan vara bra att veta.

Mvh kolibrin 

Gemensam språkträning

 Idag hade vi fredagssamling på gården. Tina och Amira från avdelningen Hajen höll i den. Vi sjöng våra sånger om Flodillerns förskola och Tina läste ett brev från gårdstomten.

Gårdstomten hade lämnat några kluriga rim-uppgifter till oss. Tina läste meninga4 som vi svarade på. Det var inte lätt. Som tur var busade Amira bakom Tina. Hon visade upp bilder på det rätta svaret.


Vi avtackade en kolibri idag, som ska åka på en långresa och sen ha semester. Han fick lite bilder från sin tid på Kolibrin som minne. Han önskade att vi sjöng om fisken och stjärnan. Det gjorde vi. 
Vi önskar honom med familj en underbar resa.
Och trevlig helg!