tisdag 28 november 2017

brandövning

Idag inledde vi dagen som vi brukar och gick ut. Vad vi inte räknat med var att hela himlen skulle öppna sig och att alla skulle få en rejäl dusch. Våra barn som älskar vatten kände efter en stund att det inte var så härligt längre så vi bestämde oss för att gå in igen.


Lagom till att alla barn var inne och torkskåpet var fullt av blöta kläder ringde BRANDLARMET !!!!
Vi var inte förvarnade om att det var övning  så vi fick skyndsamt ge oss ut i regnet igen, denna gången utan regnkläder på bara stumplästen. Efter en stund fick vi besked om att det var övning (som vi alla klarade galant) och vi kunde bege oss in igen med frusna, lite uppskärrade barn


Väl inne värmde vi oss  och bytte  till torra kläder. Vi samlades och  pratade om vad som hänt  och åt god frukt. Det är bra för er att veta detta om något barn skulle vara ledsen i natt , det var traumatiskt för de små liven när brandlarmet ljuder och vi måste skynda ut utan kläder. Hjälp oss gärna och plocka ut ert barns kläder i torkskåpen och lämna tillmaka eventuella lånestrumpor.



I vår hall finns information om vårt traditionella Luciafirande på morgonen den 13 December.
Vi får se hur våra yngre barn väljer att göra, några vill säkert vara med och några kanske väljer att sitta i famnen på sina föräldrar och titta på. Det är ok vilket som.

Förutom allt som har med vatten att göra är våra barn väldigt intresserade av teknik, vi har fått en fläkt på avdelningen och barnen undersöker med förtjusning vindkraft och sjalar. Här kommer lite bilder från gårdagens utforskande.








Slutligen vill vi ge er en sista påminnelse om att vi har stängt den 8/12 ( nästa fredag), se anslag i hallen

tisdag 21 november 2017

musik på besök

Vi vill börja med två påminnelser så alla ser det.

Vi har stängt den 8 December (se anslag i hallen) och det brådskar snart  med lapparna om julledigt, senast den 23 Nov (torsdag) vill vi att ni har lämnat dem. Tack på förhand.



Nu till lite roligare information, Idag har musikerna varit på besök igen, i vår ljus ateljé har det jazzats och skapats ljuva toner.














Våra trummor och andra musikinstrument har varit framme och barnen  och musikerna har spelat tillsammans. Våra sångkort är med och när barnen visar en sång hänger de snabbt på och man kan se glädjen i barnens ansikten när de känner igen sina bekanta sånger spelade med jazzinfluenser. Vi hade även med barnens transparanta sjalar och barnen har svept in sig i dem och vajat med dem  till musiken.










Vårt vattentema fortsätter. Förra veckan tog vi det färgade vattnet som barnen utforskat (fryst och på väg att tina) och tillsatte lite mer färgpigment, sedan målade vi vackra bilder. Efteråt stoppade vi in burkarna med vatten i frysen igen för att uppleva allt en gång till.










tisdag 14 november 2017

vatten, vatten, bara vanligt vatten :-)

Lite uppdatering runt personalen på Kolibrin. Vi förstår att ni har undrat, men vi ville inte berätta något förrän allt var klart.  Vi hälsar vår nya förskolelärare med musikprofil Anna välkommen till oss på Kolibrin, med start några veckor in i Januari. Hon har precis som Helena ett extra intresse för musik och det är vi väldigt glada för.
Innan dess kommer Johanna (som varit vikarie hos på måndagar för Helena) att vara hos oss, det känns tryggt, hon känner våra barn väl. På fredag är Helenas sista dag hos oss och vi önskar henne ett stort lycka till.




Eftersom barnen på Kolibrin är väldigt intresserade av vatten (både ute och inne) har vi valt detta som vårt tema. Vi kommer att väva in läroplanenes olika mål när vi utforskar vatten tillsammans med barnen.


Alexandra som varit praktikant hos oss smaksatte vatten med surt, salt, sött och barnen fick smaka och sedan peka på bollar med ansiktsuttryck för att beskriva vad de tyckte om smaken, spännande.... många barn tyckte surt och salt smakade gott. Barnen mötte nya begrepp och fick prata om olika känslor.



I förra veckan var våra yngsta barn inne och experimenterade med vatten och sand. De undersökte strukturer och volym och flytkraft.


       
Idag har våra barn  undersökt och  känt på kallt och varmt vatten. De flesta barn stoppade ner hela handen i glaset när de skulle känna. Något barn sa "aj" när hen kände på det varma vattnet för att markera att det var varm.
I andra glas fanns fryst vatten i olika färger som barnen utforskade.  När vi kom in efter lunch hade isen börjat smälta och barnen kunde uppleva hur vattnet ändrade skepnad från fast till flytande form vid olika temperaturer.

I vår utemiljö möter vi ofta vatten och barnen jublar när vi berättar att det finns vattenpölar på gården. Regnkläder och regnstövlar kläs på med förväntan...I denna stund när jag skriver bloggen sitter jag på däcket med alla sovande barn. Utanför skvalar regnet ner, vår gård kommer att vara redo med stora  vattenpölar när vi går ut i morgon :-)






Vi vill också påminna er om att lämna in lapparna om jullediheten, sista datum är den 23 november.

tisdag 7 november 2017

Höstfest

Idag har vi haft höstfest och många av förskolans barn kom utklädda idag. Förskolegården fylldes med spöken, häxor skelett, pumpor, spindlar mm.


Vi började med att ta ut vår stora pumpa och barnen hjälptes åt att limma/glittra den så den blev dekorerad och fin. Barnen ska vara delaktiga och kunna göra själv, i allt vi gör, därför valde vi att inte skära ut ansikten eller liknande i pumpan som man brukar göra, och istället glittrade vi tillsammans.

 

Sedan samlades hela husets barn vid kullarna och vi njöt av en gemensam sångstund.
med spök/häx tema. Det är härligt när alla barn i huset är tillsammans i en gemensam aktivitet.




Innan lunchen hann vi också titta en stund på spöket Laban och de barn som ville, fick fortsätta att måla med lim/glitter på löv som dekorerade taket när vi åt lunch.

Lunchen ja.... det var en skrämmande historia....idag fick vi äta gröna maskar (pasta), stenkulor (köttbullar) och blodsås (tomatsås) och det tyckte barnen var extra festligt.
"kan jag få mer maskar" var det något barn som sa :-)


Information

Vi hänger upp all viktig information i vår hall och sedan en lång tid tillbaka har vi haft lapp uppe om våra studiedagar när vi har stängt. Vi vill ändå passa på och påminna er om dem så ni är väl förberedda.
Den 8 December och den 22 Januari är dagarna som är inplanerade och det kommer ytterligare en under vårterminen som vi meddelar så fort vi vet något.