torsdag 30 september 2021

Fysik och rörelse

 Ute på den blöta gården utforskar barnen. Idag tog två barn varsin traktor och släppte nerför backen. De testade vilken som kom först och om de körde rakt eller snirkliga. Detta kan ses som en form av ett utforskande i fysik där barnen testar och undersöker det lutande planet 


På samlingen fick vi besök av ett gäng Babblade som hjälpte oss genom ett rörelsepass. Vi klappade vi som Sosso , hoppade som Bobbo, gick baklänges som Giggi...


Vi stod på ett ben med Dadda och dansade med Diddi. Vi avslutade med att smyga fram som Bibbi.

Rörelserna gjorde vi till Babblarnas musik när musiken tystnade satte vi oss och väntade på nästa rörelse. Vi tränade på att följa instruktioner,  vår koordination och vårt språkliga uttal. 



tisdag 28 september 2021

Julia i lådan!

 Idag gömde Julia sig i en låda.

"...Julia i lådan, kom fram! HEJ!..."

Ett roligt överraskningsmoment skapades när Julia hoppade upp ur lådan, vilket genererade jubel och skratt:-)


Tittut-lek handlar även om trygghet och tillit. Att saker finns, fast de inte syns. T. e.x mammor eller pappor försvinner (går till jobbet), men kommer alltid tillbaka.




Några fortsatte att trycka hundtassar och med hjälp av hundfiguren och svart färg i en burk tränades både finmotorik samt kraftdosering.


Förresten!
Ni glömmer väl inte bort att lämna "Familjehusen" till oss?



fredag 24 september 2021

Flera lärstilar i vår undervisning.

I Musikrummet hänger några färgglada påsar med rekvisita till olika sånger och sagor. 



Idag tog vi ner en av dessa och plockade fram rekvisitan till sången "En fjäril".


Vi erbjuder flera olika sätt att ta sig an sången: Höra/sjunga texten och melodin (auditivt), se textens innehåll (visuellt) samt göra textens innehåll i rörelser (kinestetiskt), Så fick alla möjlighet att ta del av fjärilens livscykel.  

torsdag 23 september 2021

Viktiga datum

 Här kommer några datum att hålla koll på. 

29/9 representanter fr Kolibrin har möte med ledningen 

12/10 vårdnadshavare-möte, kl.17.30-19.00 på trädäcket.

V.42 uppföljningssamtal. Dag och tid kommer lämnas till berörda.

Meddela gärna om ert barn ska vara ledigt under v 44 höstlov

Mvh Jessica Anna Yalda och Pia

Skapande i Ateljén


 På förmiddagen var vi några som gick in i Ateljén för att skapa hundkonst. Först sjöng vi (för igenkänning) sången "Om jag var en hund" (Jujja och Tomas Wieslander) och den vita hunden nosade runt lite.  Precis som Julias hund!

 

Med stor entusiasm trycktes hundtassar över hela pappret.


Det krävdes en viss teknik för att få till hundtassarna.


Med dessa kontrasterande färger kunde barnen direkt väldigt tydligt se sitt verk växa fram. 
Så stolta och glada!
När hundtassarna har torkat sätter vi upp dem på Reflektionsväggen i Ateljén.

Ur Lpfö18:

"Förskolan ska ge barnen möjlighet att utveckla en positiv uppfattning om sig själva som lärande och skapande individer."





onsdag 22 september 2021

Var är Julia?

 Idag fortsatte sagan om att hitta Julia. Igår letade vi och hennes mamma under bordet. Där fanns inte Julia, där fanns hennes hund Soda. Idag sjöng vi samma sång med en inspelad version av Anna som sjöng och spelade. Sen fortsatte vi att leta efter Julia. Hon var inte i bokhyllan. Vi hittade henne till slut bakom gardinen.


tisdag 21 september 2021

Julia presenterar vår projektbok


Idag började vi läsa i vår nya projektbok, som startar med en kurragömma-lek. 
Vi hjälpte Julias mamma att räkna till tio, och VIPS! så var Julia borta! Spännande! Mamman letade under bordet, men där hittade hon hunden Soda som satt och nosade. I en sång provade vi att nosa som hundar. Sen provade vi även att skälla, äta och kissa som hundar. 

Fortsättning följer...

 

måndag 20 september 2021

Gårdsbibliotek samt instrumentsamling!

Gårdsbiblioteket har bytt dag!
 Istället för onsdagar och torsdagar så är Gårdsbiblioteket öppet på MÅNDAGAR och torsdagar.


 Idag handlade allt material i Gårdsbiblioteket om fordon. Bilderböcker, sångböcker, läsböcker och tidningar var fyllda med fordon av alla de slag. 

Någon tog reda på hur en bulldozer fungerar, en annan följde en polisbil i jakten på en tjuv och några lyssnade på berättelsen om kattfamiljen som reste med både buss och båt.



12 st färgglada bilar samt vägbana fanns också tillgängligt i anslutning till litteraturen. 




När vi läste om helikoptern så landade en liten nyckelpiga på vår bok! På mycket nära håll var vi nu många som kunde följa nyckelpigans färd i Gårdsbiblioteket. Nyckelpigan visade även upp sina vingar som den hade under det prickiga skalet. Så spännande! Vi lockade upp nyckelpigan på ett löv som ett barn bar bort till blommorna i pallkragen. 

På dagens samling var det dags för instrumentsamling med maraccasägg.
Innan vi började spela på våra instrument var det dags för uppvärmning. Vi skakade igång våra händer i en sång, och fortsatte sedan med att skaka på (och sjunga om) några fler kroppsdelar, som fötter och huvud. 
Här tränar vi dels på själva spelrörelsen samt känner den med hela kroppen, men vi tränar även koordination som behövs när en spelar instrument. 





fredag 17 september 2021

Kolibrins innemiljö

 Idag har vi spenderat fm inne på kolibrin. I vår miljö strävar vi efter att erbjuda alla barn varierande aktiviteter. Materialet är tillgängligt så att de själva kan välja vad de vill göra. 

På kolibrin erbjuds lekmöjlighet med hela kroppen: vår buss, där man får klättra och köra eller åka i tillsammans (en liggande bokhylla), hemvrån- där man kan laga mat, klä ut sig och ta hand om bebisar. 

I vår ateljé erbjuds mer finmotorisk stimulans som ploppar, pärlplattor och lera. 



Där finns även byggmaterial och ett ljusbord med gummigubbar som kan hålla hand.

Här förs samtal om olika familjekonstellationer.

Tack för denna veckan, trevlig helg!

 Önskar Anna, Jessica, Yalda och Pia.


torsdag 16 september 2021

Vattenlek och Rörelse

Regnkläderna har använts. Det regnade inte men det var blött och hinkar och sandsakslådan var full av vatten. Barnen tyckte att det var roligt att hälla och ösa och blanda i lera. 
Vattenlek främjar barnens matematiska sinne. De utforskar volym, mängd, vikt och uppmuntrar till att experimentera och utforska.

På samlingen hade vi rörelse, vi lyssnade på samma låtar som tidigare. Barnen börjar känna igen dem och och vågar delta i aktiviteten. Alla barn är olika, vissa upplever denna aktivitet som stökig medan andra älskar att hoppa och stutsa. 
Det är ännu en utmaning för barnen på förskolan, att anpassa sig och vänja sig vid andra barns behov.

Fysisk aktivitet är bra av många anledningar, vi strävar efter att alla barn ska ta del av det på ett lustfyllt sätt.


onsdag 15 september 2021

Presentation av Julia

 

Hej! Detta är Julia. Hon kom och presenterade sig idag på samlingen. Hon visade sin familj som består av mamma, pappa och hund. Julias familj kommer att sättas i hallen tillsammans med kolibribarnen. Julia gillar att gömma sig och att sjunga. Vi kommer att lära känna Julia framöver, hon kommer att bli en lärorik gestalt som hjälper oss att förstå och synliggöra saker som rör normer och värden, solidaritet,  respekt och andra viktiga saker. 

Med Julia som redskap på  vi fånga barnens nyfikenhet och beröra känsliga ämnen på ett lustfyllt sätt.


Julias familj.


måndag 13 september 2021

Musik som mål

Idag var det dags att starta upp våra renodlade instrumentsamlingar! 

En samling fylld av musikmål som bl.a dynamik, tempoform samt att börja och sluta på samma gång. Instruktionerna är på ett lustfyllt sätt invävda i både låttexter samt sångernas olika uttryck, vilket skapar en tydlig handledning och gör att alla kan följa med.

 Det är mycket som händer på samma gång: Lyssna, följa instruktioner, titta, spela och sjunga. Det krävs koordination, koncentration samt fokus. Då är det bra att äggmaraccas är ett enhandsinstrument som passar perfekt även i en liten hand. 



En lugn maraccas som var alldeles tyst samt en busig maraccas som aldrig ville vara stilla dök upp och skickades runt i vår cirkelformade grupp, vilket gav en taktil upplevelse av dynamik.
Det var tokigt och roligt! 

Och för att inte tala om alla dessa utommusikaliska mål, t.e.x samarbete, turtagning och kraftdosering som tränas vid varje instrumentsamling. Det skriver vi om en annan gång:-)


Ses imorgon!



.

fredag 10 september 2021

Fordonslådan

 Idag togs gårdsbiblioteket fram igen för att det gavs möjlighet. Idag blev det temalådan med fordon. En bilbana, olika fordon  o h en låda med fordonsböcker och tidningar att läsa och titta i. 

På samlingen fortsatte fordonstema. Det plockades fram tre plåtburkar med diverse innehåll som vi sjöng om. Några barn fick hjälpa till att plocka ut innehållet och sätta det på locket. 

Vi sjöng om krokodilen, bilen och bussen.




Vi har lagt en liten hemuppgift till er vårdnadshavare som ni kan pyssla med och lämna tillbaka när den är färdig. Trevlig helg!

Önskar kolibrin 

torsdag 9 september 2021

Literacy i vår utemiljö!

Kolibrin är ansvariga för Gårdsbiblioteket, som är öppet varje onsdag och torsdag. Vi håller till under trädet närmast Kolibrin och är tillgängligt för alla på Flodillerns gård. Gårdsbiblioteket har både blandad litteratur samt olika temalådor. Ibland kan en få ta del av någon form av musik, som t.e.x instrumentspel, i Gårdsbiblioteket.

 

Idag plockade vi fram djurlådan, med både böcker och tidningar med djurtema...


... men också djurfigurer samt en matta med djurparkmotiv.


Här kan en t.e.x ta del av högläsning, titta på bilder, bläddra, läsa själv eller med en kompis, men även hålla i och leka med djuren som finns på bilderna i böckerna eller på djurparksmattan. 
Vi samtalar om böckernas innehåll, vi tränar på att uttala de olika djurarternas namn, vi jämför samt pratar om djurens färger och former. Både faktaböckerna samt sagorna, som ibland är skojiga och ibland spännande, genererar i många tankar, frågor och samtal bland barnen. Några av djuren sjunger vi om.


Här pratar två Kolibrikompisar om hur mycket de ääälskar (deras ord;-) maskar och sniglar.


På torsdagssamlingarna har vi alltid stort fokus på rörelse. 
Här ser ni oss när vi är mitt uppe i ett rörelsepass, med instruktioner invävda i den inspelade musiken. Visuellt stöd får en genom att titta på kompisarna och oss vuxna. Lyssna och göra, titta och härma. Alla sätt funkar fint! Vi använder oss av hela rummet samt hela kroppen i vår grovmotoriska träning. Dagens motoriska övningar handlade bl.a om att gå, krypa, hoppa, dansa, springa, stoppa och gå på tå.











måndag 6 september 2021

Vi spelar på trumman

Idag provade vi på trumspel. Vi sjunger alltid en namnsång som inledning på samlingarna. Detta för att barnen ska få träna på att få stå lite i centrum. För många är det lite läskigt. Det är också ett sett att bekräfta barnen och ett lustfyllt sätt att lära allas namn.
Trumman skickades runt till alla i tur och ordning. De som vill trumma gjorde det. Sen sjöng Vi om fisken som simmar i havet.

 

fredag 3 september 2021

Flera sinnesupplevelser i vår matematikundervisning

För att ge ALLA barn möjlighet att kunna delta i våra olika aktiviteter använder vi oss av flera sinnesupplevelser. Vi alla tar ju både in kunskap och lär på olika sätt.

På dagens samling kunde en följa med både auditivt samt visuellt i ramsan "Fem små bilar"och även kinestetiskt när vi gjorde rörelser med vår kropp till sången "Bilar".

 


Dessutom fick vi uppleva många olika matematikbegrepp som t.e.x räknetal, ordningsföljd, färg och storlek.

Trevlig helg:-)


onsdag 1 september 2021

Anknytning

 Introduktionen fortskrider. På Kolibrin gör vi vårt bästa för att barnen ska känna sig trygga på kolibrin. Alla barn är anknutna till sina vårdnadshavare. Se gärna anknytningsteorin. Enlugt denna teori kan barn knyta an till upp till fem personer som hamnar i en slags hierarki. När den närmsta inte är tillgänglig är det den som är näst bäst som får trösta. 

Genom bla att ge tillit, uppmärksamhet och glädje lägger vi förutsättningar för den trygga relationen.

Och med gemenskapen :) 

Idag har vi sjungit om spindeln, Pia lät oss höra hur den låter på danska. Vi sjöng också om hjulen på bussen.