tisdag 29 november 2016

29/11

Idag har vår nya fröken Helena börjat och hon hade sin ukulele med sig. Vi sjöng luciasånger och några av våra vanliga visor! De som ville provade att spela ukulele!

Eftersom de jobbades ute på gården idag, med risk att vi skadade oss på deras verktyg, så valde vi att leka inomhus. Magneterna byggs flitigt med, vi släkte lampan i rummet så ljudbordet lös upp. Det är spännande att se hur ljuset och färgerna ändras! 

Här är vi, kolibrins fröknar


fredag 25 november 2016

Så var det fredag igen

Ännu en vecka har gått, nu går det fort till jul. 
Ni som redan nu vet om barnen ska vara här eller vara lediga i julveckorna får gärna komma med jullapparna snarast. Annars är sista datum för inlämning den 30 november.

Vår torsdagspromenad blev lek på gården denna veckan eftersom huset har haft kvaltitsdialoger med ledningen och vi har hjälpts åt med barnen. Nästa vecka börjar vi inskolning av våra två nya barn så vi stannar på gården då med.

Idag har vi startat med utelek. Barnen ville vara inne och undersöka vår nya aktivitetstavla "krokodilen", men vi övertalade dem att gå ut och få lite frisk luft och rörelse först. 

Efter en god lunch (vegetarisk pastasås och pasta) var många små trötta och somnade gott ute i sina sovsäckar. De ligger varmt inlindade och sover djupt efter en liten stund.


Ni undrar kanske vad "krokodilen" är för något. En aktivitetsstation full med kluriga uppgifter som utmanar barnen tex. kugghjul (fysik), labyrint som en kula skall rullas fram genom vridningar  (matematik och fysik) ), rytminstrument (musik) magnetlabyrint med siffror (matematik). Finmotorisk träning, allt samlat i formen av en krokodil. Den fick vi igår och den tycker barnen är jättespännande.


När ni lämnar eller hämtar era barn försöker vi möta  upp i hallen för att välkomna er, men vi hoppas att ni känner at ni alltid är välkomna in på avdelningen och se miljön som er era barns vardag och prata med oss.  Det är inte alla som vet att ni har möjlighet att vara med oss i verksamheten om ni önskar. Vill ni vara med några timmar eller en halvdag så blir vi glada. Om ni önskar detta så bestämmer vi gemensamt en dag då det fungerar i verksamheten och för er.


Slutligen vill vi önska er alla en riktigt skön helg.

onsdag 23 november 2016

Bokstäver på kolibrin

Dagen började som den brukar. Vi gick ut och lekte på vår fantastiska gård.
Det händer mycket på en dag på förskolan. Social gemenskap, omvårdnad  och lärande går hand i hand.

Vi kommer framåt att ge er en inblick på hur vi upptäcker och fångar barnens läroprocesser och utmanar dem vidare. Ibland kommer vi att göra kopplingar till vår läroplan och dess strävande mål.




I sandlådan möter barnen matematik i olika  former. Barnen undersöker bl.a. 
vikt, volym och densitet. Vatten och sand möts och förändras efter temperatur och väder.
En sifferorm på gården med talen 1-10 kan utforskas med alla sinnen.

Balans och grovmotorik. Fart och broms allt samspelar. 
Fantasi och upptäckarglädje


Några barn valde att leka inne med vårt nya magnetmaterial. De undersöker hur delarna dras till varandra och stöter bort varandra. Det samma händer med vagnarna och tågen till vår tågbanan. Man kan prata med barnen om fysik begreppen begreppen attrahera och repellera.
Teknik och skapande blandas i en härlig kombination när magneterna blir en spindel
Innan lunch samlas vi och har en gemensam sångstund. Då tränar vi språk och rytmik



Vi har fått ett alfabet på Kolibrin. Ett barn är mycket intresserad av bokstäver och kan de flesta. Vi hoppas att detta intresse skall spridas till de andra barnen och har placerat ut ett alfabet för att väcka nyfikenhet på bokstäver och deras symboliska värde.



Slutligen har vi en vädjan till er föräldrar som kör era barn i vagn hit på morgonen. Området för vår sovvila är en utrymningsväg och får ej blockeras av vagnar. Detta är viktigt att ni respekterar annars kommer vi inte ut på ett tryggt sätt om det börjar brinna och vi får anmärkning vid brandskyddskontrollerna. 

Vi ber er att placera era vagnar på utsidan av staketet vid sovområdet (se skylt)  Endast de barn som sover i sina vagnar placeras under tak.



tisdag 22 november 2016

3 humlebarn på besök - tisdag

Vi startade dagen med härlig utevistelse tillsammans med utterbarnen. Några barn valde att sitta i vindskyddet och leka med bilar och djur. Våra yngsta barn provade att gå upp och ner från kullarna,  om och om igen. Det krävs mycket övning när man ska gå i motlut och medlut. barnen söker ofta egna motoriska utmaningar.

Idag har ett av våra yngsta barn provat på att måla med fordon i flytande färg. 

Vi har många barn borta idag så innan lunch kom 3 humlan barn till oss och fick äta och leka med oss till efter mellanmålet. De var även med oss på samlingen och övade våra luciasånger. De äldre barnen uppskattade vårt nya material och tyckte ljuskuben var spännande. Det är inspirerande när de äldre barnen kommer till oss och använder vårt material och fantiserar. De yngre tittar på och samspelar och ser nya möjligheter.

måndag 21 november 2016

Måndag - nytt material för att stimulera fysik och matematik

Idag (efter frukosten) gick vi ut och lekte med hela husets barn. Vädret är mildare och barnen kunde utforska och leka utan vantar och vi ser hur barnen uppskattar att kunna få ett ordentligt grepp och utnyttja sin finmotorik.

Nu har Iris slutat hos oss och denna veckan har vi hjälp av Fareba på Kolibrin, innan Helena kommer till oss nästa tisdag. 

Vi har fått nytt material på avdelningen. I vårt samlingsrum finns nu en ljuskub som skiftar i färg och sprider ett lugnt och intressant ljussken. Den är tänkt att använda som grund för att skapa ett sinnesrum , men även till  experiement och forskande med olika material som tex. Sand, ris mm.

Inne på avdelningen har vi sedan en tid haft ett ljusbord där barnen kan undersöka  hur olika material släpper igenom ljusstrålar och andra inte gör det. Där finns också geometriska former och små färgade hemisfärer som skiftar färg efter underlaget. Vi tränar matematiska begrepp och fysik.
 
Det sista nya materialet som presenterades idag är kulor och rör i olika former som är magnetiska. Det var magiskt att se hur barnen samlades runt materialet och undersökte och provade tillsammans. De härmar varandra och lär av varandra i processen. Magnetism och skapande är väldigt spännande. Teknik i vardagen.



fredag 18 november 2016

Iris sista dag med popcorn och fredagsmys

Idag är min (Iris) sista dag på Flodillerns förskola. Efter nästan fyra år i (på?) Limhamn är det dags för mig att byta arbetsplats. Jag ville göra det till ett litet firande för barnen och att vi skulle få en mysig sista dag tillsammans, och vädret talade för att det var en god idé att ha mys inomhus idag. Vi tittade på lite kortfilmer på storbild inne hos fjärilen och bjöd även in uttrarna. Alla barn fick popcorn och vatten och var mycket nöjda med förmiddagen.
Jag vill rikta ett hjärtligt tack till er alla föräldrar. Jag har haft en fantastisk tid mer er och det har varit en ära att få ta del av era barns liv. Så stort tack! 

onsdag 16 november 2016

Utelek och målning med bilar/flygplan

Vi har en härlig gård som barnen gärna utforskar. Utemiljön lockar barnen att ensam eller tillsammans,  prova olika teorier och att undersöka fenomen. 

Vår utemiljö är motoriskt utmanande med olika höjder, skogsparti och stockar att balansera på.
Vi går oftast ut direkt efter frukost för att alla barn ska ha möjlighet att leka och utforska utomhus varje dag. 

Danny vet att man får ta det försiktigt, stockarna är lite hala nu på hösten
Emmie och Erik springer upp och ner från kullarna, det kittlar i magen.

Amicia och Lily har hittat en vattenpöl och trampar försiktigt i den. 
Skvätter vattnet? Hur djupt är det?


Här har ett Danny samlat klegga som han tycker blir till bubblor som han vill blåsa med.


Efter en stund gick Elias och Georg in med Tina och målade med bilar/flygplan. 
Det finns barn som inte gillar att måla med pensel och inte gillar att bli kladdiga och då kan en lek med en bil som får köra i färgen vara lustfyllt.


Vi har börjat sjunga våra traditonella lucia sånger nu. Idag på samlingen sjöng vi luciasången, midnatt råder, i ett hus vid skogens slut, sockerbagaren och blinka lilla stjärna. Det kan vara bra för er att veta om barnen börjar nynna på tipp,tapp hemma.

Till slut en liten påminnelse 
Förskolan är stängd den 9 december och vi firar lucia den 13 december. Se anslag i vår hall.

torsdag 10 november 2016

Snön har kommit och torsdags promenad

Igår kom vintern till Skåne. För några av barnen blev det deras första möte med snö och de var mycket fascinerade av fenomenet. De undersökte och experiementerade. Kall snö mot handen hur känns det? Barnen samlade snö i spannar och andra kärl på gården och hoppade i vattenpölarna som bildats där snön smält. Det är härligt att se barnen undersöka och reflektera tillsammans och de får nya erfarenheter.

Vi provade att hälla karamellfärg på snön och såg hur den spred sig. Vi tog in snön och undersökte vad som hände när den smälte inne.

Idag har vi gått på promenad. Det blev ett besök på brandbilslekplatsen. Där gungade vi och åkte rutchkana. Några barn ville sitta i brandbilen och köra. På lekplatsen var det halt och det var en motorisk utmaning för barnen att ta sig fram där. 
Ett barn  undersökte snökristallerna som bildats på brandbilen och tyckte att det liknade päls.

fredag 4 november 2016

Nallefest

Idag har vi haft Nallefest tillsammans med våra kompisar på Fjärilen.
Vi började med gemensam sångstund tillsammans med våra nallar.  Sångkort med olika nallesånger inspirerade. Här sjunger vi björnen sover.

Efteråt valde några barn att dansa inne på Fjärilen. Några ville vara med och baka scones till vårt mellanmål.
Vi övade oss på mått och volym och räknade. 1,2,3,4,5,6,7,8 dl mjöl behöver vi. Hur mycket är en matsked?
Degen är härligt kladdig. Någon smakportion slank också ner i magen 😀
Förväntan när man ser bullarna i ugnen. En härlig doft sprider sig över avdelningen.
Äntligen dax att avnjuta våra underverk 👍🏻

Och med detta önskar vi er alla en härlig helg

torsdag 3 november 2016

Torsdagspromenad

Idag gick vi på promenad i det fina höstvädret! Vi gick hem till tvillingarna och fotade dem utanför deras dörr, något vi kommer fortsätta göra med alla barnen i gruppen.

På vägen såg vi mycket fint, som pumpor och fina blommor.

Vi hann även med ett besök på Sannaparkens lekplats innan det blev dags att gå tillbaka till förskolan ovh äta spenatsoppa.

onsdag 2 november 2016

Hej alla föräldrar på Kolibrin


Nu har hösten gjort sitt intåg och gården har skiftat karaktär. Nu har vi mycket löv och geggamoja att leka med. Det har även blivit kyligare och kalla vindar sveper över oss. Vi vill gärna vara ute och leka varje dag och har bestämt oss för att gå ut direkt efter frukost. Sedan har vi möjlighet att gå in i mindre grupper och ha olika aktiviteter. På torsdagarna kommer vi att gå på små utflykter. Vi lämnar förskolan ca 9.15 och önskar att alla barn som ska med är lämnade till oss då (annars har vi telefonen med oss och ni kan ansluta där vi är).

Den 15 december är det förldrarsamråd. Det sitter en lapp i hallen där ni kan läsa lite mer om vad det innebär. Vi hade önskat att någon av föräldrar vill ta på sig rollen som representant från kolibrin. Meddela oss om ni är intresserade.

Som alla vet kommer Iris att sluta hos oss den 18 november. Många föräldrar undrar vem som arbetar på Kolibrin framöver. Duha är kvar, Tina kom ny förra veckan och har börjat lära känna barn och föräldrar.  Den 28 november välkomnar vi Helena till oss.  Ni kommer även att möta Fareba på Kolibrin då hon är extra i huset och kommer att täcka upp när Tina har semester i december.

Vi vill gärna ta hand om era barn på bästa sätt och därför vädjar vi till er föräldrar att hjälpa oss med att märka ert barns kläder. Detta gäller alla kläder även skor/stövlar.  När man kommer som ny personal på avdelningen är det nästan omöjligt att veta vems kläder som tillhör vilket barn om de inte är märkta. Vi uppmuntrar barnen i deras självständighet och de vill gärna hämta sina kläder själva. Ibland hamnar allt på golvet och blandas med andra barns, då är det inte lätt att hitta rätt. När ni hämtar på kvällen ber vi er att ta en titt i torkskåpen och lyfta ut ert barns kläder så är de tomma till nästa dag.

Bra att tänka på nu när det blivit kyligare och blötare är att se över barnens utrustning. Eftersom vi sover ute vill vi gärna att barnen har en separata sovkläder som vi inte använder i uteleken ( de blir blöta och grusiga och är inte så sköna att sova i)  Bra att ha är fleeströja, fleesbyxor, mockasiner/raggsockor och en tunn mössa. Detta lägger vi högst upp på ert barns plats tillsammans med napp/snutte eller trygghetsleksak så blir det lätt att separera från utekläder.

Även till uteleken är det bra att titta över ert barns utrusning. Vi har en härlig gård med mycket att upptäcka, den bjuder på lera och vattenpölar och barnen älskar att undersöka och prova. Det är viktigt att vi kan skydda oss mot kyla och väta.

Här kommer lite tips på vad man kan tänka på:

  • En varm tröja att ta på under overallen är skönt.
  • Tänk på att barnens regnkläder måste vara så stora att de går att dra på utanpå overallerna, banden vid fotslutet drar vi under stövlarna för att inte få in vatten så de måste vara hela.
  • Vanliga regnstövlar är snart för kalla, allvädersstövlar som tål vatten är ett bra alternativ.
  • Även vantar som står emot väta är bra att ha och en varm och skön mössa.
  • När det gäller extrakläder är det bra att lägga hit mycket. Barnen tvättar sig själv och ibland blöter de ner sig, och det spills lätt vatten när vi äter. När de varit ute och lekt behöver de ofta byta kläder. Som ni förstår kan det gå åt en del kläder under en dag på förskolan.

Det var mycket komihåg på en gång och nu kommer vi till något mer lustfyllt

På fredag kommer vi att ha Nallefest tillsammans med våra kompisar på Fjärilen. Vi kommer att ha gemensam sångstund och barnen får gärna ha med sin favortnalle (helst namnad).

Den 13 december firar Flodillern lucia. Det kommer att bli gemensamt ute för hela huset kl. 15.30. se anslag i hallen.

Vi ser framemot ett gott samarbete med er föräldrar och härliga stunder med era barn.

Hälsningar Iris, Tina, Duha och Helena.