fredag 31 mars 2017

Hej

 
Denna veckan har det inte blivit något bloggande eftersom vi haft sjukdom i personalgruppen och då får vi såklart prioritera att vara med barnen.

 
Självklart har det ändå hänt en massa spännande på vår avdelning.

 
På förmiddagarna  har vi varit ute och lekt med våra kamrater, flera dagar i regn och gården har varit full med spännande vattenpölar att plaska och ösa vatten ur - härligt tycker de flesta barn.
När barnet öser och häller i kärl av olika mått tränas matematik (volym).

 
Sångsamlingar har vi haft innan lunch och barnen har önskat sånger genom att välja ett sångkort. Nu ser vi att barnen lärt sig att de kommer att få välja och har lite mer tålamod att vänta på sin tur vilket är en bra träning för framtiden.

 
Vi har börjat lägga fram stora ritpapper som täcker hela bordet där barnen får rita tillsammans. När barnen ritar språkar de och de imiterar varandra i bildskapandet.

Leran har också varit flitigt använd. Det är ett fantastiskt material som ofta utmanar barnen att tänka nytt eftersom det är så formbart och har så många möjligheter .

 
Våra magnetaktiviteter och ljusbordet lockar alltid barn att upptäcka och experimentera, och djuren och  dinosaurerna har varit med i många barns lekar under veckan.

 
                 Härliga stunder av lek och sagostund i liten grupp har veckan också erbjudit.
 






Vi vill samtidigt påminna er att skriva (på lappen i hallen) eller berätta för oss hur barnen skall vistas hos oss under påskveckan.


Slutligen vill vi önska er alla en riktigt skön helg med mycket sol och värme.

tisdag 28 mars 2017

Hej!
I hallen finns nu en lista där ni kan fylla i hur era barn är här i påskveckan, v.15! Köket och personalen behöver veta hur det ser ut. Även om ni är påsklediga är barnen självklart välkomna på påskfesten den 12e!
Med vänlig hälsning fröknarna på Kolibrin

torsdag 23 mars 2017

Sol och värme - våren kommer!





Nu kommer våren! Vi har härliga dagar ute!


Barnen cyklar och tränar på trafikregler, det gäller att samsas i trafiken. Ibland blir det lite klurigt att lösa. Vem ska ha företräde när man möts, hur fort kan man cykla och ändå hinna stanna när det kommer en kompis på vägen. Många barn provar att cykla för första gången och sparkar sig fram, andra har knäckt koden med att trampa runt pedalerna med fötterna. Barnen övar både sin grovmotorik när de cyklar och tränar sig i samarbete och att få hålla sig till gemensamma regler. Att kunna backa med en trehjuling är en bra erfarenhet att ha när man ska ta körkort senare i livet.









Vi vill tacka er för samarbetet med semesterlapparna. Vi har nu lämnat dem vidare till ledningen och planeringen för sommaren är igång. Om någon måste ändra inlämnad semester önskar vi att ni gör det snarast, eftersom sammanslagningsveckor och våra semestrar snart är lagda och det pusslet bygger på de semesterveckor ni lämnat in.


Nu närmar sig påsken med stormsteg och som vanligt önskar vi veta barnens vistelsetider och eventuell ledighet. meddela oss vid lämningen denna eller nästa vecka.


Det finns några lediga platser på vår uteavdelning Uttern inför höstterminen. om ni är intresserade av en plats eller nyfikna på Utterns verksamhet så kan ni läsa mer

 (eller prata med Utterns personal när ni hämtar/lämnar).

Vi kommer att ha VU-dag (verksamhetsutvecklingsdag) den 2 Juni då är förskolan stängd.  
Här kommer mer info från ledningen








fredag 17 mars 2017

Info Fredag

Våren närmar sig med stormsteg och snart är det dax för Flodillerns påskfest.


Vi har barn med allergier och därför vill vi påminna er om att vi inte använder parfymer på Flodillern. Tänk på detta om ert barn vill dofta lika gott som mamma och pappa på morgonen (er egen parfymanvändning har vi inga synpunkter på :-).



Idag har vi lekt ute med hela husets barn i det fina vädret. Musik från mellon har ljudit över gården och barn och pedagoger har ryckts med i rytmerna.


Många av våra barn har varit drabbade av magsjuka och febervirus denna veckan och har varit saknade av sina kamrater. Vi hoppas att alla kommer tillbaka friska och krya i nästa vecka.


Vårt dinosaurieprojekt är levande hos barngruppen hela dagen, här har en dino fått vara med i kulbanan när barnet undersöker krockodilväggen.


Trevlig helg önskar vi på Kolibrin 

onsdag 15 mars 2017

vi sjunger och spelar tillsammans





                                                       Onsdagen den 15 Mars

 


Idag fick våra vänner dinosaurierna vara med
                                          i uteleken.  "titta - här är Tyra, "se de är samma, lika"

Vårt projekt - Tyars värld är med barnen hela dagen och barnen väljer ofta att leka med dinosaurierna. Begrepp och motsatser som stor/liten, farlig/ofarlig, snäll/dum, lika/olika förekommer ofta i barnens samtal och funderingar.





Några barn har varit i vår ljusateljé  på förmiddagen. Här fanns idag fler instrument än vanligt och barnen provade och lyssnade. Efteråt ritade och sjöng de gemensamt sången blinka lilla stjärna. Helena ritade och sjöng olika ljud, hackiga ljud blev hackiga linjer och prickar blev enskilda toner osv. Barnen hängde på och lyssnade och ritade egna ljud. Här skapar vi tillsammans musik genom sensmotoriska upplevelser och blandar olika uttryckssätt. Att rita musik är ett slags förstadie till att själv skapa och skriva ner musik. Ett barn blev väldigt fasionerad av när Helena ritade precis under hans hand så att han kände hur det ritades på pappret.

Innan lunch samlades vi för att spela på våra nya instrument och sjunga tillsammans. Spontant kom våra vänner från Fjärilen in till oss och vi fick en härlig gemensam stund tillsammans.