onsdag 31 mars 2021

Påskfest

 Idag har Flodillerns förskolan haft påskfest. Vi samlades först alla tillsammans och hade samling. Ett brev hade k8mmit från gårdstomten med påsk- sånger som vi sjöng. Efter den erbjöds det olika stationer med aktiviteter på gården. En pysselstation med påskkortstillverkning. En prestation där man kunde sätta svansen på katten. På en annan station målades ägg. Under trädet på Kolibrins station erbjöds instrumentspel till olika låtar, som bl. a handlade om kycklingar, häxor, harar, tuppar och hönor. 

Det blev ett härligt jam med många spelande och dansande barn från olika avdelningar.

Sen gick vi in och målade varsitt ä



gg som vi sedan åt på långbord som var fint pyntat.

Glad påsk!

tisdag 30 mars 2021

Påsksamlung m Julias kycklingar

 Idag hälsade Julia på i samlingen. Hon låg i sin säng och kände att det var trångt.när hon tittade under täcket upptäckte hon att det låg en kyckling i hennes säng, och en som låg under bordet och en under hyllan, hon hittade 5 små kycklingar vi räknade dem tillsammans. 5 små kycklingar gick på promenad en fick följe av en myra. Då så blev de bara 4.... till slut var det 1. Barnen hjälpte till att räkna varje gång.


Sen har vi en som fyller år i dag, vem kan det va? Jo, Jessica fyller år i dag, hipp hipp hurra!

Hon satt på födelsedagsstolen och vi fick höra hur det gick till när hon föddes för många år sedan.



måndag 29 mars 2021

Påskpyssel och instrument

 Förmiddagen inleddes med påskpyssel. Klippa med sax, måla, klistra fjädrar och glitter, finmotoriskt lärande och estetiskt uttryck.




På samlingen fanns en glittrande stjärnfilt mitt på mattan. På den fanns det olika instrument. Vi satte oss på mattkanten och fick i tur och ordning välja och hämta vers ett instrument. Det fanns triangel, claves, handtrumma, marackasägg och gurka. Vi spelade tillsammans, starkt, svagt, fort och långsamt.


onsdag 24 mars 2021

Målning och breakdance

 På gården under fm målade flera kolibribarn. Fjärilen s ute-projekt innebär olika målninsprojekt vid sovdäcket. Idag målade de först med vit pastellkrita och sedan måla på det med vattenfärg och se hur färger bildar mönster.



På samlingen sjöng vi och ett barn visade sin familj.
På uppevilan tittade vi på dansvideos och provade att dansa breakdance. 
De hämtade sina mössor för att det skulle vara mjukare att st på huvudet.

tisdag 23 mars 2021

Julia vattnar plantorna

 Julia kom och hälsade på vid samlingen idag,  hon var med och sjöng namnsången och hade med sig plantor som hon vattnade.


 
Sen fick ett barn visa upp sin familjebild

 för alla kompisarna. 

måndag 22 mars 2021

Instrumentsamling

Hh På samlingen fick barnen välja vilket instrument de ville spela på. Ett barn i taget fick komma fram och välja mellan claves, klockstav eller marackas. Sedan spelade vi tillsammans till sången som barnen fick välja . 



torsdag 18 mars 2021

Action på gården och yoga

 Idag fick vi besök av en stor lastbil på vår gård. Det fylldes på med ny sand i vår sandlåda.


På samlingen har vi haft ett rörelsepass med yoga!









onsdag 17 mars 2021

Utemålning o Lammen

 På gården målade flera barn med vattenfärg på staffli på Fjärilens ute-projekt. 

De fick utforska att blanda vatten med färger och måla på pappret.
På samlingen kom Julia och hälsade på.

Hon hade tre lamm med sig och visade än en gång hur viktigt det är att få samtycke innan msn kramar eller klappar lammen. Vilket även gäller med kompisar. Julia gick runt och frågade om hon fick klappa barn en och var. Barnen fick säga om de ville eller inte. Julia lyssnade och klappade om hon fick. Vissa ville klappa Julia, då fick k Julia känna efter om bestämma om det gick bra. 


 

tisdag 16 mars 2021

Julia och lammet

 På uppevilan har vi idag arbetat med projekt Julia.

Vi lästa om kapitlet där Julia väldigt gärna vill klappa lammet men lammet inte vill just då. Och då fick Julia vänta tills lammet kom och ville bli klappad på. 

Vi samtalade om att lammet själv fick bestämma över sin kropp när den ville bli klappad och att vi människor också får bestämma när vi vill bli klappade på eller bli kramade. Hur kan det se ut när en kompis inte vill bli klappad eller kramad?

Genom gestaltning av olika kroppsspråk fick vi gissa om personen vill bli klappad eller kramad. Vi gjorde en övning där vi frågade kompisarna om de ville bli klappade, svarade någon ja så frågade vi var de ville bli klappade och svarade kompisen nej så gick vi vidare till nästa kompis.

"Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla sin identitet och känna trygghet i den samt medvetenhet om rätten till sin kroppsliga och personliga integritet samt att utveckla respekt och förståelse för alla människors värde och de mänskliga rättigheterna"

Läroplan för förskolan Lpfö 18


måndag 15 mars 2021

Semesterlappar

 OBS

Den 17 mars år det den sista dag att lämna in semesterlappar. 

Instrumentmåndag och födelsedagsfirande!

 På förmiddagen har vi åkt bussvagn och lekt med vatten på vår gård.


I helgen har en kolibrikompis fyllt 2 år och blev firad på samlingen. Vi fick alla välja bland 3 olika instrument och sedan blev det en härlig orkester till födelsedagssången!











fredag 12 mars 2021

Finmotorik o video

Flera barn var sugna på att rita, pärla, ploppa och bygga med plusplus. 



Idag har vi haft en instrument och danssamling. Vi provade flera olika typer av instrument. Claves, marackas, gurka och klangstavar provade vi och spelade till härlig musik. 

På uppevilar tittade vi på film..  om Djuris, som handlade om hur man är en bra kompis och om känslor.
Barnen blev inspirerade att göra egen film
De turades om att vara aktörer och att filma. Sen tittade vi på filmen, det var roligt.

Trevlig helg! 



torsdag 11 mars 2021

Innelek och yoga

 Idag har vi hållt oss inne. Det har varit riktigt ruggigt väder. Barnen har byggt med lego, lagt pussel, och rita på staffli på samlingen gjorde vi yoga. Idag gjorde vi " barnets position"  "katten", " hunden" , "kobran" och favoriten " lejonet. Sist gjorde  vi köttbullen och sedan avslutning med avslappning på rygg. Och .... Namaste  


onsdag 10 mars 2021

Planteringsexperiment

 Under fm  öppnade gårdsbiblioteket upp, idag med nygjorda vimplar. Vi läste flera böcker. Bla  en som heter 


På samlingen  kom Julia och gjorde ett experiment med barnen. Hon hällde upp jord i plastfickor och några barn fick välja ett frö och lägga ner i plastfickan och sedan vattna. 

Ett barn fick visa sin familj o h sätta upp hallen. 


tisdag 9 mars 2021

Projekt Julia

 På samlingen har en växt flyttat in i Julias hus. Vi tittade på vår växt som vi planterat sedan tidigare och pratade om vad växter behöver för att leva och må bra. Jorden var torr och det var dags att vattna vår växt.

Jessica visade en påse med något i, vi känna och gissa vad det var i påsen. Kan det vara mat? Det får vi veta mer om imorgon...!

En Kolibrikompis fick visa och berätta om din familj och sitt hem. Vi kan se likheter och olikheter om våra familjer och hem. 

"Förskolan ska ge barnen möjlighet att utveckla att utveckla sin förmåga till empati och omtanke om andra genom att uppmuntra och stärka deras medkänsla och inlevelse i andra människors situation. Utbildningen ska präglas av öppenhet och respekt för skillnader i människors uppfattningar och levnadssätt"

Ur skolverkets Läroplan för förskolan. 

På uppevilan fick Julia hälsa på oss i vår på vår avdelning. Alla barn fick ha Julia en stund var och visa runt och leka med Julia, hon bland annat äta mat, åka buss, duscha och gå till doktorn. 






 


måndag 8 mars 2021

Kök och trumsamling

 Idag lekte flera kolibribarn med uteköket  på gården. De gjorde våfflor och pannkakor och serverade kaffe. 

Flera barn från hajen lekte också där.  De samsades om redskapen och det var spännande att samleka med de äldre barnen. 

På samlingen hade vi trummor som vi spelade på. Först sjöng vi -skicka trumman. Och alla barnen namn.  Turtagningen är bra att träna på, i denna sången fungerade det väldigt bra. 

Sen fick varje barn en trumma var. De fick prova på att trumma med fingrarna, som regn, och att trumma hårt, och försiktigt. Sen lyssnade vi på en låt som heter trumma, trumma. Och alla fick spela fritt på trummorna. Vi jammade!





fredag 5 mars 2021

Tomteuppdrag och födelsefirande

 Idag höll Kolibrin i fredagssamlingen på gården. Gårdstomten hade ringt till kolibrin fröknar och sagt att han lämnat saker i brevlådan så att alla barnen kan få lite spänning och även ett viktigt uppdrag som han vill ha hjälp med.


Amira, Jessica och Yalda hade stora hattar på sig, tomten hade lagt två i instrument en tamburin och ett par små zimbaler. Alla sjöng - Hej allihopa! Och - på våran gård. Yalda och Amira spelade på instrumenten. Jessica tog ut en högtalare och tre dinosaurier ur brevlådan. Hängde upp högtalaren, satte upp högtalaren så alla kunde höra. Ett högt rytande hördes och en sång om Tyra tyrannosar Bronto brontosaur och Peter pteranod. Alla sjöng med och gjorde rörelser till. 

Sedan var det dags för det viktiga uppdraget. Gårdstomten hade lämnat en bit av en frisbie och en trasig bil. Han ville ha hjälp av barnen att städa undan alla trasiga leksaker och annat skräp. En sopsäck togs fram ur brevlådan och alla barnen sprang iväg och letade efter skräp. Det blev väldigt fint på gården!

På kolibrin, innan maten hade vi en samling till. Vi firade en kompis fyllt 2 år. Födelsedagsbarnet fick titta i stora paketet, tog fram en krona, flagga, glittrig filt som sattes på pallen. 2 ljus tändes och blåstes ut. Vi fick ta del av barnets reseberättelse.

Pappan lagade mat och mamma som var höggravid satte sig i fåtöljen och kände hur barnet knackade inne i magen. Hon förstod att det var dags att föda.  Pappan slutade att laga mat och de tog sig till sjukhuset. Efter många timmar kom lilla bebisen ut, alla blev lyckliga. Mormor morfar farmor och farfar kom och hälsade på på sjukhuset.


Trevlig helg!


torsdag 4 mars 2021

Dans på Uttern

 Idag frågade några barn efter musik på gården. Uttern hjälpte oss att ta fram högtalare och sätta på musik.  Drakens dans är en favorit. Det blev mycket dans, glädje och rörelse på gården. 

På samlingen hade vi yoga och andnings-
övningar. Elefanten som andas in med sin stora snabel, händerna ihopa och sträcker armarna upp mot taket och sedan andas ut och armarna ner (snabeln) mellan benen. Vi blev även fjärilar, då satte vi ihop fotsulorna så att knäna pekade ut på sidorna likt vingar, satte pekfingrarna i pannan och armbågarna utåt som det andra vingparet, så viftade vi på vingarna.
Namaste 

onsdag 3 mars 2021

Ute-projekt och Julia-projekt

 Idag har bland annat gårdsbiblioteket varit öppet på förmiddagen. Det fanns böcker att läsa och idag något nytt, nämligen en temalåda som handlar om dinosaurier! I lådan fanns böcker, bilder på dinsoarier och dinsoarier i plast. Det blandades med att läsa, prata och fantisera utifrån bilderna och dinsoarierna i plast. Vi lyssnade på en sång om dinosaurier och lyssnade på en ljudsagan "Dinosaurien på 13:e våningen".





På samlingen kom Julia och hälsade på och idag flyttade två kaniner in! 
Vi fick lära oss vad kaniner äter och att de gillar att vara tillsammans med andra kaniner. 

Vi övade på takktecken för kanin :) 


En Kolibrikompis fick visa och berätta om sin familj och vad de heter och visa sitt hus och vidare flytta in i vårt gemensamma projekthus i vår hall.